Acasă

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Acasă

Ultimele ştiri

17 Ian 2018: Taina Sfântului Botez în Parohia Bobota

Taina Sfântului Botez în Parohia Bobota În data de 13 ianuarie anul curent, la invitaţia părintelui administrator parohial Biru Cristian, părintele Andrei Borzaşi din Parohia Sfântul Anton, Ioşia, Oradea, a celebrat Sfânta Liturghie şi a administrat Sfântul Botez în Parohia din Bobota. Credincioşii care au putut lua parte s-au bucurat alături de tinerii părinţi, deoarece au asistat atât la primul botez administrat în aceasta parohie, de la redeschiderea ei, cât şi la primul botez, de la interzicerea cultului greco-catolic in Bobota (respectiv 70 de ani). O nouă rază de speranţă a răsărit în inimile ... (citeşte tot articolul)
pr. Biru Cristian

17 Ian 2018: Papa le-a vorbit chilienilor despre Fericiri

Papa le-a vorbit chilienilor despre Fericiri În prima sa zi plină în Chile, Papa Francisc le-a spus catolicilor din această ţară că Fericirile nu sunt simple sfaturi de la cineva care susţine că ştie totul, ci sunt izvor de speranţă care îi împinge pe oameni să iasă din zona lor de conform şi să urmeze calea indicată de Isus. „Fericirile nu se nasc din critici dure, nici din ‘poliloghiile ieftine’ ale celor care cred că ştiu totul dar nu vor să se angajeze cu nimic şi cu nimeni, şi ajung astfel să blocheze orice posibilitate de a genera procese de transformare şi de reconstrucţie în comunităţile ... (citeşte tot articolul)

16 Ian 2018: Papa, ajuns în Chile, a mers la „Episcopul săracilor”

Papa, ajuns în Chile, a mers la „Episcopul săracilor” Papa Francisc a ajuns în Santiago, Chile, în seara zilei de 15 ianuarie 2018, începând astfel călătoria apostolică în Chile şi Peru, ce se va încheia pe 22 ianuarie. La sosire a fost întâmpinat de preşedintele ţării, Michelle Bachelet Jeria, de preşedintele senatului, Andrés Zaldivar, de preşedintele camerei deputaţilor, Fidel Espinoza, de preşedintele Curţii Supreme, Haroldo Brito, de ministrul afacerilor externe, Heraldo Muñoz, şi de ambasadorul chilian pe lângă Sfântul Scaun, Mariano Fernandez. Prezent a fost şi Arhiepiscopul de Santiago de Chile, Cardinalul ... (citeşte tot articolul)

16 Ian 2018: 15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale

15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor a organizat luni, 15 ianuarie 2018, în Amfiteatrul instituţiei, evenimentul special: „Augustin Buzura, in memoriam”. Augustin Buzura (n. 22 septembrie 1938, Berinţa, judeţul Maramureş – d. 10 iulie 2017, Bucureşti) a fost un psihiatru, prozator şi eseist român contemporan, autorul unor scenarii cinematografice. Din 1992 a fost membru titular al Academiei Române. Personalitatea marcantă a domnului Augustin Buzura a fost reliefată de către doamna traducătoare, eseistă, redactor şef ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

15 Ian 2018: Papa Francisc în zbor spre Chile

Papa Francisc în zbor spre Chile Luni, 15 ianuarie, Papa Francisc a început o călătorie apostolică de şapte zile în Chile şi Peru: de la 15 la 18 ianuarie, sub genericul „Pacea mea o dau vouă”, pontiful se află în Chile, iar între 18-21 ianuarie, sub moto-ul „Uniţi de speranţă”, în Peru. Papa Francisc este al doilea pontif care efectuează o vizită în Chile şi Peru. La obişnuita întâlnire cu jurnaliştii aflaţi în avion, Papa Francisc le-a dăruit fiecăruia o fotografie. Fotografia îl reprezintă pe un copil din Nagasaki care îşi poartă fratele mort în spate. Pontiful a amintit faptul ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

15 Ian 2018: Invitaţie: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor

Invitaţie: Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor din acest an are ca şi temă: „Dreapta Ta, Doamne, şi-a arătat tăria”, temă luată din Cartea Exodului, capitolul 15 cu versetul 6. Rând pe rând reprezentanţii cultelor creştine din Oradea vor vizita comunităţile şi vor adresa câte un cuvânt de învăţătură după programul următor: 1. Sâmbătă, 20 ianuarie 2018, orele 17.00 va avea loc Rugăciunea tineretului la Catedrala Romano-Catolică, Şirul Canonicilor, nr.4. 2. Duminică, 21 ianuarie 2018, orele 17.00 – Catedrala Romano Catolică, Şirul ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

15 Ian 2018: Episcopul Tit Liviu Chinezu murea pe 15 ianuarie 1955 în Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei

Episcopul Tit Liviu Chinezu murea pe 15 ianuarie 1955 în Penitenciarul din Sighetul Marmaţiei Episcopul Tit Liviu Chinezu s-a născut în anul 1904 în comuna Huduc, judeţul Mureş, tatăl lui fiind preot greco-catolic. În 1925 a fost trimis la studii teologice la Roma, la Colegiul „Sf. Atanasie”, studiind la universităţile Angelicum şi Propaganda Fide. Obţine doctoratul în Filosofie şi Teologie. La 31 ianuarie 1930 a fost hirotonit preot. În 1931 s-a reîntors la Blaj, unde a fost numit profesor la Şcoala Normală de Învăţători. În 1937 a fost transferat la Academia Teologică din Blaj, iar în 1947 la Bucureşti, ca protopop. La 28 octombrie 1948 a fost arestat ... (citeşte tot articolul)

15 Ian 2018: Predica papei Francisc la Sf. Liturghie din Ziua mondială a migrantului şi refugiatului

Predica papei Francisc la Sf. Liturghie din Ziua mondială a migrantului şi refugiatului ”În lumea de astăzi, pentru noii veniţi, a primi, a cunoaşte şi a recunoaşte înseamnă a cunoaşte şi a respecta legile, cultura şi tradiţiile ţărilor în care sunt primiţi; iar pentru comunităţile locale, a primi, a cunoaşte şi a recunoaşte înseamnă a se deschide la bogăţia diversităţii fără prejudecăţi, a înţelege potenţialul şi speranţele noilor sosiţi”: a spus papa Francisc la predica Sfintei Liturghii celebrată duminică, 14 ianuarie 2018, în bazilica San Pietro cu ocazia Zilei mondiale a migrantului şi a refugiatului. La Sf. Liturghie erau ... (citeşte tot articolul)

13 Ian 2018: Sfântul Scaun, relaţii diplomatice cu 183 de state

Sfântul Scaun, relaţii diplomatice cu 183 de state Sfântul Scaun, relaţii diplomatice cu 183 de state, acestora li se adaugă Uniunea Europeană şi Ordinul de Malta. Începând cu luna mai a anului trecut, au fost stabilite relaţii diplomatice şi cu Myanmar. Dintre ambasadori, 25 sunt femei. Există 183 de state care au în prezent relaţii diplomatice cu Sfântul Scaun, iar dintre ambasadori, 25 sunt femei. Pe 4 mai 2017 au fost înfiinţate relaţiile diplomatice cu Republica Uniunea Myanmar, la nivel de Nunţiatură Apostolică şi şi Ambasadă. Celor 183 de State li se adaugă Uniunea Europeană şi Ordinul Militar Suveran de Malta. (citeşte tot articolul)
Traducere: Mihaela Caba Madaraşi

13 Ian 2018: 145 de ani de la naşterea lui Vasile Suciu, Arhiepiscop şi Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice

145 de ani de la naşterea lui Vasile Suciu, Arhiepiscop şi Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice Vasile Suciu s-a născut la 13 ianuarie 1873 în comuna Copăcel, judeţul Făgăraş, într-o familie de ţărani fruntaşi. Prima cunoştinţă cu Blajul a făcut-o ca elev de liceu, fiind unul dintre elementele de excepţie ale liceului blăjean. Îndeosebi s-a evidenţiat la matematici. Rezolva ecuaţii mental. La examenul de maturitate, preşedintele comisiei, delegat al Ministerului maghiar de învăţământ, profesor la un institut politehnic din Budapesta, văzând uşurinţa cu care se descurcă în cele mai grele probleme de matematică, l-a invitat să urmeze o facultate ... (citeşte tot articolul)

11 Ian 2018: Papa Francisc despre importanţa tăcerii la Liturghie

Papa Francisc despre importanţa tăcerii la Liturghie Papa Francisc a spus miercuri că momentele de tăcere de la Liturghie trebuie să fie timpi intenţionaţi de rugăciune, de reculegere şi de comuniune cu Dumnezeu, nu timpi de simplă tăcere, în care nimeni nu vorbeşte nimic. „Tăcerea nu se reduce la lipsa de cuvinte, ci este disponibilitatea de a asculta alte glasuri: pe cel al inimii noastre şi, mai ales, glasul Duhului Sfânt”, a spus el pe 10 ianuarie. În tăcere descoperim „importanţa ascultării sufletului nostru şi apoi deschiderea lui către Domnul”. Continuând seria de audienţe generale pe tema Liturghiei, ... (citeşte tot articolul)

11 Ian 2018: "Circul Solidarităţii" pentru săracii aflaţi în atenţia Sfântului Părinte

"Circul Solidarităţii" pentru săracii aflaţi în atenţia Sfântului Părinte Prin intermediul Elemozineriei Apostolice, Sfântul Părinte invită persoane sărace, fără adăpost, refugiaţi şi un mic grup de deţinuţi, împreună cu voluntarii care-i asistă să participe la un spectacol de circ, ce va avea loc joi, 11 ianuarie, în cursul după-amiezii, informează printr-un comunicat de presă Elemozineria Apostolică. Circul italian "Medruno" a pus la dispoziţie toate cele 2.100 de locuri ale marelui cort de circ pentru acest mare eveniment de caritate pe care sponsorii – familia Casartelli şi întreprinzătorul Fabrizio Grandi – au dorit să-l ... (citeşte tot articolul)

10 Ian 2018: De vorbă cu episcopul Dr. Iuliu Hossu prezent la marea Unire

De vorbă cu episcopul Dr. Iuliu Hossu prezent la marea Unire Săptămânile trecute, într-o după amiază de maiestuoasă toamnă, un grup de condeieri ardeleni ne-am dus la mănăstirea Cernica[1] pentru a sta de vorbă cu episcopul dr. Iuliu Hossu de Cluj-Gherla, unul dintre marii făuritori ai Unirii din 1918[2]. Episcopul Iuliu Hossu a rămas indestructibil unit de Biserica românească a Blajului, depozitara unui bogat tezaur de luptă românească pe linia afirmărilor trasate de întâiul episcop-martir Inocenţiu Micu. De existenţa acelei biserici este legată înfiinţarea şi funcţionarea întâilor şcoli ardelene din Blaj, Oradea, ... (citeşte tot articolul)

10 Ian 2018: Un an bogat în experienţe de viaţă pentru tineri

Un an bogat în experienţe de viaţă pentru tineri „Pentru mine, programul EduBiz a fost o experienţă prin care am reuşit să mă cunosc mai bine şi să mă dezvolt prin intermediul workshop-urilor şi proiectelor ingenioase de voluntariat pe care le-am dezvoltat. Cireaşa de pe tort a fost faptul că am cunoscut atât de mulţi oameni de treabă, de la care am învăţat foarte mult. De asemenea, cred că am devenit o persoana mai sociabilă si mai deschisă către oameni, atentă la cei aflaţi în nevoie. Datorită vouă, anul 2017 a fost pentru mine şi colegii mei un an bogat în experienţe de viaţă.” Maria, 16 ani Alături ... (citeşte tot articolul)
Teodora Chifor

10 Ian 2018: Indigenii din Amazon îl aşteaptă pe Papa Francisc

Indigenii din Amazon îl aşteaptă pe Papa Francisc Apropiata vizită a Papei Francisc în oraşul peruvian Puerto Maldonado va fi fără îndoială o ocazie pentru populaţia indigenă din Amazon să fie văzută şi auzită. Într-un interviu pentru reţeaua eclezială pan-amazoniană Repam, pr. Manuel Jesus Romero, de la Vicariatul apostolic de Puerto Maldonado, a afirmat că drepturile indigenilor amazonieni trebuie recunoscute cu urgenţă, dat fiind că sunt tot mai mult excluşi din teritoriile ce le-au deţinut dintotdeauna. „Teritoriul lor este din ce în ce mai invadat, spaţiul lor devine tot mai mic şi mai mic, mijloacele de ... (citeşte tot articolul)

9 Ian 2018: Congresul Naţional al Asociaţiei Profesorilor Catolici din Italia (AIMC)

Congresul Naţional al Asociaţiei Profesorilor Catolici din Italia (AIMC) În perioada 3-5 ianuarie 2018, la Roma a avut loc cel de-al XXI-lea Congres Naţional al Asociaţiei Profesorilor Catolici din Italia (AIMC). La iniţiativa Biroului Pastoral, prin bunăvoinţa pr. Paul Popa, la congres au participat, alături de acesta, în calitate de invitaţi, doamna prof. Antonia Monica Nica, director al Liceului Greco-Catolic „ Iuliu Maniu”, doamna Ana Popa, psiholog şcolar şi doamna prof. Cornelia Vesea. Delegaţia noastră a fost primită cu căldură şi a participat cu interes la lucrările congresului. Fiecare zi a început cu o liturghie, bun prilej ... (citeşte tot articolul)
Prof. Cornelia Vesea

9 Ian 2018: Un nou Ordinar pentru greco-catolicii din Franţa

Un nou Ordinar pentru greco-catolicii din Franţa Papa Francisc l-a numit luni, 8 ianuarie 2018, pe Mons. Michel Aupetit, noul Arhiepiscop de Paris, ordinarul credincioşilor catolici de rit oriental care nu au ordinar propriu şi sunt rezidenţi în Franţa. Mons. Michel Aupetit a fost numit Arhiepiscop de Paris în 7 decembrie 2017, după retragerea din fruntea conducerii Consiliului Pastoral al Arhidiecezei de Paris a cardinalului Andre Vingt-Trois. Cardinalul Vingt-Trois a fost Arhiepiscop de Paris din 2005 în 2017 şi ordinar al catolicilor orientali care locuiesc în Franţa. Ordinariatul a fost stabilit de către Papa Pius al ... (citeşte tot articolul)

9 Ian 2018: Papa Francisc, Corpului Diplomatic: Promovarea păcii presupune apărarea dreptului la viaţă

Papa Francisc, Corpului Diplomatic: Promovarea păcii presupune apărarea dreptului la viaţă «Asemenea raporturilor umane, şi raporturile dintre naţiuni "se reglementează în spiritul adevărului, al dreptăţii, al solidarităţii active şi al libertăţii"», a spus papa Francisc primind luni, 8 ianuarie, cu începere de la ora 10.30, în Sala Regia din Palatul Apostolic, membrii Corpului Diplomatic de la Vatican, pentru tradiţionalul schimb de urări la începutul noului an. Cuvântul de salut din partea diplomaţilor a fost adresat Sfântului Părinte de decanului Corpului Diplomatic, ambasadorul Angolei, Armindo Fernandes do Espírito Santo Vieira. ... (citeşte tot articolul)

8 Ian 2018: Papa a botezat 34 de copii

Papa a botezat 34 de copii Respectând tradiţia papală, Papa Francisc a marcat sărbătoarea Botezului Domnului celebrând Liturghia în Capela Sixtină, cu această ocazie botezând 34 de copii, părinţilor lor spunându-le că iubirea de acasă este prima cerinţă pentru transmiterea credinţei. „Dacă acasă nu se vorbeşte între părinţi acea limbă a iubirii, transmiterea credinţei nu este atât de uşoară, nu se va putea face. Nu uitaţi aceasta. Misiunea voastră este să transmiteţi credinţa dar să o faceţi cu dialectul iubirii din casa voastră, din familie”, a spus Sfântul Părinte pe 7 ... (citeşte tot articolul)

8 Ian 2018: Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul În Duminica de după Botezul Domnului în râul Iordan, zi în care Biserica de rit bizantin a făcut pomenirea Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a slujit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Franciscană Maica Domnului. La Masa Sfântului Altar au concelebrat alături de Preasfinţia Sa, părintele vicar general Mihai Vătămănelu, părintele Iulian Robu, parohul Bisericii şi părintele Martin Carol. În cuvântul de învăţătură ierarhul a subliniat faptul că „Sfântul Ioan, este acel ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

Ultimele evenimente foto

17 Ian 2018: Taina Sfântului Botez în Parohia Bobota
17 Ian 2018: Taina Sfântului Botez în Parohia Bobota
16 Ian 2018: 15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
16 Ian 2018: 15 ianuarie - Ziua Culturii Naţionale
10 Ian 2018: Un an bogat în experienţe de viaţă pentru tineri
10 Ian 2018: Un an bogat în experienţe de viaţă pentru tineri
9 Ian 2018: Congresul Naţional al Asociaţiei Profesorilor Catolici din Italia (AIMC).
9 Ian 2018: Congresul Naţional al Asociaţiei Profesorilor Catolici din Italia (AIMC).
8 Ian 2018: Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul
8 Ian 2018: Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul
6 Ian 2018: Praznicul Botezului Domnului în Catedrala „Sfântul Nicolae”
6 Ian 2018: Praznicul Botezului Domnului în Catedrala „Sfântul Nicolae”
4 Ian 2018: O carte a recunoştinţei
4 Ian 2018: O carte a recunoştinţei
21 Dec 2017: Concertul Extraordinar de Colinde – ediţia a XI- a
21 Dec 2017: Concertul Extraordinar de Colinde – ediţia a XI- a
21 Dec 2017: Dăruind vei dobândi
21 Dec 2017: Dăruind vei dobândi
21 Dec 2017: Vestea cea bună a tinerilor
21 Dec 2017: Vestea cea bună a tinerilor
20 Dec 2017: Colindul moşilor 2017
20 Dec 2017: Colindul moşilor 2017
19 Dec 2017: JUBILEUL 225 S-A ÎNCHEIAT
19 Dec 2017: JUBILEUL 225 S-A ÎNCHEIAT
18 Dec 2017: Seară de colinde la Parohia Nufărul
18 Dec 2017: Seară de colinde la Parohia Nufărul
18 Dec 2017: Vizita pastorala la Vintere
18 Dec 2017: Vizita pastorala la Vintere
18 Dec 2017: Simpozion omagial la Cluj
18 Dec 2017: Simpozion omagial la Cluj
18 Dec 2017: A fost vernisată la Bucureşti expoziţia Felix Terra
18 Dec 2017: A fost vernisată la Bucureşti expoziţia Felix Terra

Ultimele ştiri pe site-urile partenere

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Un an bogat în experienţe de viaţă pentru tineri » Titlu: 24690.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Un an bogat în experienţe de viaţă pentru tineri
Titlu: 24690.jpg