AcasăŞtiri20107 Noiembrie: Episcopul Grigore Maior – dezvelire de bust

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Episcopul Grigore Maior – dezvelire de bust

Episcopul Grigore Maior – dezvelire de bust

Instituţia Prefectului Satu Mare, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural a Judeţului Satu Mare, Muzeul Judeţean Satu Mare, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” - Filiala Satu Mare, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Informaţia Zilei şi membrii ai familiei Maior, vă invită duminică, 7 noiembrie 2010, la manifestările de comemorare a episcopului Grigore Maior. Evenimentul va culmina cu dezvelirea bustului ierarhului, monument care va fi amplasat în curtea bisericii din Sărăuad, locul de naştere al marelui cărturar şi episcop, Grigore Maior. Trebuie să menţionăm faptul că anul acesta s-au împlinit 225 de ani de la trecerea la veşnicie a episcopului greco-catolic.
          
Biografie
          
Episcopul Grigore Maior s-a născut în anul 1715. A fost fiul preotului român unit din Sărăuad, comitatul Solnocului de Mijloc, azi în judeţul Satu Mare. Numele de botez i-a fost Gavrilă, iar Grigore e cel primit în călugărie. Studiază a Cluj, unde a absolvit retorica. În 1740 a fost trimis de Episcopul Inochentie Micu Klein la Roma, unde a studiat Filosofia şi Teologia la Colegiul De Propaganda Fide, fiind promovat, la absolvire, doctor în ambele discipline. În 1745 a fost hirotonit preot după ritul bizantin în biserica Sfântul Atanasie din Roma. În 1747 s-a întors la Blaj.
După moartea episcopului Atanasie Rednic, la Sinodul Electoral din 15 august 1772 este ales episcop al Blajului, iar la 23 aprilie 1773 este hirotonit episcop la Viena, prin punerea mâinilor episcopului unit, croatul Vasile Bojişcovici, ceremonie la care a asistat însăşi împărăteasa Maria Terezia şi împăratul Iosif al II-lea. Bucurându-se de binecuvântarea ce i-a dăruit-o noul episcop la sfârşitul Liturghiei, împărăteasa i-a dăruit cu o cruce pectorală şi un inel de aur. După instalare, în acelaşi an, episcopul a fost numit consilier intim, fiind primul episcop român care va purta titlul de Excelenţă.
Grigore Maior a fost unul dintre primii profesori ai şcolilor de la Blaj, deschise de episcopul Petru Pavel Aron la 18 octombrie 1754. Şcolile Blajului şi-au câştigat de la început un mare prestigiu şi în rândul străinilor, datorită faimei pe care profesorul Grigore Maior şi-a câştigat-o prin predarea limbii latine. Tot prin contribuţia lui, deodată cu deschiderea şcolilor, s-a înfiinţat şi tipografia Blajului. Grigore Maior a fost îndrumător al corifeilor Şcolii Ardelene: Samuil Micu Klein, Gheorghe Şincai, Petru Maior şi Ion Budai Deleanu.
Prin contribuţiile sale personale s-au construit bisericile din Tăşnad-Sarăuad, localitatea sa natală, şi din oraşul Sibiu.
În timpul scurt cât a păstorit Grigore Maior, cel mai mult l-a alocat vizitelor canonice, adevărate campanii de readucere la Unire a atâtor parohii, rupte de Biserică îndeosebi după plecarea lui Inochentie Micu Klein, pe timpul păstoririi lui Petru Pavel Aron. După propriile sale afirmaţii, numai în primii 2 ani de arhipăstorire, până la 2 ianuarie 1775 „pot număra 500 de sate întoarse la Unire”. Dar toate aceste progrese realizate de episcop pentru consolidarea Unirii şi, mai ales, agitaţiile sale împotriva nedreptelor rânduieli sociale, precum şi legăturile cu conducătorii ţăranilor nemulţumiţi din Munţii Apuseni, care se vor răscula sub conducerea lui Horia, Cloşca şi Crişan, i-a nemulţumit şi agitat pe reformaţi şi luterani, eternii duşmani ai Unirii, care l-au reclamat la Curte, aceasta obligându-l să demisioneze, ceea ce a şi făcut la 13 martie 1782, obţinând prin decretul din mai 1782 o pensie de la stat de 1.500 florini anual. Retras la mănăstirea din Alba Iulia a încetat din viaţă la începutul lunii februarie 1785. De acolo, trupul neînsufleţit i-a fost adus la Blaj, unde la 6 februarie a fost aşezat în cripta bisericii din curtea episcopiei. Viaţa şi opera marelui cărturar şi episcop Grigore Maior trebuie să fie lumina şi călăuza vieţilor noastre.
Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea » Titlu: 27258.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea
Titlu: 27258.jpg