AcasăŞtiri201019 Mai: Comunicat - La Bocşa (SJ) reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române refuză slujirea alternativă în biserica câştigată de greco-catolici

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat - La Bocşa (SJ) reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române refuză slujirea alternativă în biserica câştigată de greco-catolici

În data de 19 mai 2010, începând cu orele 10:00, în sediul Primăriei din comuna Bocşa, jud. Sălaj, a avut loc a doua întâlnire dintre reprezentanţii Parohiei Greco-Catolice şi ai Parohiei Ortodoxe din localitate.
Scopul întâlnirii l-a reprezentat găsirea unei soluţii practice în vederea predării în deplină proprietate şi posesie a bisericii greco-catolice din comună, proprietarului de drept înscris în Cartea Funciară, Parohia Greco-Catolică Bocşa. Biserica cu hramul „Sf. Fecioară şi Dreptul Simon” din Bocşa a fost construită de Cultul Greco-Catolic între anii 1937-1943, iar în anul 1948 a fost confiscată de comunişti şi dată Bisericii Ortodoxe Române, în posesia căreia se află şi în prezent.
După peste trei ani de procese, instanţele de judecată au decis, prin hotărâri definitive şi irevocabile ale Curţii de Apel Cluj şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti, ca biserica greco-catolică din Bocşa să reintre în proprietatea Parohiei Greco-Catolice Bocşa.
În cadrul întâlnirii comune de astăzi, la fel ca şi la întâlnirea precedentă de luni, Parohia Greco-Catolică – ca proprietar de drept – a oferit lăcaşul de cult greco-catolic Parohiei Ortodoxe pentru celebrări alternative, astfel încât nici o comunitate religioasă să nu se roage afară sau în locuri improprii. Celebrarea alternativă în acelaşi lăcaş de cult este o soluţie practică acceptată de Biserica Ortodoxă Română în vestul Europei, acolo unde Biserica Catolică îi pune la dispoziţie sute de biserici, pentru ca românii ortodocşi să aibă unde se ruga. Şi în România există mai multe localităţi unde, din lipsa unui lăcaş de cult ortodox, Biserica Greco-Catolică pune la dispoziţia comunităţilor ortodoxe bisericile greco-catolice pentru celebrări alternative.
Din păcate, propunerea prezentată de Parohia Greco-Catolică Bocşa nu a fost acceptată de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, aceştia propunând, în schimb, părţii greco-catolice alte „soluţii”, cum ar fi ca greco-catolicii să îşi construiască o nouă biserică. Refuzul reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române a avut ca bază argumentul că biserica greco-catolică din Bocşa trebuie să fie a comunităţii religioase cu cei mai mulţi membri.
Parohia Greco-Catolică Bocşa îşi exprimă regretul că Biserica Ortodoxă Română nu a acceptat această soluţie practică, şi în consecinţă va solicita executarea silită a hotărârii judecătoreşti pentru a intra în posesia bisericii greco-catolice din localitate.
Menţionăm că, de la reînfiinţarea Parohiei Greco-Catolice Bocşa, aceasta îşi ţine serviciile religioase într-o sală improvizată, pusă la dispoziţie de Muzeul Simion Bărnuţiu. În toată această perioadă, orice încercare de colaborare cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, pentru a folosi alternativ lăcaşul de cult greco-catolic, a fost sortită eşecului.
Considerând instigările pe care unii reprezentanţi locali şi ai Bisericii Ortodoxe Române le fac pentru a incita oamenii la acţiuni antisociale, facem pe această cale apel la toate autorităţile statului pentru a păstra ordinea în localitate şi a aplica legea.
Pr. Alexandru Adrian Fiţ

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Întâlnirea preoţilor din diaspora la Bruxelles » Titlu: 27262.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Întâlnirea preoţilor din diaspora la Bruxelles
Titlu: 27262.jpg