AcasăŞtiri201012 Septembrie: Sfinţirea noii biserici din Carei

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sfinţirea noii biserici din Carei

Sfinţirea noii biserici din Carei

Duminică, 12 Septembrie 2010, a fost sfinţită noua biserică greco-catolică din Carei, cu hramul „Sfântul Andrei”. Alături de Preasfinţitul Virgil, episcop de Oradea, la sfinţirea bisericii au mai participat: IPS. Ján Babjak - arhiepiscop şi mitropolit de Prešov, Slovacia; PS. Kocsis Péter Fülöp - episcop de Hajdúdorog, Ungaria; PS. Milan Šášik - episcop de Munkachevo, Ucraina; PS. Cornel Damian - episcop auxiliar romano-catolic de Bucureşti; PS. Vasile Bizău - episcop auxiliar de Blaj. Au fost prezenţi peste 30 de preoţi şi un număr mare de credincioşi.
Evenimentul a început cu procesiunea preoţilor şi a ierarhilor, urmată de slujba sfinţirii bisericii şi Sfânta Liturghie. La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Ján Babjak a adresat un salut din partea credincioşilor greco-catolici din Slovacia, iar pr. protopop Radu Dan Filip a adus un cuvânt de mulţumire tuturor persoanelor implicate în ridicarea noului lăcaş de cult. Tot cu această ocazie, PS. Virgil a reînfiinţat Vicariatul Foraneu al Sătmarului, numindu-l pe pr. Filip în funcţia de Vicar foraneu, şi a acordat Crucea Eparhială laicilor: Ioan Filip, Adrian Lăţa, Radu Galiş, Ioan Corbârzan şi sora Agnes Maria.
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1995 de către părintele Gheorghe Opriş, în prezent paroh al comunităţii greco-catolice din Dearborn, Michigan, SUA, după un proiect al arhitectului Mirela Moiş. Din anul 1997 lucrările au fost continuate de pr. Filip Radu, proiectul suferind unele modificări, la care şi-a adus contribuţia prof. univ. Raoul Şorban.
Alături de noua biserică din centrul oraşului Carei, mai există încă trei parohii greco-catolice: parohia „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”, parohia „Sfântul Anton de Padova” şi parohia maghiară „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”.
Pr. Cristian Laslo

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae” » Titlu: 25842.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Titlu: 25842.jpg