AcasăŞtiri20142 Iulie: Parohia Calea Mare în sărbătoare

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Parohia Calea Mare în sărbătoare

Parohia Calea Mare în sărbătoare

Duminică, 29 iunie 2014, credincioşii greco-catolici din Calea Mare, păstoriţi de preotul Alexandru Ioan Chivari, au sărbătorit hramul parohiei Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” şi au celebrat un parastas în memoria ctitorilor parohiei. Deşi sărbătoarea a fost în cursul săptămânii, din motive practice s-a amânat pentru ziua de duminică.
Au fost amintiţi cei care au contribuit la înfiinţarea în 1930 a comunităţii greco-catolice din Calea Mare, preotul franciscan Ioan M. Gârleanu şi credinciosul Nicolae Ciorba, episcop fiind Ex. Sa Dr. Valeriu Traian Frenţiu. Aceştia s-au implicat în înfiinţarea comunităţii şi în construirea bisericii din localitate cu toată opoziţia autorităţilor locale în frunte cu notarul Popescu, care au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a zădărnici înfiinţarea comunităţii. Din fericire demersurile acestora nu au fost încununate de succes, 59 de suflete constituind noua comunitate de la început, iar altele adăugându-se ulterior.
Au fost pomeniţi şi cei care în 1992 au purces la refacerea parohiei: preotul Teodor Dărăban şi credinciosul Pintea Teodor (baciu’ Todere), episcop fiind Preasfinţia Sa Vasile Hossu, care au avut de înfruntat alte piedici în refacerea parohiei după căderea sistemului comunist în 1989, inclusiv ameninţări cu bătaia şi moartea, aprinderea casei lui baciu’ Todere, în care s-a deschis o capelă.
În acest an se împlinesc 85 de ani de la înfiinţarea parohiei, când au venit în Eparhia de Oradea călugării franciscani, respectiv pr. Gârleanu, primind spre păstorire credincioşii greco-catolici din Drăgeşti, Dicăneşti, Gruilung şi Calea Mare. S-a amintit şi împlinirea a 70 de ani de la întoarcerea pr. Gârleanu în Casa Tatălui Ceresc.
La hram şi parastas au participat şi credincioşi din Gruilung şi Oradea, precum şi fii ai satului stabiliţi în alte localităţi.
În încheiere, preotul Alexandru le-a reamintit celor prezenţi importanţa şi beneficiile înfiinţării comunităţii în anul 1930. Actuala biserică ortodoxă (Biserica din deal) este fosta biserică greco-catolică construită înainte de 1940 de către cei câţiva zeci de credincioşi greco-catolici, deşi ortodocşii au o biserică a lor mai veche (biserica din sat). Apoi, în 2005 sub păstorirea Episcopului Dr. Virgil Bercea şi a preotului Alexandru C. s-a cumpărat o clădire unde s-a amenajat biroul parohial şi o capelă. Deci, se poate spune că mica comunitate greco-catolică din Calea Mare a îmbogăţit satul cu: o biserică, două capele şi o casă parohială.
Părintele a îndemnat comunitatea ca exemplul de credinţă al patronului spiritual, Sf. Ioan Botezătorul, şi al celorlalţi ctitori ai parohiei să fie însuşit şi trăit şi de generaţiile actuale.
Cristian Ciorba

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Expoziţia „Făuritorii Marii Uniri”, vernisată în Cetatea Oradea » Titlu: 27105.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Expoziţia „Făuritorii Marii Uniri”, vernisată în Cetatea Oradea
Titlu: 27105.jpg