AcasăŞtiri201012 Ianuarie: Comunicat: CEDO condamnă Statul Român pentru îngrădirea accesului la justiţie şi discriminare religioasă a Bisericii Greco-Catolice

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat: CEDO condamnă Statul Român pentru îngrădirea accesului la justiţie şi discriminare religioasă a Bisericii Greco-Catolice

Comunicat: CEDO condamnă Statul Român pentru îngrădirea accesului la justiţie şi discriminare religioasă a Bisericii Greco-Catolice

Episcopia Greco-Catolică de Oradea a primit decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 12 ianuarie 2010, care condamna Statul Român pentru îngrădirea accesului la justiţie şi discriminare religioasă în cazul Parohiei Greco-Catolice Sâmbăta, jud. Bihor, prin refuzul de a i se permite utilizarea lăcaşului de cult care i-a fost confiscat abuziv de regimul comunist în anul 1948 şi dat în posesie Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, Curtea a decis plata de către Statul Român a sumei de 15.000 euro daune către Parohia Greco-Catolică pentru această discriminare.
Solicitările repetate ale credincioşilor greco-catolici din Sâmbăta către parohia ortodoxă de a li se permite slujirea alternativă în lăcaşul greco-catolic s-au lovit de refuzul sistematic al părţii ortodoxe, deşi aceasta avea propria biserică, ortodoxă, în localitate. Pe data de 3 mai 1995 a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor celor două comunităţi, însă întâlnirea nu a avut nici un rezultat. Ulterior partea ortodoxă a refuzat orice dialog.
Ca urmare a refuzului de a se permite comunităţii greco-catolice accesul în lăcaşul de cult expropriat abuziv de regimul comunist, Parohia Greco-Catolică a înaintat o acţiune în justiţie de folosire în comun a acestuia. Pe data de 24 octombrie 1996, Judecătoria Beiuş a decis ca, pe baza unui orar alternativ, ambele culte să poată celebra slujbele religioase. Nemulţumită de această decizie, Parohia ortodoxă a atacat hotărârea, iar Tribunalul Bihor a menţinut aceeaşi sentinţă. În continuare, Parohia Ortodoxă Sâmbăta a sesizat Curtea de Apel Oradea care a hotărât, pe data de 12 ianuarie 1998, că, la acea vreme, litigiile privitoare la lăcaşele de cult greco-catolice confiscate de regimul comunist şi aflate în posesia Bisericii Ortodoxe Române sunt de competenţa exclusivă a comisiilor mixte de dialog.
Datorită refuzului părţii ortodoxe de a găsi o soluţie amiabilă, precum şi a Statului Roman de a repara exproprierea abuzivă din perioada comunistă, Parohia Greco-Catolică Sâmbăta s-a adresat CEDO pe data de 11 iunie 1998 pentru a sancţiona atitudinea abuzivă şi discriminatorie a autorităţilor române.
Prin decizia pronunţată în 12 ianuarie 2010, CEDO a admis cererea Parohiei Greco-Catolice Sâmbăta ca întemeiată şi a hotărât că Statul Român a încălcat art. 6 si 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care prevăd în esenţă dreptul fiecărei persoane la judecarea în mod echitabil a cauzei sale de către o instanţă de judecată, respectiv obligaţia Statului Român de a asigura exercitarea drepturilor civile fără discriminarea reclamantului pe motivul religiei.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea salută decizia CEDO şi face apel la legiuitorul român pentru adoptarea unei legi speciale de retrocedare a lăcaşelor de cult expropriate în timpul regimului comunist.
Statul Român are datoria să repare nedreptatea pe care făcut-o Bisericii Greco-Catolice în 1948 restituindu-i proprietăţile confiscate.
În privinţa bisericilor retrocedate, Biserica Greco-Catolică şi-a manifestat mereu disponibilitatea de a le oferi pentru celebrări alternative fraţilor ortodocşi, astfel încât nimeni să nu îşi celebreze serviciile religioase în condiţii improprii. Soluţia există şi funcţionează în câteva localităţi din Eparhia de Oradea. Funcţionează şi în Europa de Vest, unde Biserica Catolică pune la dispoziţia Bisericii Ortodoxe Române lăcaşuri de cult pentru ca aceasta să-şi poată celebra propriile servicii religioase.
Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Vernisajul expoziţie „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei” » Titlu: 25799.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Vernisajul expoziţie „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei”
Titlu: 25799.jpg