AcasăŞtiri20104 Iulie: În biserica din Bocşa s-a oficiat prima Liturghie greco-catolică după 62 de ani

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

În biserica din Bocşa s-a oficiat prima Liturghie greco-catolică după 62 de ani

În biserica din Bocşa s-a oficiat prima Liturghie greco-catolică după 62 de ani

Duminică, 4 iulie 2010, în biserica din Bocşa, jud. Sălaj, începând cu orele 9:00 dimineaţa, s-a oficiat prima Liturghie greco-catolică după 62 de ani.
Liturghia a fost oficiată de un sobor de şapte preoţi, avându-l ca celebrant principal pe părintele Părău Valer, protopop greco-catolic de Zalău. La Liturghie au participat peste 100 de persoane din localitate şi din împrejurimi, împreună cu invitaţi şi oaspeţi de onoare. Răspunsurile la Liturghie au fost date de corul bisericii greco-catolice Sf. Familie din Zalău, venit special pentru această sărbătoare.
Cu acest prilej, Pr. Prot. Părău Valer a transmis un „mesaj de bucurie că după 62 de ani s-a înfăptuit dreptatea la Bocşa şi avem posibilitatea să ne rugăm în biserica care ne-a fost confiscată”. Părintele şi-a exprimat, de asemenea, „regretul că fraţii noştri ortodocşi nu au înţeles să găsească soluţii practice la cererea noastră de slujire alternativă, fără să se fi ajuns la procese şi executarea silită”. Luând ca bază cuvântul Evangheliei de duminică însă, părintele protopop şi-a concluzionat cuvântul său spunând: „Isus a început vindecarea slăbănogului de la iertare, de aceea şi noi ne vom vindeca rănile dacă vom ierta”.
Părintele Fiţ Alexandru, parohul greco-catolic din Bocşa, a luat ca referinţă în predica sa cuvântul lui Isus: „Fericiţi făcătorii de pace, că fii lui Dumnezeu se vor chema”. Referindu-se la acest moment istoric, părintele Fiţ a spus: „Nu pot să trăiesc indiferent această zi care astăzi este scrisă în istoria comunităţii greco-catolice şi a comunităţii Bocşa când, după 62 de ani, ne putem ruga din nou în biserica moşilor şi strămoşilor noştri. Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit de această mare zi.”
Biserica greco-catolică din localitate a fost confiscată de comunişti în anul 1948 şi dată în folosinţă Bisericii Ortodoxe Române. După reînfiinţarea Parohiei Greco-Catolice din Bocşa, aceasta a solicitat de mai multe ori să folosească biserica alternativ, propuneri respinse de partea ortodoxă. În consecinţă, Parohia Greco-Catolică Bocşa a apelat la instanţa de judecată pentru a-şi recâştiga drepturile, proces pe care l-a câştigat definitiv şi irevocabil la începutul anului 2010.
Partea greco-catolică a reînnoit propunerea de celebrare alternativă, care a continuat să fie însă respinsă de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. Ca atare, în dimineaţa zilei de 1 iulie 2010, a avut loc executare silită a sentinţei în urma căreia Parohia Greco-Catolică Bocşa a intrat în deplină posesie a bisericii confiscate în anul 1948.
În decursul zilei de 1 iulie partea ortodoxă a acceptat propunerea greco-catolică de celebrare alterntivă, semnându-se în acest sens un protocol în faţa prefectului de Sălaj. Pe baza acestui protocol, biserica greco-catolică din localitatea Bocşa este folosită, la intervale orare diferite, atât de comunitatea greco-catolică cât şi de cea ortodoxă. Celebrarea alternativă a fost propunerea părţii greco-catolice încă de la început, astfel încât nici o comunitate religioasă să nu oficieze servicii divine în locuri improprii. Menţionăm că de la reînfiinţarea Parohiei Greco-Catolice Bocşa până pe 4 iulie 2010, aceasta şi-a oficiat serviciile religioase într-o capelă improvizată.
Conform acestui protocol, biserica greco-catolică din Bocşa este folosită duminica de la ora 9-11 de Parohia Greco-Catolică, iar de la ora 11-13 de Parohia Ortodoxă. De asemenea, duminică după-masă, biserica este folosită de la ora 16-17 de credincioşii greco-catolici, iar de la ora 17-18 de cei ortodocşi.
Credem că printr-o astfel de abordare realistă, pragmatică şi respect reciproc, în spiritul Evangheliei Domnului Cristos, se pot rezolva şi alte cazuri unde greco-catolicii sunt fortaţi de situaţie să se roage în locuri improprii. În aceeaşi biserică este loc şi pentru unii şi pentru alţii.
Parohia Greco-Catolica Bocşa

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău » Titlu: 27233.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău
Titlu: 27233.jpg