AcasăŞtiri201012 Iunie: Centenarul trecerii la Domnul a Fericitei Maria Schininà, comemorat la Zalău

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Centenarul trecerii la Domnul a Fericitei Maria Schininà, comemorat la Zalău

Centenarul trecerii la Domnul a Fericitei Maria Schininà, comemorat la Zalău

Maria Schininà s-a născut la Ragusa (în Sicilia), la 10 aprilie 1844 într-o familie nobilă, cu sănătoase principii creştine şi morale. Şi-a petrecut adolescenţa având preocupările vanitoase ale lumii din care provenea: moda, dansul, muzica profană şi luxul, în toate acestea căutând să exceleze. Până la 21 de ani, tânăra Maria nu s-a evidenţiat printr-o viaţă spirituală deosebită; cu toate acestea, însă, nu era nici indiferentă religios.
Pierderea tatălui a fost pentru Maria un moment de reflecţie asupra vieţii ei, asupra vanităţilor lumii. A început să simtă o profundă nemulţumire sufletească şi s-a hotărât să renunţe la obiceiurile „înaltei societăţi”. Se îmbrăca simplu şi mergea să slujească, cu multă dragoste, bolnavii şi săracii din cele mai defavorizate cartiere ale oraşului. Le vorbea copiilor şi adulţilor lipsiţi de educaţie religioasă; catehiza ţăranii, muncitorii şi intelectualii şi propovăduia Vestea cea bună chiar şi la închisoarea din oraş. Maria se îndrăgosti de Cristos şi îi dedică toată viaţa ei, slujindu-i pe cei în nevoi. A iniţiat, pentru prima oară în Ragusa, „Apostolatul Rugăciunii”, răspândind cu mare înflăcărare cultul Sfintei Inimi a lui Isus.
La 9 mai 1889, Maria Schininà, împreună cu cinci tinere, au înfiinţat Congregaţia Surorilor Sfintei Inimi a lui Isus. Această Congregaţie şi-a răspândit activitatea caritativă la toate categoriile sociale.
Maria Schininà a murit la 11 iunie 1910 la Ragusa, după o lungă suferinţă. Trupul ei, rămas intact se odihneşte într-o biserică devenită loc de pelerinaj. A fost beatificată de Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, la 4 noiembrie 1990.
Activitatea caritativă a Surorilor Sfintei Inimi a lui Isus se desfăşoară azi pe patru continente şi constă în ajutorarea spirituală şi materială a tuturor celor nevoiaşi, în implicarea în diversele activităţi parohiale, în educarea şi îndrumarea tineretului etc.
Împlinirea a 100 de ani de la moartea Fericitei Maria Schininà, fondatoarea Congregaţiei Surorilor Sfintei Inimi a lui Isus, a fost marcată la Zalău printr-o seară de rugăciune, organizată în data de 12 iunie a.c. de către Surorile din Zalău, aparţinând aceleiaşi Congregaţii, şi Parohia Sfânta Familie. Programul a început cu procesiunea cu moaştele Fericitei de la Mănăstirea Surorilor la Biserica Sf. Familie, a continuat cu Sfânta Liturghie, apoi cu un spectacol, în care tinerii parohiei au interpretat o scenetă ce ilustra biografia Fericitei. Doamna profesoară Rodica Pop Seling şi Corul „Sfânta Familie” au interpretat cu măiestrie câteva cântări religioase. Seara de rugăciune s-a încheiat cu binecuvântarea şi sărutarea moaştelor.
Pr. Ciprian Robotin

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Corul de copii Radio în concert la Catedrala „Sfântul Nicolae” » Titlu: 26373.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Corul de copii Radio în concert la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Titlu: 26373.jpg