AcasăŞtiri20106 Noiembrie: Comemorare la Leta Mare (Létavértes), Ungaria

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comemorare la Leta Mare (Létavértes), Ungaria

Comemorare la Leta Mare (Létavértes), Ungaria

A 18-a ediţie a comemorării lui Iosif Vulcan, un precursor al unităţii naţionale şi întemeietor al revistei Familia, ca iniţiativă a comunităţii românilor din Ungaria, în special a Autoguvernării române şi a Asociaţiei Culturale a Românilor, a avut loc la Leta Mare, sâmbătă, 6 noiembrie 2010.
Ca în fiecare an, din partea României participă o delegaţie formată din reprezentanţi ai Muzeului Ţării Crişului, partenerul oficial în această acţiune, Muzeul Iosif Vulcan, Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, Revista Familia şi Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Oradea. Un alt grup prezent la eveniment, tot din România, este grupul de la Holod, locul naşterii marelui publicist, format din reprezentanţii Primăriei Holod şi ai Bisericii Greco-Catolice din Holod.
Evenimentul comemorării, ca în fiecare an, este constituit din patru puncte. Primul punct a avut loc la Primăria oraşului Leta Mare. Acolo, în faţa unei numeroase audienţe constituită din grupurile din România, reprezentanţii Autoguvernării române şi ai Asociaţiei Culturale a Românilor, primarul oraşului, consulul României la Szeged, titulara catedrei de limba română de la Universitatea din Szeged, deputaţi locali şi alţi invitaţi s-au reunit pentru a da consistenţă acestui eveniment. Cuvintele rostite de reprezentantul Asociaţiei şi promotorul acestei idei, domnul Crişan, ale primarului oraşului şi ale consulului României au reliefat motivul reîntâlnirii, necesitatea acestei legături dintre românii din Ungaria şi cei din România. Tristeţea provocată de necesitatea unui tălmaci (ultima persoană care mai vorbea româneşte a decedat anul trecut) a fost compensată de dorinţa acestor români de a nu renunţa la o comemorare a lui Iosif Vulcan, Irinyi Janos şi pr. Iustin Popfiu ca promotori de limbă şi cultură română.
Al doilea moment a fost depunerea de coroane la mormântul lui Iustin Popfiu, din curtea bisericii greco-catolice din localitate, urmat imediat de un Parastas celebrat în biserică, în limba maghiară şi limba română, întru pomenirea celor adormiţi.
Al treilea moment a fost depunerea de coroane la placa memorială a lui Iosif Vulcan şi depunere de coroane la mormântul lui Irinyi Janos ce se află în partea alipită la Leta-Mare, urmat de vizitarea muzeului din localitate.
Al patrulea moment a fost cel al unei agape, moment de socializare, de cunoaştere reciprocă al celor două comunităţi.
Pr. Olimpiu Todorean

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, la Oradea - Expoziţia „Tezaur Episcopia Tulcii” » Titlu: 27279.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, la Oradea - Expoziţia „Tezaur Episcopia Tulcii”
Titlu: 27279.jpg