AcasăŞtiri201417 Decembrie: Comunicat: Administratorul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, reţinut de DNA, a fost eliberat

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat: Administratorul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, reţinut de DNA, a fost eliberat

Tribunalul Bihor a hotărât în seara zilei de 16 decembrie, după 7 ore de audieri şi mai multe ore de deliberări, cercetarea în libertate a administratorului Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, după ce acesta fusese reţinut pentru 24 de ore de către DNA, Serviciului Teritorial Oradea.
În acelaşi caz, Tribunalul Bihor a decis cercetarea în stare de arest pentru 30 de zile a primarului Municipiului Beiuş, Domocoş Adrian Nicolae.
Pe lângă deţinerea ilegală de arme neletale şi muniţie, conform comunicatului DNA din 15 decembrie 2014, primarul din Beiuş este acuzat că:
- “În perioada 2011-2014 […] a pretins şi primit de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuş, un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune pentru o perioadă de 29 ani, în favoarea societăţii comerciale SC Alge Dom Com SRL Beiuş.”
- “În perioada iunie-august 2014 […] a pretins şi primit de la inculpatul Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, administrator al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Oradea, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioadă de 25+5 ani, în favoarea aceleiaşi societăţi comerciale pe care o controla.”
Comunicatul DNA nu menţionează numele celui care a făcut contractul din 2011, însă Episcopia Greco-Catolică de Oradea a arătat, în comunicatul din 16 decembrie 2014, că e vorba de Ioan Mada, fost preot la Beiuş.
În 2011, Ioan Mada, protopop greco-catolic de Beiuş la acea vreme, a oferit firmei SC Alge Dom Com SRL Beiuş – în termeni defavorabili Bisericii – un imobil, aflat pe raza Municipiului Beiuş, ce aparţine de drept Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Mada Ioan a făcut înţelegerea cu firma respectivă fără anunţarea în prealabil şi fără aprobarea Episcopiei.
Contractul a fost descoperit în iunie 2014, când Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, administratorul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, a condus un control la Beiuş din partea Episcopiei, ocazie cu care s-a constatat că se lucrează la imobilul în cauză şi aşa s-a aflat despre acel contract întocmit în 2011 de preotul Ioan Mada.
În urma analizării contractului s-a constatat că acesta era în defavoarea proprietarului de drept, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, şi că s-a făcut fără aprobarea Episcopiei.
Preotul Ioan Mada solicitase de la firma în cauză o chirie de 250 de lei pe lună, sau 3.000 de lei pe an, pe o perioada de 29 + 14,5 ani, pentru un imobil de 353 de metri pătraţi aflat în centrul Municipiului Beiuş, Calea Bihorului nr. 14-16.
Episcopia a notificat administratorul SC Alge Dom Com SRL Beiuş, Pop Raveca, să se prezinte pe data de 18 iunie 2014 la Episcopie pentru rezilierea pe cale amiabilă a contractului întocmit de preotul Ioan Mada.
Dat fiind că firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş deja investise bani în lucrări de reparare a imobilului respectiv, Episcopia Greco-Catolică de Oradea – de bună credinţă – a anunţat firma în cauză că e gata să păstreze colaborarea de ordin comercial, dar cu aplicarea unor prevederi care să fie şi în favoarea proprietarului, nu numai a chiriaşului.
În acest sens a fost semnat un nou contract de parteneriat pe o perioadă de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pe încă 5 ani. Contravaloarea contractului a fost stabilită la 30% din valoarea cu care partenerul, firma SC Alge Dom Com SRL Beiuş, va închiria imobilul după reabilitarea acestuia făcută din banii proprii.
Pe data de 1 decembrie 2014, în urma controlului intern al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, preotul Ioan Mada din Beiuş a fost demis din funcţie şi i s-a desfăcut contractul de muncă.
Din informaţiile pe care le deţinem, Ioan Mada a făcut în urmă cu câteva zile un autodenunţ la DNA, acuzându-l pe administratorul Episcopiei, Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, de acte de corupţie în favoarea primarului din Beiuş.
Sub aceste acuzaţii, după cum rezultă din comunicatul DNA, administratorul Episcopiei Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă a fost reţinut pe 15 decembrie pentru 24 de ore, iar pe data de 16 decembrie Tribunalul Bihor a decis cercetarea acestuia în libertate.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea împărtăşeşte întru totul principiul DNA “că punerea în mişcare a acţiunii penale […] nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” a unei persoane acuzate.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea are încredere în sistemul de justiţie din Romania şi pune la dispoziţia organelor de anchetă orice documente i se solicită pentru ca adevărul să iasă la iveală în acest caz.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea speră în judecarea acestui caz cu celeritate, pentru a afla dacă vreun reprezentant al ei, preot sau nu, s-a folosit de calitatea pe care o are pentru a înstrăina sau folosi bunurile Bisericii în folos propriu.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea va continua auditul intern pentru a vedea modul cum au fost administrate restul proprietăţilor de pe raza Municipiului Beiuş.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea manifestă toleranţă zero faţă de cei care profită de încrederea care li s-a acordat în Biserică, iar în cazul în care o persoană angajată a Episcopiei, indiferent că este preot sau nu, s-a folosit de bunurile Episcopiei pentru foloase proprii necuvenite va suferi rigorile legii.
Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Lansarea cărţii dedicată Monseniorului Octavian Bârlea » Titlu: 25472.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Lansarea cărţii dedicată Monseniorului Octavian Bârlea
Titlu: 25472.jpg