AcasăŞtiri201025 Iulie: Sfinţirea Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sfinţirea Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin

Sfinţirea Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin

Duminică 25 iulie 2010, a fost o zi de mare sărbătoare pentru comunitatea greco-catolică din Bădăcin, jud. Sălaj, întrucât a fost sfinţită noua biserică cu hramul "Întâmpinarea Domnului” care va deservi credincioşii din localitate.
Preasfinţitul Virgil Bercea a fost întâmpinat în localitate de către părintele paroh Cristian Borz şi un sobor de 23 preoţi, numeroşi credincioşi, precum şi de autorităţi locale, judeţene şi parlamentari. De asemenea, a participat şi părintele Matei Boilă, strănepotul lui Iuliu Maniu din partea surorii acestuia, Elena. Cu toate că vremea a fost nefavorabilă întrucât a plouat torenţial, acest lucru nu i-a împiedicat pe cei prezenţi să asiste la sfinţirea noului lăcaş de cult care s-a dovedit neîncăpător pentru mulţimea adunată.
După sfinţirea bisericii a urmat celebrarea Sfintei Liturghii. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Virgil a spus: ”Evanghelia de astăzi se potriveşte cu starea vremii. Se spune că omul propune, dar Domnul dispune! Iubiţi părinţi, dragi credincioşi din Bădăcin, mă bucur nespus să mă aflu astăzi în mijlocul dumneavoastră. Să luăm această ploaie ca pe o binecuvântare a Domnului pentru această zi”. Apoi, referindu-se la evanghelia zilei, Preasfinţia Sa a menţionat: ”Corabia pe care se aflau Isus şi apostolii poate fi interpretată în mai multe moduri. Corabia din pericopa evanghelică este corabia vieţii noastre. Oare prin câte furtuni trecem prin viaţă? Avem furtuni şi în sufletele noastre. Toate încercările din exterior şi din interior conduc corabia vieţii noastre în derivă. Dar dacă avem curajul lui Petru care a spus: Doamne miluieşte-ne, cine ne poate sta împotrivă? Corabia reprezintă şi Biserica, Una, Sfântă. Oamenii au fost cei care au sfâşiat cămaşa lui Hristos. Biserica a fost năpăstuită, dar rămâne mereu Una şi Sfântă chiar dacă noi o denumim cu alte denominaţiuni”. Făcând aceeaşi analiză simbolică a furtunii, Preasfinţitul Episcop Virgil a afirmat că ”aceasta simbolizează problematica Bisericii noastre. Oare cum de a cerut Dumnezeu Bisericii acest martiriu prin care a trecut şi mai trece? Când furtuna este mare, Dumnezeu salvează corabia. Nicidecum noi, oamenii, nu putem salva corabia în faţa furtunii”.
În cuvântul de învăţătură Preasfinţitul Virgil a dorit să pună în evidenţă modul în care Dumnezeu a acţionat asupra comunităţii greco-catolice din Bădăcin: ”Cine s-ar fi gândit că la Bădăcin va mai fi o comunitate greco-catolică ? Toţi cei care vorbeau în perioada comunistă despre Iuliu Maniu şi despre Biserica greco-catolică erau persecutaţi. Îl avem aici printre noi pe părintele Matei Boilă care poate depune mărturie în acest sens. Faptul că astăzi sfinţim această Biserică este un semn palpabil că această corabie este în mâinile Domnului”. Pentru că marele om politic Iuliu Maniu a fost fiul Bădăcinului, Preasfinţia Sa a adăugat: ”Nu putem să trecem cu vederea o mare personalitate a Bădăcinului care a fost Iuliu Maniu. Fiecare român are datoria ca cel puţin o dată în viaţă să treacă pe la Bădăcin. La fel cum se merge în Ţara Sfântă, la Ierusalim sau Roma trebuie să mergem la Bădăcin. Iuliu Maniu a fost un reprezentant al neamului românesc pe care dumneavoastră trebuie să-l purtaţi în suflet”. În încheierea cuvântului său, Preasfinţitul Virgil i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la construcţia acestui lăcaş de cult şi a mărturisit că va depune toate eforturile pentru reabilitarea casei lui Iuliu Maniu din Bădăcin pentru că ”acolo sunt rădăcinile noastre, iar noi putem spune ceva în istorie dacă avem rădăcini”. Apoi a mulţumit Fecioarei Maria şi a rugat-o să ne ajute ”când valurile vieţii sunt puternice”.
În continuare a luat cuvântul părintele Cristian Borz, parohul din Bădăcin, prin eforturile căruia a fost posibilă construirea lăcaşului de cult. Părintele a mulţumit Bunului Dumnezeu, Preasfinţitului Virgil şi tuturor celor care au contribuit la ridicarea şi finalizarea construcţiei.
Piatra de temelia a Bisericii a fost pusă pe data de 18 aprilie 2004. De menţionat că Biserica a fost construită pe un teren dăruit în anul 1933 parohiei de către Iuliu Maniu cu scopul ca pe acel teren să se construiască un lăcaş de cult şi o şcoală. Iuliu Maniu a reuşit să construiască şcoală care a fost sfinţită de către Preasfinţitul Valeriu Traian Frenţiu în anul 1937. Iată că după 77 de ani visul marelui om politic a fost împlinit.
Asistenţa a aşteptat cu nerăbdare cuvântul părintelui Matei Boilă. Cu toate că părintele se deplasează cu dificultate, a dorit să fie alături de comunitatea din Bădăcin spunând: ” În timpul în care persecuţia comunistă se manifesta violent şi Biserica noastră nu înceta să-şi dea obolul, de multe ori de sânge, eram încrezător în biruinţa ei. Dar a venit anul 1989 cu pseudo-libertatea lui şi persecuţia a luat forme mai viclene, dar foarte eficace, profitând de ceea ce, aparent, era epuizarea resurselor ei, copleşită de slăbiciunile din interior, care o fac mai vulnerabilă la săgeţile celui viclean. Bădăcinul a fost locul unde aceste zbateri ale celui viclean s-au manifestat mai puternic”.
Pentru meritele deosebite şi pentru efortul depus în slujba credincioşilor din parohie, părintele Cristian Borz a primit din partea Preasfinţitului Virgil crucea pectorală. Această cruce este însemn al preţuirii activităţii social-misionare şi al devotamentului faţă de Biserică.
La finalul Sfintei Slujbe comunitatea din Bădăcin i-a invitat pe toţi participanţii la o agapă frăţească.
Biroul de Presă

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Monumentala lucrare 'Te Deum', de Bruckner, interpretată la Oradea în Festivalul European Music Open » Titlu: 26349.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Monumentala lucrare 'Te Deum', de Bruckner, interpretată la Oradea în Festivalul European Music Open
Titlu: 26349.jpg