Acasă

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Acasă

Ultimele ştiri

25 Apr 2017: Hramul Bisericii Seminarului

Hramul Bisericii Seminarului Sâmbătă 22 aprilie 2017 a fost o zi deosebită în viaţa credincioşilor Parohiei Greco-Catolice Olosig din Oradea care şi-a sărbătorit în mod festiv hramul bisericii "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe", cunoscută ca Biserica Seminarului. Sfânta Liturghie arhierească a sărbătorii a fost prezidată de Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul locului, care răspunzând invitaţiei parohului bisericii, pr. Eduard Fischer, a onorat acest eveniment deosebit. În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul Virgil i-a îndemnat pe toţi să urmeze exemplul "Sfântul Gheorghe", care a îndurat un ... (citeşte tot articolul)

25 Apr 2017: HRAMUL BISERICII SFÂNTUL GHEORGHE

HRAMUL BISERICII SFÂNTUL GHEORGHE Anul acesta, Biserica Sfântul Gheorghe din curtea Spitalului de Neuropsihiatrie din Oradea aniversează 15 ani de la sfinţire. Ţinând cont de faptul că sărbătoarea patronului nostru spiritual a fost în Duminica Tomii, împreună cu credincioşii comunităţii noastre am dorit să marcăm acest eveniment în primul rând din punct de vedere spiritual-caritativ. În sensul acesta, cu trei săptămâni înainte, tasul adunat de Sfintele Paşti şi tasul colectat cu ocazia celebrărilor de hram au fost direcţionate spre acei fraţi mai mici ai Mântuitorului, adică persoanele aflate în dificultate, cele care servesc ... (citeşte tot articolul)
Anamaria CRĂCIUN

25 Apr 2017: Cardinalul Sandri ne invită la rugăciune pentru călătoria Papei Francisc în Egipt

Cardinalul Sandri ne invită la rugăciune pentru călătoria Papei Francisc în Egipt În timpul liturghiei celebrate sâmbătă, 22 aprilie, în Biserica Collegiata di Santa Maria in Valle di Monte San Giovanni Campano (din Frosinone), în deschiderea sărbătorii Sfintei Fecioare Ajutătoare, Cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, a lansat o invitaţie la rugăciune pentru următoarea călătorie apostolică a Papei Francisc în Egipt. „O călătorie apostolică – a menţionat prefectul – în care vor avea loc întâlnirile importante şi aşteptate, la care voi avea bucuria să particip, cu comunitatea catolică, cu cea coptă ortodoxă – împreună cu ... (citeşte tot articolul)
Traducere: Monica Omilescu

24 Apr 2017: ”Doamne, ocroteşte-i pe creştinii prigoniţi”: papa Francisc, în bazilica romană Sfântul Bartolomeu

”Doamne, ocroteşte-i pe creştinii prigoniţi”: papa Francisc, în bazilica romană Sfântul Bartolomeu În seara de sâmbătă, 22 aprilie 2017, Sfântul Părinte a prezidat la ora 17.00, în bazilica Sfântul Bartolomeu de pe Insula din Tibru, o celebrare liturgică în memoria ”Noilor martiri” din secolele XX şi XXI, organizată de Comunitatea Sfântul Egidiu. Slujba a cuprins proclamarea lecturilor biblice şi a Sfintei Evanghelii, predica papei Francisc, Rugăciunea credincioşilor, recitarea rugăciunii ”Tatăl Nostru” şi binecuvântarea apostolică finală. După celebrare, pontiful a mers în capelele laterale unde se păstrează amintiri de la ”Noii martiri”, printre acestea fiind şi paramanul arhimandritului ... (citeşte tot articolul)
(rv – A. Dancă)

21 Apr 2017: Jacinta şi Francisco Marto vor fi canonizaţi pe 13 mai

Jacinta şi Francisco Marto vor fi canonizaţi pe 13 mai Papa Francisc îi va declara sfinţi pe Fericiţii Jacinta Marto şi Francisco Marto, doi din cei trei păstoraşi care au văzut-o pe Fecioara de la Fatima. Canonizarea va avea loc în timpul vizitei pe care Pontiful o va face la locul apariţiilor, pe 13 mai. Data a fost anunţată în timpul consistoriului public ordinar din 20 aprilie, o întâlnire a Papei cu Cardinalii şi promotorii cauzelor de canonizare. La acelaşi consistoriu, Pontiful a fixat 15 octombrie ca dată pentru canonizarea a doi preoţi, respectiv a două grupuri de martiri, printre care Fericiţii Cristobal, Antonio şi Juan, cunoscuţi ... (citeşte tot articolul)

20 Apr 2017: Consistoriu. 36 de Fericiţi vor fi ridicaţi în rândul Sfinţilor de papa Francisc

Consistoriu. 36 de Fericiţi vor fi ridicaţi în rândul Sfinţilor de papa Francisc Joi, 20 aprilie 2017, la ora 10.00, în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic, Sfântul Părinte a prezidat celebrarea rugăciunii canonice a Orei a Treia şi consistoriul ordinar public pentru canonizarea următorilor 36 de Fericiţi: Andrei de Soveral, Ambroziu Ferro, preoţi diecezani, şi Matei Moreira, laic, şi alţi 27 de însoţitori, martiri; Cristofor, Anton şi Ioan, adolescenţi, martiri; Faustin Miguez, preot, fondator; Anghel din Acri (Luca Anton Falcone), preot, din Ordinul Fraţilor Minori Capucini; în fine, Francisc Marto şi Iacinta Marto, fraţi copii, care au primit apariţiile Maicii ... (citeşte tot articolul)
(rv - A. Dancă)

20 Apr 2017: Invitaţie: Hramul Bisericii Sfantul Gheorghe

Invitaţie: Hramul Bisericii Sfantul Gheorghe Vă aşteptăm! (citeşte tot articolul)

20 Apr 2017: 98 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea - Evocarea unui moment istoric

98 de ani de la intrarea trupelor române în Oradea - Evocarea unui moment istoric Festivităţile dedicate împlinirii a 98 de ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române s-au desfăşurat ieri, la Biserica cu Lună, unde a fost oficiat un Te Deum, şi la bustul generalului Traian Moşoiu, situat în faţa fostei Garnizoane Oradea. Vremea nefavorabilă a redus mult din prezenţa orădenilor, spre deosebire de alţi ani asistenţa nefiind la fel de numeroasă. În 20 aprilie 1919, trupele române au intrat în Oradea, în frunte cu generalul Traian Moşoiu. Acest eveniment important în istoria locului a fost marcat prin festivităţi organizate de municipalitate, în colaborare cu ... (citeşte tot articolul)

20 Apr 2017: Săptămâna Mare – comuniune în Protopopiatul de Beiuş

Săptămâna Mare – comuniune în Protopopiatul de Beiuş Timpul binecuvântat al Săptămânii Mari s-a trăit plin şi deplin şi în Protopopiatul de Beiuş prin angajarea comunitară în diverse activităţi şi tradiţionale rugăciuni şi slujbe, împlinite prin vizita şi unirea în rugăciune a Vicarului General, părintele Olimpiu Todorean. Copiii de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 din Beiuş alături de educatoarele lor, în parteneriat cu copiii de la Oratoriul parohial „Colţ de Rai”, sub coordonarea prof. Carmen Zima (prin asociaţia „Ave Miriam”), au pregătit în biserică un colţ de prietenie şi tradiţie cu diverse mesaje simbolice de Paşti. Astfel, cei ... (citeşte tot articolul)

19 Apr 2017: Patriarhul Bartolomeu va fi prezent în Egipt împreună cu Papa Francisc

Patriarhul Bartolomeu va fi prezent în Egipt împreună cu Papa Francisc Primatul bisericii ortodoxe a fost invitat de către Marele Imam al Moscheei din Al Azhar, Cheikh Ahmed Mohamed el-Tayyib. Mărturia creştinilor uniţi. ANDREA TORNIELLI Patriarhul ecumenic al Constantinopolului va fi la Cairo în 28 şi 29 aprilie, invitat de către Marele Imam al Moscheei din Al Azhar, Cheikh Ahmed Mohamed el-Tayyib, în aceleaşi zile în care va fi prezent acolo şi Papa Francisc. Va fi o prezenţă semnificativă, care alătură creştinii şi mărturia lor de unitate ca semn pentru pace în lume, în acest moment dificil, când suflă vânt de război. Papa de la Roma şi ... (citeşte tot articolul)
TRADUCERE: MONICA OMILESCU

18 Apr 2017: Papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani: mărturia mons. Gänswein

Papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani: mărturia mons. Gänswein La 16 aprilie 2017, chiar în ziua de Paşti, papa Benedict al XVI-lea a împlinit 90 de ani. Cu această ocazie papa Francisc i-a făcut o vizită Papei emerit pentru a-i face urările de Paşti şi a-l felicita de ziua aniversară. Festivităţile au fost mutate în a doua zi de Paşti şi au avut o formă foarte simplă şi rezervată: în mănăstirea Mater Eclesiae din Vatican a fost prezentă o mică delegaţie din regiunea germană Bavaria, locul de provenienţă al Papei emerit. Prezent la eveniment, mons. Georg Gänswein, prefect al Casei Pontificale, care îl urmează îndeaproape pe papa Benedict al XVI-lea, ... (citeşte tot articolul)
(rv - I. Ursuleac)

16 Apr 2017: Mesajul de Paşti ”Urbi et Orbi” 2017: Cristos înviat îi ia pe umerii săi pe toţi cei asupriţi de rău

Mesajul de Paşti ”Urbi et Orbi” 2017: Cristos înviat îi ia pe umerii săi pe toţi cei asupriţi de rău ”Cristos, Bunul păstor, a înviat din morţi şi îi ia pe umerii săi pe toţi cei asupriţi de rău”: a spus papa Francisc în tradiţionalul mesaj de Paşti ”Urbi et Orbi” prezentat în Duminica Paştelui, 16 aprilie 2017, de la balconul central al bazilicii San Pietro. În precedenţă, Pontiful Roman a celebrat Sfânta Liturghie la ora 10.00 pe esplanada bazilicii vaticane. În timpul nopţii de Paşti, la Vigilia pascală, Sfântul Părinte a celebrat riturile sacre şi a botezat 11 catehumeni din diferite ţări. Redăm mai jos, în traducerea noastră de lucru, mesajul de Paşti al Sanctităţii Sale Papa ... (citeşte tot articolul)
(rv – A. Dancă)

16 Apr 2017: Învierea Domnului

Învierea Domnului Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea a prezidat la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea Slujba Canonului Învierii Domnului, care a fost precedată de Slujba Miezonopterului. La orele 00.00 credincioşii au fost chemaţi să primească lumină, semn al Luminii care este Isus Cristos, apoi soborul de preoţi alături de credincioşi au înconjurat Biserica cântând imnul biruinţei asupra morţii „Cristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţa dăruindu-le”. Învierea Domnului este un mister născut din marele mister al lui Dumnezeu; s-a ... (citeşte tot articolul)
Iulian PALAS

15 Apr 2017: Scrisoarea Pastorală a Preasfinţiei Sale Virgil Bercea la Sărbătoarea Învierii Domnului 2017

Scrisoarea Pastorală a Preasfinţiei Sale Virgil Bercea la Sărbătoarea Învierii Domnului 2017 Îndrăzniţi. Eu am biruit lumea (Io 16, 33) Dragi credincioşi, Cristos a Înviat! Cuvintele acestea, anunţând cu bucurie şi cutremurare o revelaţie, ne vin ca un ecou din veac, ne sunt cunoscute şi familiare, ne dau sensul întâlnirii şi al speranţei, ne definesc în afirmarea credinţei noastre şi dau rost adânc vieţii noastre, a fiecăruia individual şi a tuturor împreună, ca umanitate. E ora când gândul ne duce la felul în care, în viaţa-I pământească, Isus a întâlnit mai întâi, la râul Iordanului (Lc 3,22), pe Ioan Botezătorul, apoi, prin Galileia, pe rând, i-a întâlnit pe Petru şi pe ... (citeşte tot articolul)
† Virgil BERCEA

14 Apr 2017: Denia din Vinerea Mare Seara

Denia din Vinerea Mare Seara eProhodul Domnului În centrul acestei zile, Sfânta şi Marea Vineri, stă slujba Prohodul Domnului, care se cântă în toate bisericile de rit bizantin. Astfel, şi în catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, Preasfinţia Sa Virgil Bercea împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, cu seminariştii Seminarului Teologic Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore şi Ioan şi cu credincioşii prezenţi, au cântat Prohodul Domnului în faţa mormântului lui Hristos. Denia Prohodului a fost compusă de Sfântul Teodor Studitul (759-826). Este formată dintr-o serie de cântări sau imne, împărţite în ... (citeşte tot articolul)
Cristian Hoduţ

14 Apr 2017: Denia din Vinerea Mare Dimineaţa

Denia din Vinerea Mare Dimineaţa Biserica se află astăzi, 14 aprilie 2017, în Sfânta şi Marea Vineri. Astfel, la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, Preasfinţia Sa Virgil Bercea, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Orei a IX-a şi slujba Vecerniei Mari. Răspunsurile oficiului liturgic au fost date de către seminariştii Seminarului Greco-Catolic „Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore şi Ioan” din Oradea, dirijaţi de Maestrul Radu Mureşan. În timpul anului bisericesc se celebrează anumite ore canonice cu rânduială specială, mai solemnă, care se numesc împărăteşti, în trei zile de ... (citeşte tot articolul)
Cristian Hoduţ

14 Apr 2017: Papa Francisc: Poţi arăta iubirea lui Dumnezeu şi din spatele gratiilor

Papa Francisc: Poţi arăta iubirea lui Dumnezeu şi din spatele gratiilor Papa Francisc a fost în Joia Mare să spele picioarele unor deţinuţi, spunându-le în predica sa scurtă că Dumnezeu îi iubeşte până la sfârşit. I-a îndemnat să imite această iubire chiar şi cât timp se află în închisoare. „Iubindu-i pe oamenii din lume, El i-a iubit până la capăt. Dumnezeu iubeşte aşa, până la capăt”, a spus Pontiful pe 13 aprilie. „El ne dă viaţă fiecăruia dintre noi şi se laudă cu aceasta deoarece are iubire, iar a iubi până la capăt nu este uşor.” „Cu toţii suntem păcătoşi şi cu toţii avem limite şi defecte”, a mai spus el. În timp ce ştim cu toţii cum să iubim, „nu suntem ... (citeşte tot articolul)

13 Apr 2017: Denia din Joia Mare Seara

Denia din Joia Mare Seara „Denia celor 12 Evanghelii" sau „Slujba Sfintelor şi Mântuitoarelor Patimi ale Domnului Isus Cristos" a fost oficiată în această seară în Catedrala Greco-Catolică de Preasfinţitul Virgil Bercea, alături de un sobor de preoţi şi împreună cu poporul credincios. Această sfântă slujbă are ca elemente specifice citirea celor 12 Evanghelii ale patimilor şi scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, pentru a fi venerată. Textele biblice care au fost proclamate la această slujbă ne-au prezentat toate patimile suferite de Domnul Isus Cristos pentru mântuirea noastră. Cunoscută ... (citeşte tot articolul)
Cristi NEAGOE

13 Apr 2017: În Cetatea Oradea a fost deschisă expoziţia „Rezistenţă şi represiune în Bihor”, în memoria victimelor comunismului din judeţ

În Cetatea Oradea a fost deschisă expoziţia „Rezistenţă şi represiune în Bihor”, în memoria victimelor comunismului din judeţ Câteva zeci de orădeni, între care câţiva foşti deţinuţi politici şi rude ale acestora, feţe bisericeşti precum PS Virgile Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, ori părintele Vasile Bota, fost vicar al Episcopiei Ortodoxe, reprezentanţi ai unor instituţii locale şi oameni de cultură au participat joi la vernisarea expoziţiei "Rezistenţă şi represiune în Bihor", organizată în subsolul corpului K al Cetăţii Oradea la iniţiativa Asociaţiei "Cei 40 de mucenici" şi Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea. Într-o scurtă prezentare desfăşurată într-una din sălile de ... (citeşte tot articolul)
Adrian Criş

13 Apr 2017: Denia din Joia Mare Dimineaţa

Denia din Joia Mare Dimineaţa În Sfânta şi Marea Joi, noi, credincioşii, ne-am unit în rugăciune cu arhiereul nostru, PS Virgil, în Catedrala Greco - Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, pentru a rememora patru evenimente mântuitoare: Sfânta spălare a picioarelor ucenicilor de către Domnul şi Învăţătorul lor, Cina cea de Taină, rugăciunea cea mai presus de fire şi vânzarea Domnului Isus de către ucenicul Său, Iuda Iscarioteanul. Vecernia, în toată Săptămâna Mare, se săvârşeşte dimineaţa, astăzi fiind celebrată, împreună cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, de Preasfinţitul Virgil Bercea, împreună cu un sobor de ... (citeşte tot articolul)
Cristi NEAGOE

Ultimele evenimente foto

25 Apr 2017: Hramul Bisericii Seminarului
25 Apr 2017: Hramul Bisericii Seminarului
25 Apr 2017: HRAMUL BISERICII SFÂNTUL GHEORGHE
25 Apr 2017: HRAMUL BISERICII SFÂNTUL GHEORGHE
20 Apr 2017: Săptămâna Mare – comuniune în Protopopiatul de Beiuş
20 Apr 2017: Săptămâna Mare – comuniune în Protopopiatul de Beiuş
16 Apr 2017: Învierea Domnului
16 Apr 2017: Învierea Domnului
14 Apr 2017: Denia din Vinerea Mare Seara
14 Apr 2017: Denia din Vinerea Mare Seara
14 Apr 2017: Denia din Vinerea Mare Dimineaţa
14 Apr 2017: Denia din Vinerea Mare Dimineaţa
13 Apr 2017: Denia din Joia Mare Seara
13 Apr 2017: Denia din Joia Mare Seara
13 Apr 2017: În Cetatea Oradea a fost deschisă expoziţia „Rezistenţă şi represiune în Bihor”
13 Apr 2017: În Cetatea Oradea a fost deschisă expoziţia „Rezistenţă şi represiune în Bihor”
13 Apr 2017: Denia din Joia Mare Dimineaţa
13 Apr 2017: Denia din Joia Mare Dimineaţa
13 Apr 2017: Calea Sfintei Cruci la Mănăstirea Franciscană
13 Apr 2017: Calea Sfintei Cruci la Mănăstirea Franciscană
12 Apr 2017: Cardinalul Alexandru Todea s-a întors acasă
12 Apr 2017: Cardinalul Alexandru Todea s-a întors acasă
11 Apr 2017: Priveghere Penitenţială la Oradea, în pregătirea sărbătorii Paştilor
11 Apr 2017: Priveghere Penitenţială la Oradea, în pregătirea sărbătorii Paştilor
11 Apr 2017: Vizită la Milano
11 Apr 2017: Vizită la Milano
11 Apr 2017: Vernisajul Expoziţiei „Paştele”
11 Apr 2017: Vernisajul Expoziţiei „Paştele”
10 Apr 2017: Duminica Floriilor în Catedrala „Sfântul Nicolae”
10 Apr 2017: Duminica Floriilor în Catedrala „Sfântul Nicolae”
6 Apr 2017: Comunicat:Şedinţa Plenară de primăvară a Comisiei Conferinţelor Episcopale din Comunitatea Europeană
6 Apr 2017: Comunicat:Şedinţa Plenară de primăvară a Comisiei Conferinţelor Episcopale din Comunitatea Europeană

Ultimele ştiri pe site-urile partenere

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2017 » Eveniment: HRAMUL BISERICII SFÂNTUL GHEORGHE » Titlu: 21805.jpg

Anul: 2017
Eveniment: HRAMUL BISERICII SFÂNTUL GHEORGHE
Titlu: 21805.jpg