AcasăŞtiri20102 Iulie: Comunicat: La Bocşa greco-catolicii îi lasă pe ortodocşi să celebreze alternativ în biserica greco-catolică retrocedată

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat: La Bocşa greco-catolicii îi lasă pe ortodocşi să celebreze alternativ în biserica greco-catolică retrocedată

În urma unei executări silite, în dimineaţa zilei de 1 iulie 2010, Parohia Greco-Catolică Bocşa (SJ) a reintrat în deplina posesie a bisericii greco-catolice din localitate. Executarea a avut loc cu ajutorul jandarmeriei, deşi exista o sentinţă definitivă şi irevocabilă care obliga Parohia Ortodoxă să restituie biserica în deplina posesie şi proprietate Parohiei Greco-Catolice ca proprietar de drept. Recursul la instanţă şi executarea silită s-au datorat faptului că, în prealabil, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Romane au refuzat propunerile de colaborare cu partea greco-catolică.
Biserica greco-catolică din localitate a fost confiscată de comunişti în 1948 şi dată în folosinţa Bisericii Ortodoxe Romane. După reînfiinţarea Parohiei Greco-Catolice din Bocşa, după 1989, aceasta a solicitat de mai multe ori să folosească biserica alternativ, propuneri respinse de partea ortodoxă.
Celebrarea alternativa în lăcaşurile de cult greco-catolice confiscate de comunişti este o soluţie practică propusă de Biserica Greco-Catolică, astfel încât nici o comunitate religioasă – ortodoxă şi greco-catolică – să nu se roage în locuri improprii. În cazul Bocşa, de la reînfiinţare, Parohia Greco-Catolică şi-a celebrat serviciile religioase într-o capelă improvizată.
După decizia definitivă şi irevocabilă, Parohia Greco-Catolica Bocşa a propus din nou, în luna mai 2010, părţii ortodoxe celebrarea alternativa în biserica greco-catolică. Propunerea a fost respinsă iar pe motiv ca “biserica este a majorităţii”. În consecinţă, greco-catolicii au apelat la executarea silită pentru a intra în propria biserica.
Odată intrată în posesia bisericii, Parohia Greco-Catolica Bocşa, asa cum a promis, a reafirmat disponibilitatea de a-şi oferi lăcaşul de cult, pentru celebrări alternative, comunităţii ortodoxe. De data aceasta propunerea greco-catolica a fost acceptată de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. Astfel, în decursul zilei de 1 iulie 2010, în cadrul unei întâlniri la sediul Prefecturii Sălaj, Parohia Ortodoxa Bocşa a semnat un protocol cu Parohia Greco-Catolica pentru folosirea alternativă a bisericii greco-catolice din localitate.
Protocolul prevede, printre altele, timpii de folosire a bisericii, împărţirea cheltuielilor de întreţinere, folosirea obiectelor de cult, şi e valabil 30 de zile. În aceasta perioadă, Parohia Ortodoxa s-a angajat că va retrage procesul prin care solicita 600.000 RON ca despăgubiri pentru investiţiile făcute în biserica. După cele 30 de zile se va semna un nou protocol, pentru o perioadă mai lungă, în faţa notarului.
Considerăm că, prin retrocedarea bisericii greco-catolice din Bocşa proprietarului de drept, s-a făcut un act de reparare a nedreptăţii comise in 1948 de regimul comunist împotriva Bisericii Greco-Catolice, nedreptate care a afectat şi comunitatea greco-catolică din această localitate. În acelaşi timp, prin folosirea alternativa a lăcaşului de cult greco-catolic, credincioşii ortodocşi din Bocşa vor putea continua să aducă, după propria conştiinţă, lauda lui Dumnezeu într-un loc potrivit pentru celebrarea serviciilor divine.
Credem ca o astfel de atitudine frăţească, de respect şi considerare faţă de nevoile pastorale ale celuilalt, e benefică pentru toţi si e o mărturie vie că ortodocşii şi greco-catolicii pot trăi în bună convieţuire unii cu alţii. Sperăm ca acest caz să fie luat ca exemplu de soluţionarea practică, în favoarea tuturor, în atâtea alte cazuri în care greco-catolicilor li se refuză accesul în biserica confiscată, fiind obligaţi de situaţie să se roage afară, sub cerul liber, în capele improvizate sau în alte locuri improprii.
Duminică, 4 iulie 2010, va avea loc prima Liturghie greco-catolică în biserica din Bocşa dupa 62 de ani.
Parohia Greco-Catolică Bocşa

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Calendarul Pastoral 2018 – 2019 » Titlu: 26295.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Calendarul Pastoral 2018 – 2019
Titlu: 26295.jpg