AcasăŞtiri201313 Aprilie: Milano a privit cu entuziasm apariţia cărţii “Catene e Terrore”

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Milano a privit cu entuziasm apariţia cărţii “Catene e Terrore”

Milano a privit cu entuziasm apariţia cărţii “Catene e Terrore”

Luni, 8 aprilie, la Centrul cultural “Asteria” din Milano, de la orele 20.45, a avut loc prezentarea cărţii “Catene e terrore”, traducerea în limba italiană a volumului “Lanţuri şi teroare” a IPS Ioan Ploscaru. Ediţia în limba italiană a fost de puţin timp editată în Italia de către Casa editorială “Dehoniane” Bologna, tradusă de Mariana Ghergu şi Giuseppe Munarini, iar textul a fost îngrijit de către Marco dalla Torre.
La acest eveniment au participat PS Sa Alexandru Mesian, episcop al eparhiei de Lugoj şi succesor al IPS Ploscaru, consulul general al României la Milano, domnul George Bologan, mons. Ennio Apeciti, responsabilul biroului pentru cauzele sfinţilor din Arhiepiscopia de Milano.
Consulul general al României, domnul George Bologan, a insistat asupra realităţii sociale în care trăim, subliniind importanţa coerenţei în viaţa fiecărui creştin, indiferent de vocaţia pe care acesta o trăieşte în Biserică şi/sau în societatea civilă. Domnul Bologan a mai pus în lumină o aşa numită balanţă a vieţii care este, nu de puţine ori, „încătuşată” de diferite compromisuri. În acest sens episcopii martiri greco-catolici români pot fi priviţi precum adevărate exemple de coerenţă creştină, iar volumul IPS Ploscaru un adevărat instrument de formare a conştiinţei.
Mons. Ennio Apeciti a făcut o scurtă dar eficientă caracterizare din punct de vedere spiritual al IPS Ploscaru, punând în lumină importanţa rugăciunii în diferitele momente ale vieţii, nefiind o consecinţă a suferinţei ci o adevărată haină pentru cel care-L urmează pe Hristos. “Doamne la cine vom merge?” ...în faţa incertitudinii pe care o trăia Biserica Română Unită cu Roma, aceste cuvinte au fost şi pentru Ploscaru adevărate temelii pentru a-şi menţine sufletul înrădăcinat în Mântuitorul; dar şi cuvinte prin care îşi exprima iubirea pentru Biserica Una şi pentru succesorul lui Petru, episcopul Romei.
PS Sa Alexandru Mesian, prin delicateţea şi mansuetudinea ce-l caracterizează, a făcut o scurtă prezentare a Bisericii Române Unite cu Roma, remarcând importanţa pe care a avut-o în promovarea spiritualităţii şi culturii româneşti în diferite momente anevoiase ale istoriei. În cadrul discursului, PS Alexandru prezentat şi situaţia tragică pe care această biserică a trăit-o în timpul totalitarismului comunist, care a dorit distrugerea acestei confesiuni deoarece era în comuniune cu Sfântul Scaun şi avea un bun raport cu societatea occidentală. Numeroasa asistenţă a fost placut surprinsă de liniştea sufletească a Preasfinţitului în redarea evenimentelor, dar şi în momentul în care a vorbit despre propria-i chemare în a-L sluji pe Domnul. PS Mesian a evidenţiat apoi deosebitul raport ce l-a avut cu IPS Ploscaru, căruia i-a fost mai întâi vicar iar apoi succesor în eparhia de Lugoj.
Un moment încântător a fost acela în care participanţii la evenimet au avut ocazia să dialogheze cu PS Alexandru. Întrebările au avut un caracter variat, mulţi dorind să cunoască situaţia actuală a românilor şi a României... viaţa spirituală, socială, economică şi mai ales situaţia ecumenică şi raporturile existente între diferitele culte. PS Mesian a răspuns cu promptitudine şi imensă disponibilitate, descriind cu mult realism ceea ce se întâmplă în diferitele domenii, subliniind în mod repetat disponibilitatea la dialog a IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului.
Doamna Paola Zappa, reprezentanta asociaţiei “Aiuto alla Chiesa che Soffre”, a vorbit celor prezenţi despre importanţa colaborării în Biserică, despre bucuria faptului ca Biserica Greco-Catolică Română nu mai face parte din categoria bisericilor reduse la tăcere. Paola şi-a manifestat şi speranţa că autorităţile civile vor fi din ce în ce mai atente la diferitele forme prin care această biserică martiră este încă persecutată.
În încheiere părintele Robert Popa a mulţumit Domnului pentru posibilitatea organizării unui asemenea eveniment în capitala Lombardiei, celor prezenţi şi tuturor acelora care au dedicat din timpul propriu pentru ca totul să fie perfect, în special Centrului Cultural “Asteria”, Asociaţiei “Aiuto alla Chiesa che Soffre” şi comunităţii greco-catolice româneşti din Milano.
Bogdan Chiş,

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Expoziţia „Făuritorii Marii Uniri”, vernisată în Cetatea Oradea » Titlu: 27106.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Expoziţia „Făuritorii Marii Uniri”, vernisată în Cetatea Oradea
Titlu: 27106.jpg