AcasăŞtiri201031 Octombrie: Predica E.S. Francisco-Javier Lozano la Liturghia de duminică, 31 octombrie 2010

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Predica E.S. Francisco-Javier Lozano la Liturghia de duminică, 31 octombrie 2010

Predica E.S. Francisco-Javier Lozano la Liturghia de duminică, 31 octombrie 2010

Dragi fraţi şi surori în Hristos,
Lăudat să fie Isus!
Mă bucur să fiu în această mare catedrală greco-catolică din Oradea. Aceasta este a doua oară când celebrez cu voi o Sfântă Liturghie. Am auzit pericopa din „Evanghelia după Luca”, care, asemenea întregului Cuvânt al lui Dumnezeu, se află în centrul celebrărilor noastre, pentru că este Cuvântul lui Dumnezeu. Această pericopă a Domnului ne pune cu siguranţă înaintea primei şi adevăratei întrebări a fiecărui bărbat şi a oricărei femei din lumea aceasta, adică destinul nostru după moarte.
Domnul, dragi fraţi şi surori, ne dă răspunsul. Sensul vieţii noastre – ca persoane şi ca şi credincioşi – se poate sintetiza într-un singur cuvânt: „caritatea”.
Binele pe care l-am făcut în viaţa noastră din această lume este criteriul după care vom fi judecaţi de Dumnezeu. De aceea, acel om sărac, care se numea, în pericopă, Lazăr, este cel care ajunge în fericirea eternă. În timp ce un om care, în aparenţă, trebuia să fie fericit pentru că era bogat, nu primeşte răsplata eternă. Toate duminicile, în toate celebrările liturgice, voi, dragi fraţi şi surori ascultaţi Cuvântul care vine de la Dumnezeu ca să ne înveţe. Şi pentru mine este o mare bucurie când particip la celebrările voastre, să văd modul în care Biserica Greco-Catolică pune în centrul frumoaselor Liturghii, mesajul, Cuvântul care vine de la Dumnezeu. Caritatea, în mod particular, este sărbătoarea mare a iubirii, ca şi aceea pe care ieri am sărbătorit-o, cu ocazia beatificării solemne a episcopului Bogdánffy Szilárd. Iubirea care izvorăşte şi se propagă în România, din acei martiri care au fost victimele persecuţiei comuniste. Şi am celebrat beatificarea cu mare bucurie. Pentru că acea tragedie s-a transformat într-o mare victorie.
Episcopul Szilárd este, în România, cel dintâi dintr-o serie de mărturisitori ai credinţei, pe care în următorii ani ar trebui să-i celebrăm pe toţi ca pe o victorie conta păcatului şi a răutăţii umane. În această multitudine de martiri, de biruitori, este evident că în România centrul martiriului a fost Biserica Greco-Catolică. De când am ajuns în frumoasa voastră ţară, m-a impresionat acest fapt, aceşti bărbaţi şi femei ai Bisericii Greco-Catolice care au îndurat persecuţia până la moarte, într-un mod atât de creştinesc. Aspectele specifice ale persecuţiei acestor martiri: închisoarea, frigul, iarna, jignirile, situaţia tragică... voi le cunoaşteţi mai bine decât mine. Din această cauză nu trebuie să vă explic detaliile. Cu această ocazie vreau să subliniez din nou un lucru, că exemplul eroic al bărbaţilor şi al femeilor în Biserica Greco-Catolică, în trecutul recent, să fie mereu pentru voi un model, un imbold pentru trăirea unei intense vieţi creştine.
În această lume, pe care voi o cunoaşteţi foarte bine, tendinţa este de uitare a lui Dumnezeu şi de a avea o viaţă uşoară. Este ceea ce astăzi numim secularizare. Eu vreau să cred că în România, în comunităţile voastre, această secularizare nu va pătrunde. Este clar că România este o ţară europeană, supusă modei şi curentelor care domină în Europa. Însă voi, greco-catolicii, aveţi un avantaj evident faţă de multe ţări din Europa, în mod particular faţă de cele din Vest. Voi aveţi martirii voştri, eroi ai credinţei în Isus Hristos. Şi acest lucru este o comoară pe care voi niciodată nu puteţi să o uitaţi sau să o risipiţi.
Am trăit o mare bucurie în urmă cu trei săptămâni, într-o zi de duminică, când am participat în Biserica Sfântul Petru la deschiderea Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu. Ca şi reprezentant al Bisericii din România era prezent episcopul vostru, Excelenţa Sa, Monseniorul Virgil Bercea. A fost o mare mărturie a universalităţii Bisericii, faptul de a vedea acolo toate riturile din lumea catolică şi ceea ce milioane de persoane au putut să aprecieze: bogăţia riturilor orientale şi latine în Biserica Catolică este un lucru care şi pe mine mă umple de fericire. Mă bucur şi în această dimineaţă în mijlocul vostru. Este necesar ca, prin acele celebrări din Biserica Sfântul Petru a tuturor riturilor catolice, toată Biserica Catolică universală, din Canada până în Australia, trecând prin toate ţările din Europa, să ştie că noi, catolicii, avem o pluralitate de rituri care sunt bogăţia Liturghiei noastre şi a vieţii noastre creştine. Deci, şi pentru mine a fost o mare bucurie să pot vedea că un episcop, episcopul vostru din România, a fost prezent în Biserica Sfântul Petru şi a reprezentat acest rit foarte frumos, care se manifestă prin Liturghia bizantină! Prin urmare, ca reprezentant al Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea în România, înainte de toate, vreau să vă încurajez să formaţi o comuniune tot mai strânsă între voi, în jurul episcopului vostru. Comunitatea catolică se adună mereu – şi acesta este semnul catolicităţii – în jurul urmaşului apostolilor, care în cazul de faţă se numeşte Excelenţa Sa, Monseniorul Virgil Bercea. Unitatea formată în jurul episcopului, unitatea episcopilor în jurul papei, unitatea tuturor creştinilor din lume – peste un miliard şi o sută de milioane de catolici – această unitate este comoara noastră cea mare.
Mulţumesc lui Dumnezeu pentru că sunt prezent în această biserică şi pot celebra Liturghia duminicală. Mă simt fericit să fiu alături de aceşti preoţi şi de episcopul vostru, Monseniorul Virgil Bercea. Pe voi care sunteţi aici de faţă şi pe voi toţi greco-catolicii din România vă încurajez să vă pregătiţi în mod spiritual şi profund în vederea ceremoniilor de beatificare care vor avea loc într-un viitor, nu îndepărtat, ale martirilor Bisericii Greco-Catolice.
Lăudat să fie Isus Hristos!
          
[Sursa: Radio Maria]
[Traducerea: pr. Mihai Tegzeş]
† Francisco-Javier Lozano

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău » Titlu: 27215.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău
Titlu: 27215.jpg