AcasăŞtiri201015 August: Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Oradea

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Oradea

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Oradea

Sărbătoarea Adormirii şi ridicării la cer a Maicii Domnului a adunat la sfintele slujbe numeroşi credincioşi. La fel ca în fiecare an, mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea a avut un program liturgic specific sărbătorii, care a debutat sâmbătă, 14 august, de la orele 17.00 cu Paraclisul Maicii Domnului, urmat de la orele 18.00 de celebrarea Sfintei Liturghii.
Apoi, de la orele 19.00, comunităţile greco şi romano-catolică din Oradea au participat în număr mare la o amplă procesiune cu statuia Fecioarei Maria de la Fatima, procesiune care s-a desfăşurat între mănăstirea Adormirea Maicii Domnului şi Catedrala Romano-Catolică Sfântul Ladislau. Credincioşii au venerat statuia de la Fatima, plecând apoi în procesiune împreună cu Preasfinţiţii Virgil Bercea şi Bocskei Laszlo. Pe parcursul traseului s-au alăturat numeroase persoane care au dorit să fie alături de Fecioara Maria. S-au intonat o serie de cântece şi imnuri mariane, specifice acestei perioade când sărbătorim adormirea şi ridicarea la cer a Maicii Domnului. În catedrala Sfântul Ladislau, Preasfinţitul Virgil a rostit câteva cuvinte de învăţătură, exprimându-şi speranţa că şi pe viitor cele două comunităţi, greco şi romano-catolică, vor participa împreună la această procesiune.
Seara, programul a continuat de la orele 20.30 cu „Calea Crucii” animată de Parohia Sântandrei şi la orele 22.00 cu Sfânta Liturghie. La miezul nopţii s-a desfăşurat Adoraţia Euharistică, urmată, între orele 01.00 şi 06.00, de Sfântul Rozar. Până la Liturghia Arhierească de duminică de la orele 10.00 au mai fost celebrate sfinte liturghii de la orele 06.00 şi 08.00, intercalate de Paraclisul Macii Domnului.
În cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti au fost prezentaţi în faţa Bisericii şi a Preasfinţitului Virgil pentru a fi hirotesit lector Jesus Cano Moreno din parohia Buna Vestire şi Sfântul Vasile cel Mare din Madrid, şi pentru a fi hirotesit ipodiacon, Gabriel Emil Vana din Oradea.
În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţia Sa a făcut referire la Evanghelia zilei prin analizarea tipologiilor care le definesc pe cele două femei în casa cărora intră Mântuitorul. „Dacă Marta este femeia gospodină care ştie să aibă grijă de casă, Maria se pune la picioarele lui Isus şi-l ascultă în rugăciune. Vedem două tipologii ale femeii care în societatea modernă sunt pe cale de dispariţie. Femeile moderne sunt mai egoiste, sunt preocupate mai mult de modul în care arată decât de modul interior. Este adevărat că nu trebuie să neglijăm aspectul nostru, dar la fel de importante sunt şi celelalte lucruri între care se remarcă rugăciunea”. În continuare, Preasfinţitul Virgil a spus: „Când suntem aproape de Dumnezeu, facem distincţia între valori şi principii. Ştim la ce putem renunţa şi la ce nu putem renunţa. Mântuitorul îi spune cu gentileţe Martei că trebuie să aibă în vedere şi cealaltă latură manifestată la Maria. Este foarte important ca să-i facem pe ceilalţi să înţeleagă importanţa Bisericii. Biserica şi Evanghelia ne dau valori pe care în special femeile le păstrează cu sfinţenie”.
Pentru că în cadrul Sfintei Liturghii urmau să fie hirotoniţi doi preoţi, Preasfinţia Sa a prezentat o scurtă povestioară: „Se spune că mergeau prin deşert doi oameni, un maestru şi un învăţăcel. Ajungând la un han şi grăbindu-se să se ducă la culcare, învăţăcelului i-a fost greu să lege cămila şi a lăsat-o în mâinile Domnului. Dimineaţa cămila a fost de negăsit. La întrebarea maestrului, învăţăcelul a răspuns că a lăsat cămila în mâinile Domnului aşa cum a fost învăţat în permanenţă, şi anume să se încredinţeze lui Dumnezeu. Maestrul i-a răspuns ucenicului – Este adevărat, dar mâinile Domnului care leagă cămila sunt mâinile tale!” Pornind de la aceasta scurtă istorioară, Preasfinţitul Virgil a continuat: „Mâinile Domnului care ne conduc în viaţă sunt preoţii. Ne încredinţăm Domnului, dar nu trebuie să stăm pasivi. Preotul ne însoţeşte pe drumul vieţii de la început până la sfârşit. Să o rugăm pe Maica Sfântă să ne ajute pe noi toţi şi în mod special pe aceşti doi viitori preoţi”.
La momentul potrivit au fost prezentaţi în faţa Bisericii şi a Preasfinţiei Sale pentru a fi hirotoniţi preoţi, diaconii Andrei Borzaşi din Parohia Coborârea Spiritului Sfânt din Cluj-Napoca şi Cristian Ioan Tiseliţă din Parohia Rozavlea, jud. Maramureş.
După binecuvântarea finală a urmat o scurtă procesiune în jurul mănăstirii cu statuia Fecioarei Maria de la Fatima.
Biroul de presă

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Monumentala lucrare 'Te Deum', de Bruckner, interpretată la Oradea în Festivalul European Music Open » Titlu: 26350.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Monumentala lucrare 'Te Deum', de Bruckner, interpretată la Oradea în Festivalul European Music Open
Titlu: 26350.jpg