AcasăŞtiri201410 Mai: 230 de ani de învăţământ românesc greco-catolic în Oradea

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

230 de ani de învăţământ românesc greco-catolic în Oradea

230 de ani de învăţământ românesc greco-catolic în Oradea

În Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea s-a desfăşurat aniversarea a 230 de ani de la înfiinţarea primei şcoli româneşti în Oradea, azi Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu. Evenimentul a avut loc joi, 8 mai 2014 de la orele 16.30 şi s-a bucurat de prezenţa episcopilor greco-catolici aflaţi la Oradea pentru întrunirea Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică: PS Alexandru Mesian, episcop eparhial de Lugoj, PS Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla, PS Vasile Bizău, episcop eparhial de Maramureş, PS Mihai Frăţilă, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş, cu sediul la Bucureşti, PS Claudiu Pop, episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore de la Blaj şi PS Virgil Bercea, episcop eparhial de Oradea.
Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop şi-a exprimat aprecierea şi mulţumirea faţă de Biserica Greco-Catolică, pentru care învăţământul reprezintă una din priorităţile sale.
Prorectorul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Şipoş a trecut în evidenţă momentele cele mai importante din istoria primei şcoli pentru români din Oradea, cea la care – pe atunci – se pregăteau cei care urmau a fi dascăli în şcolile din Bihor şi nu numai.
“230 de ani înseamnă istorie şi înseamnă tradiţie pentru învăţământul orădean, pentru învăţământul pedagogic. În 1784-1785 începe funcţionarea sistematică recunoscută de guvern a Şcolii Normale Române Greco-Catolice Unite de învăţători. Tradiţia înseamnă o sumă de valori, o experienţă comunitară, în mijlocul căreia ne naştem şi de la care plecăm, chiar atunci când inovăm. Putem lega tradiţia de educaţie, de credinţă, de cultură şi tehnică, de toate domeniile vieţii, de noi inşine, care, astfel, trebuie să devenim responsabili pentru valorile pe care le creăm şi le transmitem celor care ne vor urma“ spunea inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, prof. Daniel Negrean, care a acordat o diplomă aniversară Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, în semn de apreciere pentru aportul ce l-a adus şi continuă să şi-l aducă în învăţământul orădean.
Pe lângă oficlialităţile locale şi judeţene au mai participat reprezentanţi ai diferitelor inspectorate din judeţul Bihor, directori de şcoli orădene, preoţi şi profesori împreună cu un grup de elevi de la Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu.
PS Virgil Bercea a mulţumit la final actualului director al şcolii, prof. Andrei Aurelian Cristea, tuturor oficialităţilor, inspectorilor şi profesorilor şi elevilor prezenţi la acest eveniment.
Biroul de presă

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Comemorarea lui Samuil Vulcan » Titlu: 27267.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Comemorarea lui Samuil Vulcan
Titlu: 27267.jpg