Acasă

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Acasă

Ultimele ştiri

20 Apr 2018: Papa Francisc în vizită pastorală la Alessano şi Molfetta

Papa Francisc în vizită pastorală la Alessano şi Molfetta Papa Francisc va face vineri, 20 aprilie 2018, o vizită pastorală la Alessano şi Molfetta, în sudul Italiei, pentru a comemora 25 de ani de la moartea Episcopului Tonino Bello. Regretatul prelat din sudul Peninsulei s-a născut la Alessano, prima localitate din agenda vizitei pastorale, şi a fost Episcop de Molfetta până la ultima suflare, pe 20 aprilie 1993. Două sunt momentele principale pentru vizita Pontifului: rugăciunea şi discursul la mormântul din Alessano al Episcopului Bello şi Sfânta Liturghie la Molfetta, citim în materialul de pe situl Radio Vatican. Potrivit ... (citeşte tot articolul)

20 Apr 2018: Lansarea cărţii dedicată Monseniorului Octavian Bârlea

Lansarea cărţii dedicată Monseniorului Octavian Bârlea În Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, a avut loc în după masa zilei de joi 19 aprilie 2018, lansarea cărţii „Omul tuturor. Monseniorul Octavian Bârlea şi patimile exilului românesc 1946-1978” a părintelui Ioan-Irineu Fărcaş, rectorul Misiunii Greco-Catolice din Munchen. Prezentarea volumului a fost făcută de către Părintele profesor Ovidiu Horea Pop, profesor al Facultăţii de Teologie. Preasfinţitul Părinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea a mulţumit părintelui Fărcaş pentru strădania depusă la apariţia acestui ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

19 Apr 2018: Ziua Francofoniei la Gyula, Ungaria

Ziua Francofoniei la Gyula, Ungaria În data de 17 aprilie 2018, sub genericul „Rendez-vous francophone”, Consulatul General al României la Gyula, în colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (UVVG) a organizat o manifestare culturală dedicată Zilei Francofoniei, la sediul din Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU) din Gyula. La eveniment au participat peste 150 de persoane, din cadrul comunităţii istorice româneşti din Ungaria, dar şi oaspeţi din România, de la Arad, Oradea sau Timişoara. La eveniment au participat printre alţii PS Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei ... (citeşte tot articolul)

19 Apr 2018: Apropierea de Ştiinţa Istoriei – orientare firească pentru AGRU în Anul Centenarului

Apropierea de Ştiinţa Istoriei – orientare firească pentru AGRU în Anul Centenarului Asociaţia Generală a Românilor Uniţi cu Roma, greco-catolici, a organizat Adunarea Generală a Consiliului Director în zilele de 13, 14 şi 15 aprilie la Bucureşti. Programul celor trei zile a început cu o scurtă rugăciune în Sala „Ion Slavici” a Hotelului CARO, sub patronajul Preasfinţiei Sale Mihai Frăţilă. Episcopul greco-catolic al Bucureştilor a explicat membrilor Consiliului Director importanţa orientării faptelor şi timpului individual către Dumnezeu, a cărui voinţă trebuie să o primim cu voioşie în viaţa noastră. Fiecare dintre membrii delegaţiilor ... (citeşte tot articolul)

19 Apr 2018: Biblioteca renovată a Colegiului Naţional 'Emanuil Gojdu', inaugurată într-o întâlnire de elită

Biblioteca renovată a Colegiului Naţional 'Emanuil Gojdu', inaugurată într-o întâlnire de elită Noua bibliotecă a Colegiului Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea, emblemă a oraşului şi cetate a educaţiei şi culturii, a fost inaugurată miercuri seară într-o întâlnire de elită, organizată de scriitorul şi jurnalistul Mircea Bradu împreună cu conducerea şcolii. Biblioteca va purta numele marelui dascăl gojdist Augustin Cosma (1890-1965), profesorul de limba română care a înfiinţat aici, la 1 Decembrie 1937, revista 'Ţara visurilor noastre', prima publicaţie şcolară din ţară. În paginile ei, recunoscută pentru calitatea materialelor ... (citeşte tot articolul)

19 Apr 2018: Papa Francisc: Semnul crucii, semnul nostru distinctiv

Papa Francisc: Semnul crucii, semnul nostru distinctiv Papa Francisc a spus miercuri că semnul crucii este semnul distinctiv al creştinilor, unul pe care ar trebui să îl facem des, pentru a ne aminti că suntem ai lui Dumnezeu. „Crucea este semnul distinctiv ce manifestă cine suntem: vorbirea, gândirea, privirea, acţiunea noastră stă sub semnul crucii, adică sub semnul iubirii lui Isus până la sfârşit”, a spus el pe 18 aprilie, la audienţa generală desfăşurată în Piaţa San Pietro. Săptămâna trecută Pontiful a început o scurtă serie catehetică, dedicată Botezului. „Ceea ce se întâmplă la celebrarea Botezului ... (citeşte tot articolul)

19 Apr 2018: Nicolae Densuşianu, un mare istoric greco-catolic

Nicolae Densuşianu, un mare istoric greco-catolic Nicolae Densuşianu s-a născut la 18 aprilie 1846. Este fiul preotului greco-catolic din Densuş, Bizantius Pop şi al Sofiei. Nicolae a avut şi un frate Aron, poet şi critic literar, profesor de limba latină la Universitatea din Iaşi. Fiul profesorului Aron este poetul Ovid Densuşianu. Numele familiei lui Nicolae era Pop, dar Aron ajuns la gimnaziul greco-catolic din Blaj primeşte numele Densuşianu pentru a-l deosebi de alţi elevi care aveau numele de Pop; acest nume şi-l însuşeşte şi Nicolae. În 1865 Nicolae termină liceul, iar examenele de maturitate (astăzi ... (citeşte tot articolul)

19 Apr 2018: 170 de ani de la prima adunare a românilor la Blaj

170 de ani de la prima adunare a românilor la Blaj În urmă cu 170 de ani, la 18/30 aprilie 1848, în Blaj, a avut loc prima adunare a românilor transilvăneni. În urma Proclamaţiei preotului greco-catolic Simion Bărnuţiu către români, prin care îi îndemna să militeze pentru drepturile lor ca naţiune, redactată la Sibiu în 12/24 martie 1848 şi mai apoi răspândită în toată Transilvania, în Duminica Tomii a lunii aprilie a aceluiaşi an au răspuns peste două mii de fruntaşii ai poporului român adunându-se la Blaj, centrul spiritual şi cultural al românilor. Această primă adunare, condusă de Alexandru ... (citeşte tot articolul)

18 Apr 2018: Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” susţine cauza Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea

Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” susţine cauza Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea Elevii de la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” au participat, marţi, la târgul culinar anual organizat de unitatea de învăţământ. Jumătate din banii strânşi în cadrul evenimentului de caritate vor fi donaţi pentru susţinerea cauzei Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, “Terapie prin zâmbet”, înscrisă şi anul acesta la Swimathon. Începând cu pauza mare, elevii liceului orădean au fost invitaţi în sala festivă pentru a degusta şi achiziţiona din preparatele culinare pregătite de colegii lor. Cu mic, cu mare, tinerii şi profesorii lor s-au bucurat de diferitele ... (citeşte tot articolul)

18 Apr 2018: „Conferinţele Unirii” cu profesorul Andrei Marga

„Conferinţele Unirii” cu profesorul Andrei Marga „Dacă suntem ceva, nu suntem prin biruinţa strămoşilor noştri, ci suntem ceva numai prin suferinţa lor”. Nicolae Iorga A treia conferinţa din seria „Conferinţele Unirii” organizate de către Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” şi Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea în parteneriat mai multe instituţii ale oraşului, a avut loc în amfiteatrul Bibliotecii unde gazdă a fost doamna Ligia Mirişan. Invitatul special a fost domnul profesor universitar dr. Andrei Marga, care a prezentat conferinţa cu titlul „Religia şi Biserica în ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

18 Apr 2018: Colegiului Pio Romeno: celebrarea zilei patronale

Colegiului Pio Romeno: celebrarea zilei patronale Marţi 17 aprilie 2018, la Colegiul Pio Romeno a avut loc celebrarea zilei patronale a acestei Instituţii. La ora prânzului a început primirea invitaţilor, iar mai apoi, in Biserica Colegiului, s-a celebrat rânduiala Acatistului. Printre oaspeţi, menţionăm, prezenţa Eminenţei Sale Card. Sandri, a membrilor dicasterului pentru Bisericile Orientale, Excelenţa Sa Dl. Liviu Zăpârţan, profesori, rectori de colegii şi alţi prieteni ai Colegiului. Sursa: http://pioromeno.com (citeşte tot articolul)

18 Apr 2018: Întrunirea Comisiei Sinodale pentru Redactarea Dreptului Particular al BRU

Întrunirea Comisiei Sinodale pentru Redactarea Dreptului Particular al BRU În zilele de 16 şi 17 aprilie a avut loc la Blaj întrunirea Comisiei Sinodale pentru Redactarea Dreptului Particular al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică (CSDP). Au fost prezenţi Preasfinţia Sa Alexandru, preşedintele Comisiei, Preasfinţia Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore şi membrii Comisiei sinodale: Pr. Alexandru Ploştinaru, secretarul Comisiei, Pr. Mihai Todea, Pr. William A. Bleiziffer, Pr. Ioan Balea, Pr. Istvan Kozsan, Mon. Augustin Butica şi Pr. Ioan A. Pop. Temele dezbătute au fost: Stabilirea calităţii pâinii şi vinului ca şi ... (citeşte tot articolul)
Pr. Alexandru Ploştinaru

17 Apr 2018: Comunicatul participanţilor la Seminarul CCEE-SECAM de la Fatima

Comunicatul participanţilor la Seminarul CCEE-SECAM de la Fatima Comunicatul participanţilor la Seminarul CCEE-SECAM de la Fatima, Portugalia, desfăşurat între 12 şi 15 aprilie 2018 Întâlnirea de la Fatima, din perioada 12-15 aprilie 2018, a prilejuit discutarea de către delegaţii episcopilor africani (SECAM) şi de către cei ai episcopilor europeni (CCEE) a unei teme de mare actualitate, şi anume însemnătatea globalizării pentru Biserica şi culturile din Europa şi din Africa. Episcopii i-au mulţumit Sfântului Părinte pentru învăţături şi pentru mărturia slujirii sale universale. Aceştia au înălţat pentru el o ... (citeşte tot articolul)

17 Apr 2018: Convorbire telefonică între papa Francisc şi patriarhul Chiril: "Oprirea vărsării de sânge din Siria"

Convorbire telefonică între papa Francisc şi patriarhul Chiril: "Oprirea vărsării de sânge din Siria" De Andrea Tornielli Papa Francisc şi patriarhul ortodox de Moscova, Chiril, au vorbit la telefon pentru a dialoga despre Siria. Patriarhul a destăinuit asta jurnaliştilor în reşedinţa sa de la Peredelkino, aşa cum afirmă agenţia Tass. Chiril a afirmat că Biserica Ortodoxă Rusă vrea să continue dialogul cu Sfântul Scaun pentru "a opri vărsarea de sânge din Siria". "Am întreprins această iniţiativă - a spus Chiril - conştienţi că creştinii nu pot să rămână indiferenţi în faţa a ceea ce se întâmplă în Siria. Dialogul nostru a fost un clar ... (citeşte tot articolul)

17 Apr 2018: ​Campanie umanitară pentru beneficiarii Centrului de la Nucet - Am aprins şi noi o lumină în întuneric

​Campanie umanitară pentru beneficiarii Centrului de la Nucet - Am aprins şi noi o lumină în întuneric Recent, la Oradea, s-a desfăşurat o campanie umanitară, menită să schimbe în bine viaţa celor 180 de beneficiari ai Centrului Medico-Social de Psihiatrie de la Nucet. Apelul de a contribui cu diverse materiale necesare beneficiarilor Centrului de la Nucet a avut ecou în rândul elevilor de la Liceul „Don Orione” şi de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, dar şi în rândul credincioşilor greco-catolici din Parohiile „Don Orione” şi „Sfântul Nicolae”. Sensibile la această campanie au fost şi Surorile romano-catolice ale Companiei „Sfantul Vincenţiu de ... (citeşte tot articolul)
O. T.

16 Apr 2018: Canonicul Dumitru Neda

Canonicul Dumitru Neda 22 februarie 1893 - 5 iulie 1954 „Omul nu e făcut să se târască în noroi, ci ca să-şi deschidă aripile”. Victor Hugo Preotului, profesorului, publicistului şi Canonicului mitropolitan al Bisericii Române Unite cu Roma, Dumitru Neda, îi închinăm astăzi câteva rânduri. Şi nu numai pentru că de curând s-au împlinit 125 de ani de la naştere, poate mai mult pentru „plecarea” sa din viaţă înainte de vreme – „plecare” ce ne-a lăsat în suflet multă tristeţe. Părintele Dumitru Neda face parte din acei oameni mari ai Blajului care s-au distins prin ... (citeşte tot articolul)
Profesor Otilia Bălaş

16 Apr 2018: Invitaţie: Lansare de carte

Invitaţie: Lansare de carte Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea vă invită la lansarea cărţii „Omul tuturor. Monseniorul Octavian Bârlea şi patimile exilului românesc 1946-1978”, ediţie îngrijită de către părintele Ioan Irineu Fărcaş, rectorul Misiunii Greco-Catolice Române din München, Germania. Lansarea volumului va avea loc în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea (Str. General Magheru, nr. 25), joi 19 aprilie 2018, la orele 18.00. Prezentare volumului va fi făcută de către părintele Ovidiu Horea Pop. Vă aşteptăm cu drag! (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

16 Apr 2018: Inaugurare ”Casa Frenţiu”

Inaugurare ”Casa Frenţiu” La început a fost un vis apoi, o dorinţă şi a fost nevoie de 10 ani să devină realitate. Faptul că suntem azi aici demonstrează că, uneori, visele se adeveresc, că dorinţele se împlinesc şi că efortul este răsplătit. Casa Frenţiu. De unde acest nume? Pentru cei care nu ştiţi, IPSS Valeriu Traian Frenţiu, a stat pe scaunul de arhiereu al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, 30 de ani, în perioada 1922-1952. Şi, din această poziţie, de arhiereu al Eparhiei de Oradea, s-a îngrijit, pe rând, de fiecare din clădirile impunătoare ale episcopiei iar altele, chiar ... (citeşte tot articolul)
Pr. Olimpiu Todorean

16 Apr 2018: Papa emerit Benedict al XVI-lea împlineşte 91 de ani

Papa emerit Benedict al XVI-lea împlineşte 91 de ani Biserica se strânge cu recunoştinţă în jurul papei emerit Benedict al XVI-lea, care împlineşte azi 91 de ani. Născut la 16 aprilie 1927 la Markt am Inn, un sătuc din landul german Bavaria, cardinalul Joseph Alois Ratzinger a fost ales ca succesor al Sfântului Apostol Petru la 19 aprilie 2005, luându-şi numele de Benedict al XVI-lea. În 29 iunie 1951, a fost hirotonit preot împreună cu fratele său în Catedrala din Freising. La 24 martie 1977, Papa Paul al VI-lea l-a numit Arhiepiscop de Munchen şi Freising. La 28 mai 1977 a fost hirotonit arhiepiscop, iar la 27 iunie a ... (citeşte tot articolul)

16 Apr 2018: Patriarhul Bisericii Maronite: „Puterile mondiale trebuie să aducă pacea în Orientul Mijlociu”

Patriarhul Bisericii Maronite: „Puterile mondiale trebuie să aducă pacea în Orientul Mijlociu” Preocupat fiind de escaladarea tensiunii în Orientul Mijlociu, în special în Siria, teatrul unui conflict deschis, patriarhul Bisericii maronite, Card. Beshara Raï, lansează un nou apel pentru pace. Adresându-se liderilor internaţionali, cardinalul cere încetarea războiului care distruge regiunea. „Ne adresăm comunităţii internaţionale - subliniază patriarhul într-un comunicat - conştiinţei puterilor mondiale, astfel încât acestea să conlucreze pentru a pune capăt războaielor şi pentru a aduce pacea”. Popoarele din Orientul Mijlociu - adaugă - „au dreptul să ... (citeşte tot articolul)

Ultimele evenimente foto

20 Apr 2018: Lansarea cărţii dedicată Monseniorului Octavian Bârlea
20 Apr 2018: Lansarea cărţii dedicată Monseniorului Octavian Bârlea
18 Apr 2018: „Conferinţele Unirii” cu profesorul Andrei Marga
18 Apr 2018: „Conferinţele Unirii” cu profesorul Andrei Marga
18 Apr 2018: Colegiului Pio Romeno: celebrarea zilei patronale
18 Apr 2018: Colegiului Pio Romeno: celebrarea zilei patronale
17 Apr 2018: ​Campanie umanitară pentru beneficiarii Centrului de la Nucet - Am aprins şi noi o lumină în întuneric
17 Apr 2018: ​Campanie umanitară pentru beneficiarii Centrului de la Nucet - Am aprins şi noi o lumină în întuneric
16 Apr 2018: Inaugurare ”Casa Frenţiu”
16 Apr 2018: Inaugurare ”Casa Frenţiu”
14 Apr 2018: Bucuria de a dărui
14 Apr 2018: Bucuria de a dărui
11 Apr 2018: Prododul Domnului în Parohia Sititelec
11 Apr 2018: Prododul Domnului în Parohia Sititelec
9 Apr 2018: Învierea Domnului
9 Apr 2018: Învierea Domnului
6 Apr 2018: PROHODUL DOMNULUI. "Nu te tângui pentru mine, maică"
6 Apr 2018: PROHODUL DOMNULUI. "Nu te tângui pentru mine, maică"
5 Apr 2018: JOIA MARE. La cina Paştilor, Isus „lucrează Tainele”: instituirea Euharistiei şi a Preoţiei
5 Apr 2018: JOIA MARE. La cina Paştilor, Isus „lucrează Tainele”: instituirea Euharistiei şi a Preoţiei
3 Apr 2018: Duminica Floriilor la Roma
3 Apr 2018: Duminica Floriilor la Roma
2 Apr 2018: Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim la Catedrala „Sfântul Nicolae”
2 Apr 2018: Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim la Catedrala „Sfântul Nicolae”
2 Apr 2018: Prima Împărtăşanie solemnă în Parohia Suplacu de Barcău
2 Apr 2018: Prima Împărtăşanie solemnă în Parohia Suplacu de Barcău
2 Apr 2018: Sărbătoarea Floriilor la Alicante
2 Apr 2018: Sărbătoarea Floriilor la Alicante
2 Apr 2018: Vecernia în Parohia Cehei
2 Apr 2018: Vecernia în Parohia Cehei
31 Mar 2018: Adunarea Eparhială
31 Mar 2018: Adunarea Eparhială

Ultimele ştiri pe site-urile partenere

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: ​Campanie umanitară pentru beneficiarii Centrului de la Nucet - Am aprins şi noi o lumină în întuneric » Titlu: 25449.jpg

Anul: 2018
Eveniment: ​Campanie umanitară pentru beneficiarii Centrului de la Nucet - Am aprins şi noi o lumină în întuneric
Titlu: 25449.jpg