Acasă

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Acasă

Ultimele ştiri

18 Ian 2017: Invitaţie: Noapte de veghe – Zalău, 20 ianuarie 2017

Invitaţie: Noapte de veghe – Zalău, 20 ianuarie 2017 PROGRAM: 17.45: Deschiderea nopţii de veghe la Biserica Greco-Catolică Sfânta Familie Zalău (primirea invitaţilor şi prezentarea programului - parohul) 18.00: Sfânta Liturghie (rit greco-catolică) (împreună cu Binecuvântarea Euharistică la final (cu cântece susţinute de corul Bisericii Sânta Familie, împreună cu corul tinerilor) - celebrant principal – Pr. Vicar foraneu Ţurcaş Gheorghe - meditaţia liturgică: - Pr. Bodea Nicolae 19.30: Rugăciunea ecumenică – Pr. Bertean Daniel, Pr. reformat Pusok Csaba 20.30: Program de cântece de sezon, susţinut de Corala Sfânta Familie din ... (citeşte tot articolul)
Paroh Pr. Valer Părău

18 Ian 2017: „Evanghelia îi face pe oameni fraţi”

„Evanghelia îi face pe oameni fraţi” Şi în acest an, Duminică 15 ianuarie 2017, în Dieceza de Livorno, împreună cu Bisericile din lumea întreagă, a fost celebrată cea de-a 103 Zi Mondială a Migrantului, într-un moment în care, mulţi oameni sunt forţaţi să părăsească patria lor de origine. Biserica Purificării, care, în trecut era Biserica Grecilor Uniţi, azi, a devenit Parohie Personală cu dublă denominaţie: Sfântul Vladimir şi Olga pentru greco-catolicii din Ucraina şi a Naşterii Fecioarei Maria pentru greco-catolici români, a fost gazda acestui eveniment internaţional, celebrându-se în ritul bizantin Sfânta şi Dumnezeiasca ... (citeşte tot articolul)
Monica Leonetti

18 Ian 2017: Mesajul Cardinalului Lucian cu ocazia Octavei de rugăciune pentru unitatea creştinilor

Mesajul Cardinalului Lucian cu ocazia Octavei de rugăciune pentru unitatea creştinilor Iubiţi credincioşi, Urmând pilda şi cuvântul Mântuitorului Isus, Cel care în ajunul pătimirii Sale S-a rugat Părintelui ceresc „ca toţi să fie una” (In 17,21), ucenicii din toate timpurile şi din întreaga creştinătate nu încetează să ceară de la Dumnezeu Păcii darul unităţii. Şi această năzuinţă a celor care îl recunosc şi îl adoră pe Isus Mesia Cel aşteptat, devine mai intensă în timpul anualei Săptămâni de Rugăciune pentru unitate, în care creştinii se cunosc, meditează şi mai ales se roagă împreună, pentru ca dorul Divinului lor Învăţător să devină realitate. Cu această fericită ocazie, ... (citeşte tot articolul)
+ Lucian Cardinal Mureşan

18 Ian 2017: A treia zi de rugăciune pentru unitatea creştinilor

A treia zi de rugăciune pentru unitatea creştinilor Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor din acest an are ca şi temă: „Împăcarea – Iubirea lui Cristos ne constrânge”, temă luată din a doua Epistolă către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 5 cu versetul 14. A treia zi de rugăciune pentru unitatea creştinilor a avut loc la Biserica Reformată Olosig, Strada Libertăţii, 38, unde au fost prezenţi reprezentanţi ai Bisericilor: Greco-Catolică, Romano-Catolică, Ortodoxă, Reformată, Penticostală, Unitariană, Evanghelică – Lutherană precum şi rabinul Comunităţii Evreilor Mesianici din Oradea. Cuvântul de învăţătură din partea ... (citeşte tot articolul)
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

17 Ian 2017: Carte despre spaţiul european, lansată la Universitate în cinstea decanului Ioan Horga

Carte despre spaţiul european, lansată la Universitate în cinstea decanului Ioan Horga Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii din Oradea a lansat, marţi, un volum care cuprinde zeci de lucrări, semnate de diverşi autori, pe teme de relaţii europene. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Universităţii şi a avut o audienţă numeroasă, formată în mare măsură din zeci de profesori şi studenţi. Cartea, intitulată "The European Space. Borders and Issues", a fost dedicată decanului Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Ioan Horga, întemeietorul şcolii de Relaţii Internaţionale ... (citeşte tot articolul)
Adriana Totorean

17 Ian 2017: Sinodul despre tineri: card. Baldisseri prezintă documentul pregătitor (Instrumentum laboris)

Sinodul despre tineri: card. Baldisseri prezintă documentul pregătitor (Instrumentum laboris) În Sala de Presă a Sfântului Scaun a fost prezentat la 13 ianuarie 2017, documentul pregătitor (Instrumentum laboris) Sinodului episcopilor privind vocaţiile, care va avea loc în octombrie 2018 şi a cărei temă va fi „Tineri, credinţă şi discernământ vocaţional”. Odată cu prezentarea documentului a început şi etapa consultării întregului popor al lui Dumnezeu. De asemenea, este prevăzută şi o consultare a tinerilor înşişi prin intermediul unei pagini pe internet. Prezentarea a fost deschisă de cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului episcopilor, care a subliniat faptul ... (citeşte tot articolul)

17 Ian 2017: A doua zi de rugăciune pentru unitatea creştinilor

A doua zi de rugăciune pentru unitatea creştinilor Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor din acest an are ca şi temă: „Împăcarea – Iubirea lui Cristos ne constrânge”, temă luată din a doua Epistolă către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 5 cu versetul 14. A doua zi de rugăciune pentru unitatea creştinilor a avut loc la Biserica Penticostală Betania, Strada Doina, 19, unde au fost prezenţi reprezentanţi ai Bisericilor: Greco-Catolică, Romano-Catolică, Ortodoxă, Reformată, Penticostală, Unitariană, Evanghelică – Lutherană precum şi rabinul Comunităţii Evreilor Mesianici din Oradea. Cuvântul de învăţătură din partea ... (citeşte tot articolul)
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

16 Ian 2017: Prima zi a rugăciunii pentru unitatea creştinilor

Prima zi a rugăciunii pentru unitatea creştinilor Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor din acest an are ca şi temă: „Împăcarea – Iubirea lui Cristos ne constrânge”, temă luată din a doua Epistolă către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 5 cu versetul 14. Prima zi a rugăciunii pentru unitatea creştinilor a avut loc la Catedrala Romano Catolică, Şirul Canonicilor, 4, unde au fost prezenţi reprezentanţi ai Bisericilor: Greco-Catolică, Romano-Catolică, Ortodoxă, Reformată, Penticostală, Unitariană, Evanghelică – Lutherană precum şi rabinul Comunităţii Evreilor Mesianici din Oradea. (citeşte tot articolul)
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

16 Ian 2017: Mihai Eminescu comemorat la Liceul Greco-Catolic din Oradea

Mihai Eminescu comemorat la Liceul Greco-Catolic din Oradea Pentru a ne reaminti şi a ne inspira din puterea creativă, tăria şi românismul celui mai marcant reprezentant al valorilor culturale româneşti, ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezentând data naşterii poetului Mihai Eminescu (1850-1889). La Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, cu acest prilej, a fost organizat un spectacol, coordonat de profesoarele de limba română şi de istorie, în care au fost implicaţi elevii din clasele VIII-XII. Au fost puse în scenă fragmente din Scrisoarea III, de Mihai Eminescu, dar totodată a fost prezentat şi contextul istoric al ... (citeşte tot articolul)
Profesor Emilia Haş

14 Ian 2017: Eminescu şi legăturile sale cu ”Colegiul Sf. Barbara din Viena” (Collegium Graeca-Catholicum ad Sanctum Barbaram)

Eminescu şi legăturile sale cu ”Colegiul Sf. Barbara din Viena” (Collegium Graeca-Catholicum ad Sanctum Barbaram) Prezenţa lui Eminescu în capitala Imperiului Austro-Ungar şi, mai ales, activitatea acestuia în cadrul unor societăţi literare ale tinerilor aflaţi la studii la Viena au stat în mod constant în atenţia cercetătorilor. S-au scris numeroase studii, mai ales despre geneza societăţii ”România Jună”, cât şi cu privire la rolul jucat de Eminescu în unificarea celor două societăţi ale tinerilor români din această ţară. De aceea, în continuare, dorim să evocăm un episod mai puţin cunoscut din biografia poetului, datând din perioada primelor luni de studenţie la Universitatea din Viena, prezentând ... (citeşte tot articolul)
Dan Toma Dulciu

14 Ian 2017: Încheierea procesului diecezan de canonizare

Încheierea procesului diecezan de canonizare Pe 13 februarie, zi în care a trecut la Domnul, se va încheia procesul de canonizare, faza diecezană, a sorei Lucia, una dintre cele trei persoane vizionare de la Fatima. Anunţul a fost făcut astăzi la Fatima - şi în acelaşi timp şi la Coimbra, unde sora Lucia a trăit în clauzură până în clipa morţii, în anul 2005 – de către rectorul Sanctuarului, părintele Enzo Gabrieli,în cadrul Sfintei Liturghii internaţionale. Pentru Agenţia de ştiri Sir, anunţul a fost făcut de către directorul săptămânalului diecezan „Cuvântul Vieţii”, care se găseşte în orăşelul portughez împreună cu 70 de preoţi ... (citeşte tot articolul)
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

14 Ian 2017: Scrisoarea Preasfinţiei Sale Virgil adresată preoţilor

Scrisoarea Preasfinţiei Sale Virgil adresată preoţilor „Îi mulţumim mereu lui Dumnezeu pentru voi toţi, pomenindu-vă fără încetare în rugăciunile noastre, aducându-ne aminte de lucrarea credinţei voastre, de strădania iubirii şi de perseverenţa speranţei voastre în Isus Hristos înaintea lui Dumnezeu Tatăl nostru.” 1 Tes 1, 2-3. Preacucernici Părinţi, Împreună cu membrii Biroului Pastoral Eparhial am ales ca în următorii trei ani să aprofundam la nivelul Eparhiei de Oradea cele trei Virtuţi Teologale: Credinţa, Speranţa şi Iubirea. Astfel tematicile propuse sunt următoarele: 2017: Credinţă şi Discernământ 2018: Speranţă şi ... (citeşte tot articolul)
† Virgil BERCEA

14 Ian 2017: Scrisoarea Papei Francisc adresată tinerilor

Scrisoarea Papei Francisc adresată tinerilor Papa Francisc s-a adresat tinerilor printr-o scrisoare, astăzi, 13 ianuarie 2017, cu ocazia prezentării Documentului Pregătitor pentru cea de-a cincisprezecea Adunare Generală a Sinodului Episcopilor. Noua adunare sinodală cu tema „Tinereţea, credinţa şi discernământul vocaţional”, va avea loc în octombrie 2018 la Roma. Redăm mesajul integral mai jos: Dragi tineri, Am bucuria de a vă anunţa că în octombrie 2018 se va celebra Sinodul Episcopilor ce va avea tema „Tinerii, credinţa şi discernământul vocaţional”. Am dorit ca voi să fiţi în centrul atenţiei pentru că vă port în suflet. ... (citeşte tot articolul)
FRANCISC

14 Ian 2017: Vaticanul găzduieşte de urgenţă oamenii străzii într-o biserică din Trastevere

Vaticanul găzduieşte de urgenţă oamenii străzii într-o biserică din Trastevere Din cauza frigului din aceste zile, Comunitatea Sant’Egidio, începând de sâmbătă, 7 ianuarie 2017, a deschis biserica San Calisto in Trastevere pentru a oferi un adăpost pe timp de noapte persoanelor care trăiesc pe stradă care nu au un alt refugiu, până când temperatura de afară va rămâne scăzută. Biserica şi clădirile adiacente ei se află în zonă extrateritorială, proprietate a Sfântului Scaun. Biserica este un locaş de cult antic, construit în jurul fântânii unde se spune că a fost martirizat Papa Calist I, în anul 222. Actualul edificiu datează din secolul al XVII-lea, asociat parohiei ... (citeşte tot articolul)

13 Ian 2017: Invitaţie: Ziua Persoanelor Consacrate

Invitaţie: Ziua Persoanelor Consacrate Către Comunităţile Persoanelor Vieţii Consacrate (Congregaţii şi Mănăstiri), preoţi parohi şi tineri din Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea şi Episcopia Romano-Catolică de Oradea Vă scriu la început de an cu urarea făcută rugăciune, de a primi har peste har de la Bunul Dumnezeu. Doresc să vă invităm pe această cale să participaţi la întâlnirea persoanelor consacrate din Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea şi Episcopia Romano-Catolică de Oradea, programată în ziua de 2 februarie 2017 la Catedrala Greco-Catolică din ... (citeşte tot articolul)
+Virgil Bercea

13 Ian 2017: Mitropolitul Vasile Suciu - 144 de ani de la naştere

Mitropolitul Vasile Suciu - 144 de ani de la naştere 13 ian.1873 - 25 ian.1935 ,,…Mai mare a fost prin personalitatea-i morală covârşitoare, prin sufletu-i de bronz, în care şi-a făcut sălaş dumnezeirea”. Episcop Alexandru Nicolescu O viaţă de mare bogăţie spirituală şi de prestigiu, ca viaţa Mitropolitului Vasile Suciu, ne cheamă la anumite date să poposim în preajma amintirii sale, să regăsim pe Părintele Bisericii de altădată, pe Părintele sufletelor, să-i conturăm imaginea şi să o aducem între noi. Este ceea ce încercăm să facem acum, la 144 de ani de la naştere. Datoriei de suflet, credem, i se adaugă şi nevoia noastră de a ... (citeşte tot articolul)
Profesor Otilia Bălaş

12 Ian 2017: Mesajul papei Francisc pentru a 103-a Zi Mondială a Migrantului şi Refugiatului (15 ianuarie 2017)

Mesajul papei Francisc pentru a 103-a Zi Mondială a Migrantului şi Refugiatului (15 ianuarie 2017) Migranţii minori, vulnerabili şi fără glas Iubiţi fraţi şi surori! "Oricine primeşte un astfel de copil, în numele meu, pe mine mă primeşte; iar cine mă primeşte pe mine, nu pe mine mă primeşte, ci pe acela care m-a trimis" (Mc 9,37; cf. Mt 18,5; Lc 9,48; In 13,20). Cu aceste cuvinte, evangheliştii amintesc comunităţii creştine o învăţătură a lui Isus care este entuziasmantă şi, în acelaşi timp, încărcată de angajare. De fapt, aceste cuvinte trasează calea sigură care conduce până la Dumnezeu, pornind de la cei mai mici şi trecând prin Mântuitorul, în dinamica primirii. Aşadar, ... (citeşte tot articolul)
Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

12 Ian 2017: Sfinţirea Apei la Seminarul Teologic Greco Catolic Sfinţii Trei Ierarhi „Vasile, Grigore şi Ioan”

Sfinţirea Apei la Seminarul Teologic Greco Catolic Sfinţii Trei Ierarhi „Vasile, Grigore şi Ioan” După datina lăsată de la străbuni, perpetuată prin Sfânta Tradiţie, creştinii la începutul anului îşi sfinţeau locuinţele pentru ca binecuvântare lui Dumnezeu să îi însoţească tot anul. Pentru că sfinţirea locuinţelor nu se poate săvârşi fără apă sfinţită, odată cu botezul Domnului Isus Hristos se săvârşeşte Aghiasma Mare care serveşte la sfinţirea caselor. Cu ocazia trecerii în noul an, în cadrul Seminarului Teologic Greco Catolic Sfinţii Trei Ierarhi: „Vasile, Grigore şi Ioan” s-a săvârşit Sfinţirea Mare a Apei. Cei care au invocat Spiritul Sfânt ca să coboare, să purifice apele, să le ... (citeşte tot articolul)
Pintea Vasile Gabriel

12 Ian 2017: Tabăra de iarnă a lupişorilor şi puilor de lup

Tabăra de iarnă a lupişorilor şi puilor de lup Cu emoţii în rucsac cetele de lupişori şi pui de lup din Oradea au pornit miercuri, 4 ianuarie, să exploreze pădurile din jurul Belişului (judeţul Cluj) şi să-l salveze pe micuţul Mowgli din mâinile maimuţelor. Vânătoarea a fost condusă de Akela, Baghera şi Raksha ajutaţi de Chill, Kaa şi Hati (cercetaşi şi cercetaşe din patrulele Leopardul şi Linxul). După doua ore de mers cu autocarul au ajuns la destinaţie, unde munţii i-au aşteptat pe cei mai mici dintre cercetaşi, îmbrăcaţi în zăpadă. A urmat un careu de deschidere a taberei, în care noii lupişori şi pui de lup şi-au primit cravata. În ... (citeşte tot articolul)
Ioana Horbacs

11 Ian 2017: Invitaţie: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor

Invitaţie: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor din acest an are ca şi temă: „Împăcarea – Iubirea lui Cristos ne constrânge, temă luată din a doua Epistolă către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, capitolul 5 cu versetul 14. Rând pe rând reprezentanţii cultelor creştine din Oradea vor vizita comunităţile şi vor adresa câte un cuvânt de învăţătură după programul următor: 1.Duminică, 15 ianuarie 2017, orele 17.00 – Catedrala Romano Catolică, Şirul Canonicilor, 4. 2.Luni, 16 ianuarie 2017, orele 18.00 – Biserica Penticostală Betania, Strada Doina, 19. 3.Marţi, 17 ianuarie 2016, ... (citeşte tot articolul)
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

Ultimele evenimente foto

18 Ian 2017: „Evanghelia îi face pe oameni fraţi”
18 Ian 2017: „Evanghelia îi face pe oameni fraţi”
18 Ian 2017: A treia zi de rugăciune pentru unitatea creştinilor
18 Ian 2017: A treia zi de rugăciune pentru unitatea creştinilor
17 Ian 2017: Carte despre spaţiul european, lansată la Universitate în cinstea decanului Ioan Horga
17 Ian 2017: Carte despre spaţiul european, lansată la Universitate în cinstea decanului Ioan Horga
17 Ian 2017: A doua zi de rugăciune pentru unitatea creştinilor
17 Ian 2017: A doua zi de rugăciune pentru unitatea creştinilor
16 Ian 2017: Prima zi a rugăciunii pentru unitatea creştinilor
16 Ian 2017: Prima zi a rugăciunii pentru unitatea creştinilor
16 Ian 2017: Mihai Eminescu comemorat la Liceul Greco-Catolic din Oradea
16 Ian 2017: Mihai Eminescu comemorat la Liceul Greco-Catolic din Oradea
12 Ian 2017: Sfinţirea Apei la Seminarul Teologic Greco Catolic Sfinţii Trei Ierarhi „Vasile, Grigore şi Ioan”
12 Ian 2017: Sfinţirea Apei la Seminarul Teologic Greco Catolic Sfinţii Trei Ierarhi „Vasile, Grigore şi Ioan”
12 Ian 2017: Tabăra de iarnă a lupişorilor şi puilor de lup
12 Ian 2017: Tabăra de iarnă a lupişorilor şi puilor de lup
9 Ian 2017: Lansare de cărţi la Mănăstirea Franscicană
9 Ian 2017: Lansare de cărţi la Mănăstirea Franscicană
8 Ian 2017: Vizită pastorală în Parohia Plopiş
8 Ian 2017: Vizită pastorală în Parohia Plopiş
6 Ian 2017: Sfinţirea cea Mare a Apei
6 Ian 2017: Sfinţirea cea Mare a Apei
6 Ian 2017: Capacitatea Centrului Oncologic, dublată prin amenajarea a încă două niveluri ale clădirii
6 Ian 2017: Capacitatea Centrului Oncologic, dublată prin amenajarea a încă două niveluri ale clădirii
24 Dec 2016: Serbare la Zalău
24 Dec 2016: Serbare la Zalău
21 Dec 2016: Colindul moşilor
21 Dec 2016: Colindul moşilor
21 Dec 2016: La un an de la înfiinţare
21 Dec 2016: La un an de la înfiinţare
21 Dec 2016: Concertul Extraordinar de Colinde din Catedrala „Sfântul Nicolae”
21 Dec 2016: Concertul Extraordinar de Colinde din Catedrala „Sfântul Nicolae”

Ultimele ştiri pe site-urile partenere

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2017 » Eveniment: Prima zi a rugăciunii pentru unitatea creştinilor » Titlu: 20594.jpg

Anul: 2017
Eveniment: Prima zi a rugăciunii pentru unitatea creştinilor
Titlu: 20594.jpg