AcasăŞtiri201026 Iunie: Prima întâlnire a soţiilor preoţilor din Protopopiatul Şimleu-Silvaniei

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Prima întâlnire a soţiilor preoţilor din Protopopiatul Şimleu-Silvaniei

Prima întâlnire a soţiilor preoţilor din Protopopiatul Şimleu-Silvaniei

Sâmbătă, 26 iunie 2010, în localitatea Plopiş, judeţul Sălaj, a avut loc întâlnirea preoţilor din Protopopiatul de Şimleu. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul preotului paroh Ioan Pavel Şanta şi al credincioşilor parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Plopiş.
Întâlnirea a fost una inovatoare întrucât, pentru prima dată, preoţii căsătoriţi au fost însoţiţi de soţii şi copii. Întâlnirea a început cu Sfânta Liturghie, la care a participat un sobor de 14 preoţi ai Protopopiatului Şimleu-Silvaniei, domnul primar Nicolae Criste, reprezentanţi ai autorităţii locale, membrii consiliului parohial şi numeroşi credincioşi din parohia Plopiş.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către părintele protopop Nicolae Bodea, care a insistat asupra importanţei colaborării şi a comuniunii în Biserică între diferiţii exponenţi de acţiune: pe de o parte între preot şi credincioşi în cadrul parohiei, dar şi între preoţi la nivelul unităţii administrative a protopopiatului, precum şi între familiile acestora. De asemenea, a rostit o scurtă reflecţie Părintele Vicar Foraneu al Silvaniei, Gheorghe Ţurcaş, care a conturat ideea legată de statutul soţiei preotului în Biserica Greco-Catolică, dând exemple de familii de preoţi din perioada prigoanei comuniste care în ciuda dificultăţilor cauzate de apartenenţa religioasă, nu au renunţat la credinţa catolică.
După Sfânta Liturghie preoţii şi soţiile lor s-au retras pentru întâlnirea privată care a început prin meditarea unui text din Epistola către Coloseni asupra iubirii, răbdării, iertării, dragostei, înţelegerii, unităţii, dăruirii. La rugămintea preoţilor prezenţi, soţia Părintelui Vicar Foraneu, doamna Florica Ţurcaş, a expus o mărturie impresionantă despre experienţa de 36 de ani în calitate de soţie de preot. Domnia sa a detaliat unele aspecte foarte pragmatice şi concrete la care o soţie de preot trebuie să acorde maximă importanţă în ce priveşte relaţionarea în familie, educaţia şi responsabilizarea copiilor preoţilor, importanţa autoformării şi a formării continue, exigenţe de natură profesională, exerciţiul rugăciunii, relaţionarea cu credincioşii, ş.a.
De asemenea, s-a conturat dorinţa comună a perseverării şi aprofundării întâlnirilor între familiile preoţilor şi s-a născut ideea întrajutorării între soţiile de preoţi cu ocazia manifestărilor reciproce existente în fiecare parohie.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească specifică locului pentru care adresăm şi pe această cale cele mai sincere mulţumiri organizatorilor!
Florica Bodea

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Comunicatul final al celei de-a XXI-a Întâlnire a Episcopilor Orientali din Europa » Titlu: 26285.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Comunicatul final al celei de-a XXI-a Întâlnire a Episcopilor Orientali din Europa
Titlu: 26285.jpg