AcasăŞtiri201026 Aprilie: Părinţii Mişian Alexandru şi Graţian Demian au trecut la Domnul

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Părinţii Mişian Alexandru şi Graţian Demian au trecut la Domnul

Doi dintre cei mai respectaţi preoţi din Oradea au decedat săptămâna trecută. Părintele Demian Graţian a decedat pe data de 23 aprilie, iar părintele Alexandru Mişian pe data de 24 aprilie. O mulţime de credincioşi care au fost călăuziţi pe drumul vieţii de cei doi preoţi au dorit să-şi ia rămas bun de la aceştia. Slujba înmormântării celor doi prelaţi a avut loc luni, 26 aprilie, în Catedrala Sfântul Nicolae. La ea au participat Preasfinţia Sa Virgil Bercea, preoţi, profesori şi seminarişti.
În cuvântul său, Preasfinţia Sa a spus: „suntem la catafalcul a două persoane venerabile. Părintele Demian a trăit 85 de ani, iar părintele Alexandru 90 de ani. Amândoi şi-au purtat paşii vieţii prin trei perioade. Prima, până în 1948, a doua până la 1989, iar a treia după 1989. Cei doi părinţi pe care astăzi îi conducem la casa Tatălui ceresc au trăit o istorie zbuciumată, plină de încercări. Ambii au dorit să devină preoţi, dar la vremea respectivă nu au putut să-şi realizeze visul. Apoi, la plinirea vremurilor, Domnul i-a binecuvântat cu harul preoţiei. Iată ce nebănuite sunt căile Domnului! Părintele Graţian ajunge preot la 65 de ani, iar părintele Alexandru la 74 de ani, dar şi-au trăit preoţia ca la 25 de ani. La anii pe care i-au avut au înţeles viaţa. Familiile i-au înţeles şi le-au fost aproape”.
Părintele Mişian Alexandru s-a născut la data de 6 aprilie 1920 din părinţii Simion şi Maria, în satul Bocşiţa, judeţul Sălaj. A urmat cursurile şcolii din satul natal, iar după absolvirea ciclului primar şi gimnazial a urmat cursurile Şcolii de Cantori Bisericeşti din Cluj-Napoca.
În anul 1939 s-a căsătorit cu Pop Floare, având împreună 3 fiice: Emilia, Florica şi Viorica. După moartea tatălui, a preluat strana din satul natal, această activitate continuând-o pană la părăsirea satului în anul 1963, când s-a stabilit la Oradea.
În anul 1943 a fost arestat de hortişti şi ulterior urmărit de securitatea comunistă până la pensionare. În perioada 1963-1982, când s-a pensionat, a fost angajat ca şi operator la Silozul Oradea-Vest. În 1982, după moartea soţiei Floare, a rămas în grija celor două fiice, Florica şi Viorica. După ce s-a stabilit la Oradea a fost cantor şi dirijor al corului Bisericii Seminarului până în anul 1994.
După aprofundarea studiilor teologice a fost hirotonit preot la data de 10 martie 1994 de către Preasfinţia Sa Vasile Hossu, activând la Capela Sfântul Nicolae, iar mai apoi la Catedrala Sfântul Nicolae. Pe perioada vieţii a fost scriitor, poet şi compozitor, lucrările lui regăsindu-se în „Lira Sionului”, dintre care remarcăm imnul pelerinajului de la Sighet.
Spre sfârşitul vieţii a confecţionat obiecte bisericeşti pe care le împărţea cu drag credincioşilor de la biserică şi celor care-l vizitau acasă. Ceea ce l-a caracterizat şi l-a făcut atât de iubit de către oameni era modul în care asculta cu răbdare şi blândeţe mărturisirile credincioşilor.
Părintele Demian Graţian s-a născut pe data de 2 martie 1925 în localitatea Cenaloş, jud. Bihor, într-o familie de 10 copii, din părinţii Gheorghe şi Maria. A urmat cursurile şcolii primare în satul natal, apoi a urmat cursurile Liceului Emanuil Gojdu. S-a înscris la cursurile Academiei Teologice din Oradea, pe care a absolvit-o în anul 1948. Neputând fi hirotonit preot, a urmat cursurile Facultăţii de Istorie-Română din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.
S-a căsătorit în anul 1951 cu soţia Cornelia, cu care a avut doi copii, Graţian şi Corina. Şi-a desfăşurat activitatea ca profesor la Sălard, Săbolciu şi Tileagd. În această perioadă a avut o bogată activitate culturală, fiind dirijorul Corului Profesorilor din cadrul Inspectoratului Şcolar Bihor şi a Corului Şcolii Ajutătoare Tileagd.
În anul 1990, pe data de 19 august, a fost hirotonit preot prin punerea mâinilor Preasfinţitului Vasile Hossu. Şi-a desfăşurat activitatea în diferite parohii ca preot misionar. Când starea sănătăţii nu i-a mai permis deplasările, a activat la capela Sfântul Nicolae din Oradea.
Destinul celor doi preoţi a fost identic într-o anumită măsură. Viaţa le-a oferit multe greutăţi, devenind preoţi la vârste înaintate. Dumnezeu să-i odihnească în pace!
Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Udine, cu ocazia Centenarului Marii Uniri 1918-2018 » Titlu: 26263.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Udine, cu ocazia Centenarului Marii Uniri 1918-2018
Titlu: 26263.jpg