AcasăŞtiri20101 Septembrie: Pelerinajul tinerilor spre Sighetu-Marmaţiei

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Pelerinajul tinerilor spre Sighetu-Marmaţiei

Pelerinajul tinerilor spre Sighetu-Marmaţiei

Între 22 august – 1 Septembrie 2010, peste 160 de tineri au plecat pe jos din Şimleu-Silvaniei spre Sighetu-Marmaţiei. Împreună cu un grup de preoţi şi 3 calugăriţe tinerii au parcurs pe jos 165 de kilometri pentru a comemora sacrificiul victimelor comunismului ce şi-au găsit sfârşitul în temuta închisoare de la Sighet.
Anul acesta motto-ul pelerinajului a fost: „Cu rugăciune şi credinţă, spre cinstea altarelor”. S-au oficiat zilnic rugăciuni pentru canonizarea episcopilor greco-catolici morţi la Sighet, iar pentru unirea jertfei şi rugăciunii cu sacrificiul lor, au fost parcurse staţiunile Căii Crucii. Acest mod de rugăciune a fost ales deoarece toţi aceştia s-au prezentat ca nişte Cirenei alături de Isus, încercând să ridice crucea iobăgiei, discriminării, nedreptăţii, a asupririi neamului spre dreptate şi libertate. Pe drum s-a meditat atât la Calea Crucii străbătută de Hristos spre culmea Calvarului, cât şi la Calea Crucii străbătută de aceşti martiri ai Bisericii şi ai Neamului pentru Hristos.
Un lucru uimitor au fost roadele pelerinajului ce se puteau culege din parohiile prin care norodul trece an de an. Un exemplu ar fi celebrarea pentru prima dată a Sfintei Liturghii în Biserica din Bocşa – satul natal al lui Simion Bărnuţiu. Alte exemple ar fi celebrările din noile biserici ale parohiilor greco-catolice din Bădăcin şi Mireşul Mare, unde, până în acest an slujbele erau oficiate în capele sau case private.
Pelerinajul este an de an o experienţă unică şi diferită. Reprezintă o adevărată şcoală a vieţii, pentru că se pot învăţa lucruri pe care nici un manual sau profesor nu ţi le pot dezvălui deplin, se poate descoperi mai mult ca niciodată importanţa sacrificiului şi al dăruirii de sine. Pelerinajul ne face să înţelegem că trebuie să fim copii în suflet pentru a ne putea bucura de micile cadouri pe care le primim în fiecare zi din bunătatea lui Dumnezeu.
La sfârşitul drumului i se poate oferi lui Isus acest pelerinaj ca un buchet de trandafiri, durerea spinilor împreună cu dulceaţa şi frumuseţea florilor.
Alexandra Nichita

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Comemorarea lui Samuil Vulcan » Titlu: 27266.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Comemorarea lui Samuil Vulcan
Titlu: 27266.jpg