AcasăŞtiri20108 Noiembrie: Întâlnirea anuală a episcopilor orientali catolici din Europa - Sofia, Bulgaria, 5-7 noiembrie 2010. Comunicat

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Întâlnirea anuală a episcopilor orientali catolici din Europa - Sofia, Bulgaria, 5-7 noiembrie 2010. Comunicat

Întâlnirea anuală a episcopilor orientali catolici din Europa - Sofia, Bulgaria, 5-7 noiembrie 2010. Comunicat

Între 5 şi 7 noiembrie 2010 a avut loc la Sofia reuniunea anuală a episcopilor orientali catolici din Europa, cu ocazia aniversării celor 150 de ani de la unirea cu Roma a Bisericii Orientale Catolice din Bulgaria. Ca urmare a invitaţiei lansate de Exarhul Apostolic de Sofia, Preasfinţia Sa Christo Proykov şi fiind, pentru a doua oară, sub patronajul CCEE (Consiliul Conferinţelor Episcopale Europene), reuniunea de la Sofia a avut onoarea de a-i avea ca invitaţi pe Eminenţele lor, Cardinalii Péter Erdő, Preşedintele CCEE, respectiv Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, împreună cu 35 de episcopi reprezentanţi ai diferitelor Biserici Orientale Catolice din diferite părţi ale Europei, din Rusia până în Cipru, din Slovacia până în Grecia. Totodată, au mai fost prezenţi şi câţiva reprezentanţi ai dicasterelor vaticane: din partea Congregaţiei pentru Bisericile Orientale şi a Consiliului Pontifical pentru Migranţi şi Itineranţi. Întâlnirea a fost ritmată de o serie de celebrări liturgice, incluzând vizite în Sofia şi Plovdiv, două oraşe emblematice ale istoriei creştinismului bulgar, dincolo de seria de conferinţe legată de tema întâlnirii: „Criteriile de eclezialitate ale Bisericilor Orientale Catolice şi realitatea de astăzi”. Rezultatul întâlnirii a arătat că criteriul de eclezialitate al Bisericilor Orientale Catolice se găseşte tocmai în deplina lor comuniune cu Scaunul Apostolic al lui Petru.
În data de 4 noiembrie, la sediul Exarhatului Apostolic din Sofia, a avut loc comemorarea celor 150 de ani de la unirea cu Roma prin prezentarea a două expuneri legate de istoria Bisericii Greco-Catolice din Bulgaria. La acest moment, în mod particular festiv, desfăşurat sub prezidiul Exarhului Apostolic de Sofia, au participat Eminenţa Sa Cardinalul Péter Erdő, Preşedintele CCEE, împreună cu Nunţiul Apostolic din Bulgaria, Excelenţa Sa Janusz Bolonek, alături de reprezentanţi ai Preşedinţiei şi al Guvernului bulgar.
În dimineaţa zilei de 5noiembrie a avut loc începutul efectiv al reuniunii episcopilor. În urma saluturilor adresate, s-a celebrat Parastasul pentru sufletul adormitului serv al lui Dumnezeu, Monsenior Eleuterio Fortino, trecut recent la cele veşnice, în data de 22 septembrie, care ar fi trebuit să deschidă lucrările cu o conferinţă cu tema: „Criteriile de eclezialitate ale Bisericilor Orientale Catolice pe baza documentelor Conciliului Vatican al II-lea şi a documentelor pontificale recente”. Pe fundamentul liniilor trasate de Monseniorul Eleuterio Fortino şi din alte lucrări elaborate mai înainte de către defunctul prelat, conferinţa cu aceeaşi temă a fost susţinută de Preacuviosul Arhimandrit Manuel Nin, rectorul Colegiului Pontifical Grec din Roma, care a încercat punerea în lumină a criteriilor de eclezialitate ale Bisericilor Orientale Catolice conform gândirii celui care a fost pentru mulţi ani subsecretarul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor. În urma prezentării făcute, episcopii prezenţi au trecut la o rodnică dezbatere a celor expuse. A doua conferinţă a dimineţii a fost ţinută de către Înaltpreasfinţia Sa Arhiepiscopul Antonio Maria Vegliò, Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Migranţi şi Itineranţi, având tema: „Structuri pastorale pentru migranţii catolici ai Bisericilor Orientale Catolice, fondate pe baza instrucţiunii «Erga migrantes caritas Christi»”. În expunerea Sa, Înaltpreasfinţia Sa Arhiepiscopul Vegliò a pus în evidenţă realitatea găzduirii pastorale a emigranţilor orientali catolici şi problemele legate de găsirea sau instituirea structurilor pastorale care să le permită acestora o bună desfăşurare şi o continuitate a vieţii religioase creştine în diasporă. În după amiaza respectivă s-a celebrat la Plovdiv Dumnezeiasca Liturghie, prezidată de Preasfinţia Sa Christo Proykov, în biserica părinţilor asumpţionişti. În cadrul celebrării au fost comemoraţi martirii greco-catolici ai persecuţiei comuniste. Cu multă emoţie Exarhul Apostolic a amintit modul în care s-a sărbătorit jubileul precedent: cel de 100 de ani de la unirea cu Roma, în 1960, când Biserica Greco-Catolică era aproape anihilată. Preasfinţia Sa amintea de acele celebrări jubiliare, pe atunci fiind tânăr copil, ministrant în Altarul bisericii în care au celebrat doar Episcopul de atunci alături de un preot, singurii clerici rămaşi în viaţă şi în libertate în acea perioadă.
Sâmbătă, 6 noiembrie, s-au ţinut alte două conferinţe, cea a Înaltpreasfinţiei Sale Arhiepiscop Cyril Vasil, secretarul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale şi cea a Preasfinţiei Sale Episcop Dimitrios Salachas, Exarh Apostolic de Atena. Prima conferinţă trata argumentul „Rapoartele dintre Congregaţia pentru Bisericile Orientale cu Bisericile Răsăritene din Europa şi viitorul lor”, respectiv a doua conferinţă privea problematica „Bisericile Orientale Catolice în lumina dialogului teologic oficial dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă privită per ansamblu”. Ambele conferinţe au generat o dezbatere vie între episcopii prezenţi. Sâmbătă, după amiază, s-a făcut o vizită organizată la muzeul naţional, care păstrează vestigiile şi operele de artă ale istoriei antichităţii şi a creştinismului bulgar, unde au fost ilustrate şi prezentate participanţilor diferitele obiecte artistice ale muzeului. În urma vizitei la muzeul naţional, grupul ierarhilor s-a îndreptat spre mănăstirea maicilor euharistine. În biserica dedicată Fericitului Papă Ioan al XXIII-lea, construită tocmai pe terenul cumpărat de fericitul papă în perioada şederii sale în Bulgaria în calitate de Reprezentant Pontifical, Exarhul Apostolic de Sofia a făcut o prezentare a istoriei exarhatului, evocând momente proeminente ale fondării, ale martiriului şi terminând apoi cu renaşterea din zilele noastre. A urmat celebrarea Dumnezeieştii Liturghii la care au participat, de asemenea, numeroşi credincioşi. Omilia a fost rostită de Eminenţa Sa Cardinalul Leonardo Sandri care a subliniat fidelitatea faţă de Hristos şi faţă de Scaunul Apostolic a predecesorilor exarhatului şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să dea tinerilor o adevărată mărturisire a credinţei. Înaintea binecuvântării finale, Excelenţa Sa Janusz Bolonek, Nunţiu Apostolic în Bulgaria, a dat citire scrisorii pe care Secretarul de Stat al Vaticanului, Eminenţa Sa Cardinalul Tarcisio Bertone, a trimis-o în numele Sfântului Părinte cu această ocazie aniversară. Celebrarea liturgică s-a încheiat cu un concert susţinut de corul bărbătesc ortodox Ioan Kukuzel.
Duminică, 7 noiembrie, s-a ţinut şedinţa de încheiere, urmată imediat de celebrarea Dumnezeieştii Liturghii în catedrala Exarhatului Apostolic din Sofia. Următoarea întâlnire a episcopilor orientali catolici din Europa va avea loc la Oradea, în România, cu tema: „Îmi veţi fi martori: noua evanghelizare în Bisericile Orientale din Europa”.

Sofia, 7 noiembrie 2010
Biroul de presă al CCEE

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Parastas la Dijir în memoria Părintelui Mihai Dănilă » Titlu: 25853.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Parastas la Dijir în memoria Părintelui Mihai Dănilă
Titlu: 25853.jpg