AcasăŞtiri201025 Mai: Comunicat - Biserica Ortodoxă Română se arată încă odată a nu fi un partener serios de dialog

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat - Biserica Ortodoxă Română se arată încă odată a nu fi un partener serios de dialog

În urma comunicatului Parohiei Greco-Catolice Bocşa dat publicităţii pe data de 19 mai 2010, în care se afirma că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române refuză slujirea alternativă în biserica din localitate câştigată de greco-catolici, în replică, Preotul Gorgan Stelian, parohul ortodox, a afirmat public că Biserica Ortodoxă nu este împotriva slujirii alternative cu greco-catolicii la Bocşa, propunând ca ore de slujire pentru comunitatea ortodoxă 8:00 – 10:00 sau 9:00-11:00 dimineaţa.
Menţionăm că în cadrul întâlnirii de dialog cu partea ortodoxă care a avut loc la Bocşa săptămâna trecută, pe 19 mai 2010, în calitate de proprietar de drept, Parohia Greco-Catolică a afirmat că doreşte să folosească lăcaşul de cult de la ora 9:00-11:00 dimineaţa.
Parohia Greco-Catolică Bocşa a luat act de cele două contra-propuneri făcute de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române. Printr-o scrisoare oficială datată 21 mai 2010, Parohia Greco-Catolică a transmis Parohiei Ortodoxe Bocşa că-i acceptă propunerea pe care a făcut-o de a folosi lăcaşul de cult greco-catolic din localitate de la ora 8:00-10:00 dimineaţa.
Prin acceptarea propunerii ortodoxe, Parohia Greco-Catolică Bocşa a considerat că s-a trecut peste neînţelegerile legate de ora când fiecare comunitate va folosi lăcaşul de cult greco-catolic.
Pentru a facilita rezolvarea acestei situaţii într-un timp cât mai scurt, parohul greco-catolic din Bocşa, Pr. Fiţ Alexandru, s-a deplasat în data de 21 mai 2010 la parohul ortodox, Pr. Gorgan Stelian, pentru a-i înmâna personal acceptarea oficială din partea greco-catolică a orei de slujire pe care partea ortodoxă a propus-o. Scrisoarea greco-catolică – aflată în ataşament – necesita o semnătură din partea ortodoxă care să confirme primirea.
Partea ortodoxă a afirmat că nu semnează nimic şi că nu mai este de acord să-i lase pe greco-catolici să slujească alternativ în biserică. Pentru că partea ortodoxă a refuzat să semneze pentru primirea scrisorii greco-catolice, aceasta a fost trimisă prin poştă cu confirmare de primire.
Această atitudine scoate încă odată în evidenţă, dacă mai era nevoie, că Biserica Ortodoxă nu este un partener serios de dialog. Preocuparea acesteia este să ţină prin orice mijloace de bisericile greco-catolice pe care le-a primit de la comunişti în anul 1948, nu să găsească soluţii practice de rezolvare a acestei nedreptăţi care îi face şi astăzi pe atâţia greco-catolici – cum e cazul şi celor de la Bocşa – să se roage în locuri improvizate.
Parohia Greco-Catolică Bocşa va face toate demersurile legale pentru a intra în deplina posesie a bunurilor de care a fost deposedată abuziv de regimul comunist în 1948.
Pr. Alexandru Adrian Fiţ

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Conferinţele Unirii 5 » Titlu: 25880.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Conferinţele Unirii 5
Titlu: 25880.jpg