AcasăŞtiri20109 Martie: Mulţumiri ţie, femeie...

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Mulţumiri ţie, femeie...

Mulţumiri ţie, femeie...

De 9 martie, chiar dacă cu o mică întârziere, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii, enoriaşele din Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Valea lui Mihai au avut parte de o seară de spiritualitate şi surprize.
Evenimentul a avut loc după Sf. Liturghie care a fost oferită şi pentru mijlocirea darurilor lui Dumnezeu pentru femeile din lumea întreagă. După scurte invocaţiuni în care s-a cerut ajutorul divin în întărirea credinţei şi în angajarea pentru propria misiune în lumina şi prin mijlocirea Maicii Sfinte, s-a dat citire pericopei evanghelice care relatează nunta din Cana Galileii. Am descoperit împreună o femeie atentă la problemele semenilor ei, o mamă rugătoare insistentă, dar nu agasantă, înţeleaptă şi umilă, o mijlocitoare care „aleargă ca o bună spre ajutorul nostru, care cu credinţă strigăm...”.
Chipul marian s-a imprimat asupra meditaţiei propuse prin videoproiecţie. În lumina creaţiei, femeia şi bărbatul sunt fiinţe egale în demnitate şi complementare. În literatura bisericească este cunoscută o simbolică, dar profundă interpretare a creării Evei din coasta lui Adam: „Femeia a ieşit din coasta bărbatului, nu din picioarele lui pentru a-i fi preş. Nici din capul lui pentru a-i fi superioară. Ci din coastele lui pentru a-i fi egală, chiar de sub braţul lui, pentru a fi protejată, şi de lângă inimă, pentru a fi iubită”. Trezit din somnul său, Adam o percepe pe Eva şi ca un dar. Numai era singur, ci acum ei, bărbat şi femeie, formează în planul divin o familie. Păcatul care a pervertit percepţia omului asupra sinelui şi a semenilor a creat tensiuni şi umbre în relaţiile dintre femeie şi bărbat. O concurenţă acerbă şi-a pus amprenta asupra definirii şi emancipării propriilor identităţi. Multe femei sunt victimele unor forme false de lupte duse în scopul emancipării. Biserica – „expertă în umanitate” cere redescoperirea Femeii, predică valorile ei şi o propune ca model pe Sf. Maria, Mama Domnului Isus. Prin mijlocirea Maicii Sfinte, femeia să-şi descopere frumuseţea sufletului, calităţile proprii, gingăşia fiinţei şi puterea dragostei în infinita dăruire. Biserica, ea însăşi mistică fecioară pentru care şi-a dat viaţa Mirele Isus, îşi găseşte puterea în dragostea Sa până la Cruce şi i-a exemplul în viaţa ei de la Fecioara Maria. Femeia are un rol hotărâtor în familie, ea fiind sufletul, fantezia şi frumuseţea acesteia. Ea trebuie să-şi conştientizeze şi darul inerent fiinţei sale, acea de a dărui viaţă, participând la continua creaţie divină. Acest atribut de Mamă necesită o angajare sinceră şi continuă; dincolo de formarea trupului minunii care este copilul din pântecele ei, ea trebuie să-i fie principala formatoare a sufletului său. Alături de ea este Biserica, împreună cu care trebuie să desăvârşească dăruirea vieţii oferindu-i Viaţa cea adevărată, pe Isus Hristos. Fiecare este chemată la trăirea activă în Biserică. Sf. Fecioară Maria este indispensabilă tuturor femeilor, cu Ea ele vor vedea totul în lumina dragostei şi dăruirii totale, aflând prin mijlocirea Ei revărsarea harului, izvor de putere pentru împlinirea lor. Meditaţia s-a încheiat prin citarea cuvintelor celui trecut la fericirea veşnică, papa Ioan Paul II: „Mulţumire ţie, femeie, pentru însuşi faptul că eşti femeie!”
Pe lângă darul cuvântului şi al binecuvântării, femeile au avut parte şi de un recital de poezii şi cântece a unui mic grup de copii, asistaţi de o doamnă educatoare – Carmen Rebeleş, grupa căreia beneficiază (mai recent, încă două grupe) de asistenţă educativ-religioasă săptămânală. Alături de bărbăţii prezenţi, am oferit domnişoarelor şi doamnelor prezente câte o floare... floare pentru floare.
Tuturor cititoarelor Isus să vă dăruiască lumină, înţelepciune, har, putere, dragoste, sănătate... tot de ceea ce aveţi nevoie pentru împlinirea voastră personală.
Pr. Zorel Zima

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: La Carei a fost dezvelit monumentul realizat în memoria Refugiaţilor români din 1940 » Titlu: 26268.jpg

Anul: 2018
Eveniment: La Carei a fost dezvelit monumentul realizat în memoria Refugiaţilor români din 1940
Titlu: 26268.jpg