AcasăŞtiri201013 Iunie: Cu Sfântul Anton spre Domnul Isus - Prima Cuminecare la Valea lui Mihai

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Cu Sfântul Anton spre Domnul Isus - Prima Cuminecare la Valea lui Mihai

Cu Sfântul Anton spre Domnul Isus - Prima Cuminecare la Valea lui Mihai

Ziua de 13 iunie a fost o zi importantă în viaţa comunităţii din Valea lui Mihai. Solemnitatea zilei a fost dată de Prima Cuminecare, dar şi de primirea moaştelor Sf. Anton de Padova.
Un grup de 4 copii au primit Prima Cuminecare, s-au împărtăşit solemn şi conştient pentru prima dată cu Trupul şi Sângele lui Isus, oferit întâi la Botez. Emoţiile lor au fost evidente şi de înţeles. După recitarea Rozarului de către Reuniunea Mariană a început procesiunea de intrare în glasul clopotelor şi al Doxologiei. Copiii au înaintat acompaniaţi de Sfântul Anton, spre Cel pe care l-au cunoscut prin cateheză, călcând pe covor de flori şi îmbrăţişaţi de privirile calde ale celor prezenţi, apoi au aşteptat nerăbdători, în locul lor de cinste, momentul primirii mult aşteptate a lui Isus. S-au împărtăşit cu mare bucurie în glasul cântării „Sunt copil Isuse” cântat de un grup de copii de la Grădiniţă, pregătiţi în colaborare cu doamnele educatoare Rebeleş, Oancea şi Toduţiu.
Bucuria comunitară a fost dată şi de prăznuirea Sf. Anton de Padova. Chiar dacă el este un sfânt al Bisericii Catolice de rit roman (romano-catolic) a ajuns să fie foarte cunoscut, cinstit şi apelat de către creştinii de pretutindeni, datorită minunilor sale, pe când era în viaţă, şi acum datorită mijlocirii sale la Dumnezeu. Acest sfânt, invocat conform devoţiunilor romane ca protectorul copiilor, ajutorul bolnavilor, sprijinitorul săracilor, făuritor de pace, ocrotitorul familiilor, ajutor în aflarea lucrurilor pierdute, ş.a. nu încetează să mijlocească cu succes rugăciunile celor care îl cinstesc cu inimă curată şi sprijină la rândul lor pe fraţii cei mai mici. Această pietate faţă de el, imprimată de mult şi în sufletele enoriaşilor greco-catolici, neştearsă nici de epurările anilor 1948-1990 (şi astăzi sunt prezente în nişele discrete ale unor biserici actual ortodoxe – încă neretrocedate – statui care îl reprezintă) continuă şi astăzi să aducă roade. Devoţiunea noastră săptămânală de marţi a găsit răsplătire prin primirea pentru o zi a moaştelor (ex ossibus) Sf. Anton de Padova de la fraţii franciscani de la Carei.
Atributul de „Sfântul lumii întregi” şi-a găsit motivaţia pe deplin în această zi şi la noi. Biserica s-a arătat a fi neîncăpătoare pentru credincioşii prezenţi, şi de alte confesiuni, care au venit cu mulţumiri şi cerinţe în faţa Sf. Anton. A fost o bucurie să aduci în faţa Sfântului (care s-a învrednicit să îi apară Isus în braţe, sub chip de copil) cca. 40 de copii pentru a primi binecuvântarea prin mijlocirea sa, în calitate de Protectorul copiilor.
După celebrarea Sfintei Liturghii şi oficierea devoţiunilor de binecuvântare a copiilor şi sfinţire a crinilor, credincioşii uniţi în legătura iubirii au ieşit păşind în lumina credinţei şi cu bucuria şi siguranţa speranţei în ocrotirea lui Dumnezeu.
Bucuria noastră se datorează întâi acestei cuminecări solemne prin care copiii s-au unit cu Isus. Această marcare solemnă a primei cuminecări conştiente a copiilor ajunşi la vârsta raţiunii, obicei al Bisericii noastre Greco-Catolice, este necesară şi are o valoare inestimabilă. Copii de altă confesiune şi-au exprimat la rândul lor uimirea şi dorinţa Cuminecării, dată fiind lipsa marcării sale în altă confesiune, mai puţini părinţii conştienţi de alternativa bisericii noastre (în general) dar lipsiţi, în obscuritatea prejudecăţilor, de curajul unei opţiuni existenţiale şi unui pas mântuitor.
Ne bucurăm că am avut posibilitatea creării acestui context de fraternitate şi spiritualitate în Biserica noastră. Tuturor pace şi har.
Pr. Zorel Zima

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Instalarea noului protopop de Holod » Titlu: 26254.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Instalarea noului protopop de Holod
Titlu: 26254.jpg