AcasăŞtiri201020 Mai: Întâlnirea Naţională a Preoţilor - 17-20 Mai 2010, Oradea

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Întâlnirea Naţională a Preoţilor - 17-20 Mai 2010, Oradea

Întâlnirea Naţională a Preoţilor - 17-20 Mai 2010, Oradea

În perioada 17-20 mai 2010 s-a desfăşurat la Oradea cea de-a şasea Întâlnire Naţională a Preoţilor. Această întâlnire a încheiat seria reuniunilor naţionale şi a fost organizată de Episcopia Romano-Catolică de Oradea împreună cu Eparhia Greco-Catolică de Oradea,. Totul s-a desfăşurat după un program bilingv (româneşte şi ungureşte) şi biritual (romano-catolic şi greco-catolic).
Luni seara, zeci de preoţi de ambele rituri, tineri şi bătrâni, veniţi din toată ţara au fost întâmpinaţi de mesajul celor doi episcopi din Oradea, Bocskei Laszlo şi Virgil Bercea. Deschiderea a avut loc în catedrala romano-catolică, unde am primit cu toţii cuvântul de salut al gazdelor: „Ne-am adunat să ne punem împreună în pelerinaj spre Isus. Acel Isus pe care ni-l prezintă evangheliile, care poate fi incomod uneori pentru noi şi pentru lume, dar care singur poate să răspundă celor mai profunde aşteptări ale noastre... Să redescoperim iubirea de la început, din ziua hirotonirii noastre şi totodată să actualizăm prietenia noastră cu Hristos. (...) Să stăm aici, împreună şi să ne verificăm iubirea şi fidelitatea, căci fidelitatea este expresia elocventă a iubirii în timp."
Marţi, 18 Mai, după Sfânta Liturghie în rit bizantin, celebrată în catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae", coordonaţi de părintele Alexandru Buzalic - doctor în teologie şi profesor – am mediat asupra identităţii preotului: „Cine este preotul?", „Ce aşteaptă Domnul de la el?", „Cum este viaţa sa?" Spunea părintele: „Noi nu deţinem preoţia, ci participăm la aceeaşi unică preoţie a lui Hristos... Nu suntem puşi în fruntea unui popor, ci în inima lui, spre şi pentru slujire..." După meditaţie, împărţiţi pe grupuri, am încercat să răspundem diferitelor întrebări: „Cum reuşesc să fiu în lumea de azi o imagine a lui Isus?", „Cum îmi trăiesc vocaţia? Mă ridic la înălţimea chemării mele?", „Lumea contemporană, pierzându-şi credinţa şi valorile adevărate, rătăceşte, este în criză. Cum îl aduc pe Dumnezeu în viaţa oamenilor?", „Cum văd eu viitorul Bisericii? Care este rolul meu?".
Tot în această zi am avut ocazia să vizităm oraşul Oradea, iar apoi am participat la lansarea cărţilor de Drept Canonic Oriental ale părintelui William Bleiziffer şi la prezentarea cărţii „Psihologia religiilor", a părintelui Alexandru Buzalic. După un moment spiritual în biserica „Coborârea Duhului Sfânt" (rozariul, Acatistul, spovada), am împărtăşit cu toţii impresiile primei zile: Hristos era acolo, în mijlocul nostru, pentru că eram adunaţi în numele lui şi ne cerea să fim mai des împreună.
Coordonatorul spiritual al zilei de miercuri a fost părintele Felfoldi Laszlo, vicar episcopal din Debrecen (Ungaria). În meditaţia ţinută în catedrala romano-catolică „Sfânta Maria", ne-a amintit tuturor: cine suntem, cui slujim şi cum trebuie să slujim; conştientizarea permanentă că darul credinţei pe care îl avem nu este un lux, ci o favoare şi obligaţia de a ne lăsa surprinşi de acţiunea şi darurile Duhului Sfânt, de a fi deschişi. Necesitatea reevanghelizării şi a convertirii, împreună cu parabola fiului risipitor, au fost în centrul meditaţiei. Acelaşi preot a ţinut şi meditaţia din cadrul Sfintei Liturghii celebrate în biserica din satul Sâniob, comunitate de lângă Oradea în care timp de secole s-a aflat cea mai importantă relicvă a bisericii maghiare: „dreapta sfântă", braţul sfântului Ştefan, rege al Ungariei. La sfânta Liturghie a participat şi fostul episcopul emerit de Oradea, Tempfli Jozsef.
Ne-am bucurat că la această întâlnire am vizitat mai multe monumente istorice, dintre care şi palatul episcopal şi muzeul diecezan, şi am trăit în acest oraş zile de har: momente în care toţi ne-am consolidat chemarea, ne-am reînnoit „da"-ul, ne-am reamintit de iubirea de la început.
Joi, 21 mai, am pornit spre locurile noastre de pastoraţie cu dorinţa de a trăi cât mai autentic darul şi misterul preoţiei şi dornici de a ne revedea.
Pr. Laurenţiu Dăncuţă (Dieceza de Iaşi)

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău » Titlu: 27235.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău
Titlu: 27235.jpg