AcasăŞtiri200929 Decembrie: Monedă aniversară Petru Pavel Aron

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Monedă aniversară Petru Pavel Aron

Monedă aniversară Petru Pavel Aron

La iniţiativa Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia şi Făgăraş şi a Episcopiei de Oradea, în persoana Preafericitului Lucian şi a Preasfinţitului Virgil, Banca Naţională a României a emis recent o monedă dedicată aniversării a 300 de ani de la naşterea episcopului Petru Pavel Aron (1709 – 2009). S-a înfăptuit astfel un strălucit act de dreptate, întrucât Petru Pavel Aron a rămas în istoria poporului nostru prin deschiderea primelor şcoli moderne din istoria românilor, prin iniţierea erudiţiei umaniste şi prin sprijinirea primei generaţii a Şcolii Ardelene, care şi-a luat zborul spre viitor din citadela culturală de la confluenţa Târnavelor.
Evenimentul este în mod aparte important, emisiunile monetare dedicate marilor personalităţi fiind de cea mai largă popularitate, prin intrarea monedei în circuitul numismatic intern şi internaţional. Moneda este turnată în argint pur (concentraţie 999‰), are greutatea de 31,103 g, diametrul de 37 mm, cu marginea zimţată. Tirajul, restrâns din principiul rarităţii şi valorii crescătoare în timp, este de 500 de exemplare. Moneda este însoţită de o carte-brevet, de fapt actul de identitate al piesei, de peste 60 de pagini, în limbile română, engleză şi franceză, unde semnificaţia momentului aniversar şi rolul providenţial al lui Petru Pavel Aron sunt reliefate într-o abreviere profesionistă de excepţie.
Concepţia grafică a monedei şi a cărţii-brevet s-a realizat prin colaborarea între Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca, în persoana istoricului Ioan Chindriş, directorul acestei instituţii, şi expertul Cristian Ciornei de la Banca Naţională a României. Moneda are valoarea de 10 lei. Pe avers este înfăţişată catedrala de la Blaj, flancată de edificiile istorice ale şcolilor episcopului Aron, precum şi o scenă şcolară de epocă, unde elevii ascultă prelegerea unui profesor. Reversul cuprinde portretul episcopului Petru Pavel Aron şi simbolul central al blazonului său de ierarh, cu specificarea anilor de viaţă: 1709–1764. Aceleaşi persoane au realizat şi macheta grafică a cărţii-brevet cu titlul 300 de ani de la naşterea episcopului Petru Pavel Aron, ilustrată cu 36 de imagini de epocă, evocatoare a biografiei şi activităţii episcopului, majoritatea provenind de la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca. Cu totul excepţională este scoaterea în evidenţă, pentru prima dată într-un cadru de circulaţie, a adevăratului portret al lui Petru Pavel Aron, ca ierarh somptuos din lumea catolică, după ce vreme de secole a fost cunoscut numai sub înfăţişarea subiacentă de călugăr oriental.
Baterea monedei aniversare este al doilea gest major de cinstire a memoriei marelui om al bisericii şi promovator al culturii, care a fost Petru Pavel Aron, după scoaterea la lumină, pe baza manuscriselor originale rămase nepublicate, a Bibliei Vulgata, tradusă de episcopul blăjean şi colaboratorii săi, într-o ediţie monumentală a Academiei Române, iniţiată de marele istoric literar Eugen Simion şi realizată de un colectiv academic coordonat de Ioan Chindriş şi Niculina Iacob.
Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: La Carei a fost dezvelit monumentul realizat în memoria Refugiaţilor români din 1940 » Titlu: 26268.jpg

Anul: 2018
Eveniment: La Carei a fost dezvelit monumentul realizat în memoria Refugiaţilor români din 1940
Titlu: 26268.jpg