AcasăŞtiri201529 Octombrie: Noaptea arestărilor episcopilor greco-catolici

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Noaptea arestărilor episcopilor greco-catolici

Noaptea arestărilor episcopilor greco-catolici

Ziua de 28 octombrie a fiecărui an este o zi dureroasă din istoria Bisericii Române Unite cu Roma, Greco Catolică, fiind ziua în care episcopii ei au fost arestaţi de regimul comunist. Fără motive, regimul comunist a condamnat la ani grei de temniţă pe episcopii greco-catolici în anul 1948, putând fi eliberaţi în schimbul trădării credinţei lor. Primii episcopi arestaţi au fost: Valeriu Traian Frenţiu (episcop de Oradea Mare), Iuliu Hossu (episcop de Cluj-Gherla), Alexandru Rusu (episcop de Maramureş), Ioan Bălan (episcop de Lugoj), Ioan Suciu (administrator apostolic al Arhidiecezei de Făgăraş şi Alba Iulia), Vasile Aftenie (episcop vicar la Bucureşti) şi Tit Liviu Chinezu (episcop consacrat în arest la Căldăruşani). După arestarea lor, au fost hirotoniţi alţi episcopi care trebuiau să se îngrijească de turmă.
Pentru ai aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru aceşti martiri, care cu preţul sângelui lor au făcut ca noi fiii Bisericii Române Unite să fim liberi astăzi, la Seminarul Teologic Greco Catolic din Oradea, s-a organizat o seară de veghe în cinstea episcopilor martiri. Seara a început cu prezentarea unui documentar privind istoria dureroasă a Bisericii Unite, iar mai apoi în Biserica Seminarului, s-a oficiat o seară de veghe în care au fost prezentate pe scurt biografiile episcopilor martiri. La seara de veghe şi rugăciune au luat parte seminarişti, elevii şi studenţii Colegiului Sfânta Familie.
„Credinţa noastră este viaţa noastră” spunea Iuliu Hossu, aceşti episcopi nu au trădat niciodată. Referitor la episcopii greco-catolici, Pontiful Pius al XII-lea spunea cu veneraţie: «Isus a avut 12 apostoli dintre care unul a trădat, Biserica greco-catolică a avut 12 episcopi dintre care nici unul nu a trădat».
Biserica Greco Catolică din România se roagă ca aceşti şapte episcopi martiri să fie ridicaţi la cinstea Altarelor, fiind pentru dânşii dosarul la Vatican spre analizare: „Fă ca exemplul lor de credinţă şi de iubire să strălucească tot mai mult printre noi. Te rugăm aşadar, să arăţi şi pe pământ vrednicia acestor slujitori ai Tăi, ridicându-i la cinstea altarelor, iar nouă, prin mijlocirea lor, să ne dai harurile de care avem nevoie pentru ca toţi să fim o singură turmă cu un singur păstor”.
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Realităţi bihorene şi europene » Titlu: 27293.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Realităţi bihorene şi europene
Titlu: 27293.jpg