AcasăŞtiri20101 August: Sfinţirea noii biserici greco-catolice din Curtuiuşeni

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sfinţirea noii biserici greco-catolice din Curtuiuşeni

Sfinţirea noii biserici greco-catolice din Curtuiuşeni

Ziua de 1 august 2010 a fost pentru locuitorii din Curtuiuşeni, jud. Bihor, indiferent de confesiune, o zi de mare sărbătoare marcată de sfinţirea noii biserici greco-catolice din localitate, cu hramul Neprihănita Zămislire a Sfintei Fecioare Maria. La eveniment au participat credincioşi de toate confesiunile, care împreună cu părintele paroh Cervid Alexandru, opt preoţi din parohiile învecinate şi din străinătate, primarii comunelor Curtuiuşeni şi Tarcea şi un grup de copii l-au întâmpinat pe Preasfinţitul Virgil, oferindu-i pâine şi sare, precum şi buchete de flori.
După sfinţirea lăcaşului de cult a urmat Sfânta Liturghie arhierească în cadrul căreia Preasfinţitul Virgil, referindu-se la evanghelia zilei, a remarcat: „Am ascultat cum Isus l-a vindecat pe băiatul lunatic. Apostolii nu au înţeles ce trebuie să facă. Însă, Isus scoate mai întâi diavolul din copil şi apoi îl însănătoşeşte. Şi astăzi epilepsia este o boală care îi încearcă pe mulţi oameni. Ştim cât este de greu să ai grijă de bolnavi. Orice boală pe care o avem este o piedică pentru noi. Avem pe buze întrebarea: De ce, Doamne? Răspunsul este simplu: Pentru că Dumnezeu ne iubeşte! Trebuie să spunem: Îţi mulţumim, Doamne, pentru aceste încercări. Şi atunci când suntem încercaţi, dar şi când suntem sănătoşi să-i mulţumim lui Dumnezeu. Avem impresia că în zilele noastre nu mai există diavol. Atunci, însă, prezenţa lui este mai pregnantă. Prezenţa diavolului se manifestă prin păcatele noastre. Când avem credinţa slabă suntem mai predispuşi la păcat. Fiecare avem aceste momente. Nu există persoană fără de păcat, aşa cum spune Mântuitorul: Cine este fără de păcat? Este fundamental pentru noi să rămânem în credinţă şi să ne întărim credinţa. Când credinţa noastră este puternică, diavolul este slab. Când credinţa noastră este puternică, în familie este bună înţelegere, nu există ceartă între noi, îl respectăm pe cel de lângă noi. Pentru că toţi credem în acelaşi unic Dumnezeu, scopul fiecăruia este să ajungem în vârful muntelui. Fiecare, indiferent că este ortodox, romano-catolic, greco-catolic, reformat, merge pe alt drum. În vârful muntelui, reuniţi, îl vom găsi pe Dumnezeu. Reuşim să urcăm muntele dacă suntem tari în credinţă. Atunci diavolul nu mai are putere asupra noastră”.
În continuare, Preasfinţia Sa a dorit să exemplifice cele afirmate cu o mică „istorioară” care transmite un mesaj în legătură cu credinţa noastră: Se spune că o dată era o bucată de cărbune care nu era împăcată cu ideea că era neagră şi murdară. A încercat în zadar să se spele, dar nu-şi putea schimba starea. Atunci i s-a spus că dacă doreşte să strălucească, trebuie să ardă. Bucăţica de cărbune a acceptat şi a început să ardă, şi implicit să strălucească. Însă, i s-a spus că dacă va continua să ardă va dispărea. Bucăţica a răspuns că pentru lumina şi căldura pe care le emană merită să se consume. În mod similar, a adăugat Preasfinţia Sa, „sufletele noastre devin negre când suntem în păcat. Trebuie să ne lăsăm ajunşi de focul Spiritului Sfânt, să ardem fiecare dintre noi. Atunci faţa noastră străluceşte. Atunci transmitem căldura credinţei şi a iubirii”.
Ierarhul a ţinut să aprecieze efortul celor care au contribuit la zidirea noului lăcaş de cult: „Dragi credincioşi din Curtuiuşeni, cei care aţi venit astăzi aici, încercaţi ca în viaţa dumneavoastră să cultivaţi aceste virtuţi. Să nu uitaţi porunca Domnului: Să vă iubiţi unul altul! Împărăţia lui Dumnezeu începe de aici. Biserica începe de aici şi se desăvârşeşte în ceruri. Mulţumim pentru ce aţi făcut. Mulţumim părintelui paroh şi curatorilor. Bunul Dumnezeu să ne ocrotească!”
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Virgil a acordat crucea pectorală părintelui Silvano Bonfatti din parohia italiană Bucinasco, precum şi părintelui franciscan Leopoldo Ingegneri din Budapesta.
Părintele Cervid Alexandru a dorit să mulţumească Preasfinţitului Virgil, credincioşilor şi tuturor binefăcătorilor pentru sprijinul acordat în finalizarea bisericii. De asemenea a mulţumit corului Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din Oradea.
Menţionăm că piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 2004 pe un teren dăruit încă din anul 1917 de către credincioasa Maria Cearnău cu scopul de a se ridica o nouă biserică, mai încăpătoare. Proiectul sfântului lăcaş a fost conceput de către arhitectul Dan Costa, iar construcţia a fost realizată de meşterii Ioan şi Matei Ciuceac.
La finalul Sfintei Slujbe comunitatea din Curtuiuşeni i-a invitat pe toţi participanţii la o agapă frăţească.
Biroul de presă

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Comemorarea lui Samuil Vulcan » Titlu: 27268.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Comemorarea lui Samuil Vulcan
Titlu: 27268.jpg