Acasă

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Acasă

Ultimele ştiri

21 Mai 2018: Premierul român Viorica Dăncilă în vizită la Colegiul Pontifical Pio Romeno

Premierul român Viorica Dăncilă în vizită la Colegiul Pontifical Pio Romeno După întâlnirea de la Vatican cu Sf. Părinte Papa Francisc din ziua de 11 mai a.c, prim-ministrul României, Viorica Dăncilă a vizitat în ziua de 12 mai, Colegiul Pontifical Pio Romeno din Roma. Programul a început în Biserica Colegiului, după care, în Biblioteca Colegiului, s-au adresat cuvinte de salut. Sursa: http://pioromeno.com (citeşte tot articolul)

21 Mai 2018: Testamentul lui Coposu, găsit după 23 de ani

Testamentul lui Coposu, găsit după 23 de ani Fundaţia Corneliu Coposu a prezentat, duminică, Testamentul lui Corneliu Coposu, liderul opoziţiei anticomuniste, scris în 1994 pe patul de spital, document în care fostul lider ţărănist arăta că ”politica nu poate fi acceptată ca mijloc de promovare al intereselor proprii” şi îi ierta pe torţionarii comunişti, spunând că nu trebuie pedepsiţi, ci internaţi în ospicii. Documentul a fost găsit după 23 de ani de la trecerea în eternitate a Seniorului de reprezentanţii Fundaţiei Corneliu Coposu, în arhiva acesteia. Testamentul este structurat în trei părţi: ... (citeşte tot articolul)

21 Mai 2018: Papa Paul al VI-lea va fi proclamat sfânt la 14 octombrie

Papa Paul al VI-lea va fi proclamat sfânt la 14 octombrie Papa Paul al VI-lea – pontiful care a încheiat Conciliul Vatican al II-lea şi a dat glas strigătului celor din urmă, va fi proclamat sfânt la 14 octombrie 2018. Anunţul a fost făcut de Sfântul Părinte care a prezidat Consistoriul de sâmbătă, 19 mai, un consistoriu public privind unele cauze de canonizare. Adunarea cardinalilor, convocată de papa Francisc, a avut loc la ora 10.00, în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic şi a început cu rugăciunea canonică a Orei a Treia. Paul al VI-lea (Ioan Baptist Montini), papă; Oscar Arnulfo Romero Galdamez, arhiepiscop de San ... (citeşte tot articolul)

21 Mai 2018: Rusaliile. Papa Francis a numit 14 noi cardinali

Rusaliile. Papa Francis a numit 14 noi cardinali Colegiul cardinalilor se înnoieşte în curând cu alţi prelaţi – arhiepiscopi, episcopi şi călugări – care îşi desfăşoară apostolatul în Curia Romană şi în diferite ţări. Duminică, 20 mai 2018, solemnitatea Rusaliilor, papa Francisc a anunţat convocarea unui consistoriu pe 29 iunie a.c., solemnitatea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pentru crearea a 14 noi cardinali. Trei sunt din Italia, doi din Spania şi câte unul din Irak, Polonia, India, Portugalia, Peru, Madagascar, Japonia, Mexic şi Bolivia. «Dragi fraţi şi surori, Sunt bucuros să anunţ că în 29 ... (citeşte tot articolul)

21 Mai 2018: Conferinţă dedicată „Centenarului Marii Uniri” la Marghita

Conferinţă dedicată „Centenarului Marii Uniri” la Marghita Duminică, 20 mai 2018, la Biserica Greco-Catolică din Marghita, a avut loc conferinţa cu tema „Biserică şi identitate: trecut, prezent şi viitor”, organizată de Parohia Greco-Catolică Marghita, prin părintele paroh Liţ-Demian Gheorghe, sub stindardul „Centenarului Marii Uniri”, conferinţă susţinută de părintele conferenţiar universitar dr. Alexandru BUZALIC şi moderată de părintele dr. Cristian BĂLĂNEAN. În prezenţa unui auditoriu multiconfesional şi a preoţilor din Protopopiatul Greco-Catolic de Marghita, avându-l alături şi pe părintele vicar cu ... (citeşte tot articolul)
Pr. Dr. Cristian BĂLĂNEAN

21 Mai 2018: Parastas la Dijir în memoria Părintelui Mihai Dănilă

Parastas la Dijir în memoria Părintelui Mihai Dănilă În Anul Centenar, în după amiaza zilei de duminică 20 mai 2018, a avut loc la Dijir, judeţul Bihor, Slujba Parastasului pentru Părintele Mihai Dănilă, erou al neamului şi al Bisericii Greco-Catolice. Slujba a fost oficiată de către preoţii din Protopopiatul Marghita în frunte cu Părintele Antoniu Chifor, vicarul responsabil cu preoţii şi protopop de Marghita. Părintele Mihai Dănilă, s-a născut în 14 noiembrie 1888 la Tiream, în familia ţăranilor Mihai Dănilă şi Ana Maroşan, fiind fratele mai mic al preotului-profesor Augustin Dănilă. Mama lor era soră cu ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

21 Mai 2018: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae”

Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae” Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” a găzduit şi în acest an o expoziţie de obiecte de cult şi portrete ale episcopilor greco-catolici, deschizând spre vizitare şi cripta unde sunt înmormântaţi episcopi-martiri şi preoţi ai Bisericii Greco-Catolice. Expoziţia a făcut parte din evenimentul „Noaptea muzeelor”, mai precis „Muzeele orădene Împreună”, manifestare iniţiată de Muzeul Ţării Crişurilor pentru „cunoaşterea cu obiectivitate a valorilor patrimoniale aparţinând tuturor etniilor ce locuiesc în Oradea, cele ale românilor şi maghiarilor ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

21 Mai 2018: Vernisajul expoziţie „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei”

Vernisajul expoziţie „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei” La Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” din Muzeul Cetăţii Oraşului Oradea – Complex Cultural a avut loc în ziua dedicată „Nopţii Muzeelor” vernisajul unei expoziţii de artă contemporană monumentală. Nasui Collection & Gallery este o organizaţie independentă care promovează artişti români moderni şi contemporani. Nasui Collection & Gallery a lansat programul „Moving Monuments” în 2014, având ca scop producţia, prezentarea şi itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spaţii contemporane prestigioase din întreaga lume. În ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

20 Mai 2018: Invitaţie: Conferinţele Unirii 5

Invitaţie: Conferinţele Unirii 5 Episcopia Greco-Catolică Oradea, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor – Complex muzeal vă invită la Conferinţele Unirii. Cuvânt de salut, Director, Prof. univ. dr. Aurel CHIRIAC Drd. Cornelia ROMÎNAŞU (Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”) Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” (2008-2018) Prof. univ. dr. Ion ZAINEA (Universitatea din Oradea) Portrete din elita Marii Uniri: Aurel Lazăr Dr. Petru ARDELEAN (Muzeul Ţării Crişurilor) Vasile Goldiş – strateg al Marii Uniri Evenimentul va avea loc marţi, 22 mai ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

19 Mai 2018: Luna mai şi Reuniunea Mariană de la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea

Luna mai şi Reuniunea Mariană de la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea „Ţie, Inimii Tale Neprihănite, ne încredinţăm în această oră dureroasă a istoriei omeneşti, ne dăruim şi ne închinăm nu numai cu Sfânta Biserică …, ci cu lumea întreagă, sfâşiată de sălbatice neînţelegeri …”, se ruga Papa Pius al XII-lea, în anul 1942, la 8 decembrie, consfinţind solemn omenirea la Inima Neprihănită a Mariei. Neînţelegerile „sălbatice” dintre oameni, luând alte şi alte forme, nu încetează, ceea ce face această rugăciune foarte necesară şi în zilele noastre. La 29 aprilie, după recitarea rugăciunii „Îngerul ... (citeşte tot articolul)
Preşedinta Reuniunii Mariane - Otilia Bălaş

19 Mai 2018: Episcopia Greco-Catolică de Oradea răsplăteşte şapte elevi sălăjeni cu o excursie de o săptămână la Roma

Episcopia Greco-Catolică de Oradea răsplăteşte şapte elevi sălăjeni cu o excursie de o săptămână la Roma Şapte elevi sălăjeni au fost răsplătiţi cu o excursie de cinci zile la Roma în urma participării la un concurs de istorie ce s-a adresat elevilor de liceu, unde tinerii au avut de prezentat contribuţiile marilor personalităţi sălăjene la Marea Unire. Aşadar, concursul regional de istorie „Contribuţii sălăjene la Marea Unire” desfăşurat în data de 5 mai în judeţul Sălaj a atras o participare de 45 de tineri liceeni din mai multe instituţii de învăţământ din judeţ (71 de elevi s-au înscris pentru acest concurs), care au concurat pentru a realiza cea mai ... (citeşte tot articolul)
Ioana Gale

19 Mai 2018: 281 de ani de la "descălecarea" lui Inocenţiu Micu Klein la Blaj

281 de ani de la "descălecarea" lui Inocenţiu Micu Klein la Blaj Blajul este considerat inima românească a Transilvaniei de peste 200 de ani. Soarta unui mic sat cu câteva zeci de familii a fost schimbată decisiv de episcopul greco-catolic Inocenţiu Micu Klein, cel care a şi trasat planurile viitorului oraş lăsat moştenire Ardealului şi apoi României. Ziua de 19 mai 1737, când episcopul vine la Blaj echivalează, aşa cum ne spun cronicarii vremii, cu o adevărată descălecare voievodală. Ioan Micu s-a născut în anul 1692 în familia unor ţărani români din satul sibian Sadu, unde a şi prins gustul învăţăturii. În adolescenţă, ... (citeşte tot articolul)

19 Mai 2018: Episcopii chilieni şi-au prezentat demisiile, aşteptând decizia Papei

Episcopii chilieni şi-au prezentat demisiile, aşteptând decizia Papei La finalul întâlnirii de trei zile cu Papa Francisc, toţi Episcopii chilieni au cerut iertare victimelor pentru scandalul abuzurilor sexuale, prezentându-şi Papei demisiile în scris, acesta urmând să decidă dacă le acceptă sau le respinge. Într-o declaraţie din 18 mai, Episcopii îi mulţumesc Sfântului Părinte pentru „ascultarea paternă şi pentru corecţia fraternă”, cerându-şi iertare pentru durerea provocată victimelor, Papei, Poporului lui Dumnezeu şi ţării prin „gravele erori şi omisiuni”. Declaraţia a fost citită presei în spaniolă de Episcopul Juan ... (citeşte tot articolul)

19 Mai 2018: „Arhitectura centenarului” – Scrisoare deschisă adresată Primarului General al Capitalei

„Arhitectura centenarului” – Scrisoare deschisă adresată Primarului General al Capitalei Către, Doamna Primar General, Gabriela Firea, Primăria Municipiului Bucureşti B-dul Regina Elisabeta nr. 47,sector 5, Bucureşti creart – Centrul de Creaţie, Artă şi tradiţie al Muicipiului Bucureşti Piaţa Lahovari nr. 7, sector 1, Bucureşti Stimată Doamnă Primar General, Ca asociaţie a laicilor greco-catolici din Bucureşti şi având în vedere rolul însemnat pe care Biserica Greco-Catolică l-a avut pentru înfăptuirea Marii Uniri din 1918, ne exprimăm satisfacţia faţă de deschiderea recentă a expoziţiei “Arhitectura Centenarului” organizată de ... (citeşte tot articolul)

19 Mai 2018: Lansarea volumului „Potpuriuri”

Lansarea volumului „Potpuriuri” La Cetatea Oradea a avut loc miercuri, 16 mai 2018, lansarea unui volum care cuprinde peste 1000 de aforisme, reflecţii şi cugetări ale domnului Ştefan Lazăr. Prezentarea volumului a fost făcută de către Mircea Bradu, scriitor român contemporan, jurnalist, director de teatru şi de către doamna Alina Gândoiu, jurnalist, care a subliniat faptul că: „Cartea de faţă „Potpuriuri”, aparţinând domnului Ştefan Lazăr este chiar o incursiune în timp, un amalgam de tot felul de experienţe şi gânduri, exprimate în câte un rând, cuvinte spuse din suflet, prin prisma ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

18 Mai 2018: Întâlnirea preoţilor greco-catolici români din Triveneto

Întâlnirea preoţilor greco-catolici români din Triveneto Sâmbătă, 12 mai 2018, la Seminarul diecezan din Pordenone a avut loc întâlnirea de primăvară a preoţilor greco-catolici români din regiunea ecleziastica Triveneto. Evenimentul s-a desfăşurat sub îndrumarea pr. dr. Raimondo Rudolf Salanschi, coordonator al parohiilor greco-catolice din această regiune, fiind organizat de pr. Vasile Nistor, responsabil al comunităţii din Spilimbergo. În debutul întâlnirii preoţii români au avut onoarea de a fi salutaţi de mons. Giuseppe Pellegrini, episcop al diecezei de Concordia-Pordenone. Excelenţa Sa şi-a manifestat bucuria de a ne ... (citeşte tot articolul)
P. Ionuţ Ursuleac

18 Mai 2018: Sfântul Ioan Paul al II-lea - 98 de ani de la naştere

Sfântul Ioan Paul al II-lea - 98 de ani de la naştere În urmă cu 98 de ani se năştea cel care este considerat drept una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei secolului XX, Karol Jozef Wojtyla, cunoscut în toată lumea ca Papa Ioan Paul al II-lea. S-a născut pe 18 mai 1920, la Wadowice, Polonia, şi a devenit primul papă de altă origine decât cea italiană de la Papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Pontificatul său de 26 de ani (octombrie 1978 - aprilie 2005) este considerat al treilea ca durată din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 şi 37 de ani) şi a lui Pius al IX-lea (31 de ... (citeşte tot articolul)

18 Mai 2018: Admiterea la Seminarul Teologic Major şi Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea, anul 2018

Admiterea la Seminarul Teologic Major şi Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea, anul 2018 Informaţii pentru admiterea la Seminarul Teologic Major şi Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea, anul 2018 Cei care doresc o aprofundare intelectuală a teologiei, pentru a găsi răspunsuri la întrebări lăuntrice, pentru a cultiva o pasiune proprie sau pentru a deveni la rândul lor profesori de religie, pot să o facă devenind studenţi la FACULTATEA DE TEOLOGIE. Specializarea TEOLOGIE GRECO-CATOLICĂ PASTORALĂ (4 ani, zi) Numărul de locuri scoase la concurs: buget 15 taxă 35 Criterii de Admiterea în Facultatea de Teologie: a. Media de la ... (citeşte tot articolul)

18 Mai 2018: Ceremonial militar religios şi depuneri de coroane - Ziua Eroilor la Oradea

Ceremonial militar religios şi depuneri de coroane - Ziua Eroilor la Oradea Ziua Eroilor a fost marcată, ieri, la Oradea, printr-o serie de manifestări militar-religioase. Festivităţile au debutat în faţa Muzeului Militar şi au continuat cu o slujbă de pomenire la Biserica Garnizoanei Oradea şi în Cimitirul Municipal, acolo unde au avut loc depuneri de coroane. Programul dedicat Zilei Eroilor a debutat, ieri dimineaţă, la ora 8.30, la placa comemorativă a Diviziei 11 Infanterie de pe faţada Muzeului Militar Naţional - filiala Oradea cu un ceremonial care a cuprins intonarea Imnului naţional al României, un moment de reculegere în semn de cinstire ... (citeşte tot articolul)

18 Mai 2018: Un nou volum de poezie al domnului Aurel Horgoş

Un nou volum de poezie al domnului Aurel Horgoş În seara zilei de joi, când Biserica a sărbătorit Înălţarea Domnului la cer şi Ziua Eroilor neamului, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea a avut loc lansarea volumului „Priveghere prin poezie” a domnului Aurel Horhoş, cunoscutul poet al urbei orădene. Volumul de poezie a fost prezentat de către doamna Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al Municipiului Oradea care a fost şi moderatorul lansării, luând mai apoi cuvântul doamna profesor Paraschiva Cărbunar, domnul Zuz Dragoş, coleg al autorului şi domnul Ştefan Avram, directorul Editurii ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

Ultimele evenimente foto

21 Mai 2018: Conferinţă dedicată „Centenarului Marii Uniri” la Marghita
21 Mai 2018: Conferinţă dedicată „Centenarului Marii Uniri” la Marghita
21 Mai 2018: Parastas la Dijir în memoria Părintelui Mihai Dănilă
21 Mai 2018: Parastas la Dijir în memoria Părintelui Mihai Dănilă
21 Mai 2018: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae”
21 Mai 2018: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae”
21 Mai 2018: Vernisajul expoziţie „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei”
21 Mai 2018: Vernisajul expoziţie „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei”
19 Mai 2018: Premiere elevi Zalău
19 Mai 2018: Premiere elevi Zalău
18 Mai 2018: Ceremonial militar religios şi depuneri de coroane - Ziua Eroilor la Oradea
18 Mai 2018: Ceremonial militar religios şi depuneri de coroane - Ziua Eroilor la Oradea
18 Mai 2018: Un nou volum de poezie al domnului Aurel Horgoş
18 Mai 2018: Un nou volum de poezie al domnului Aurel Horgoş
17 Mai 2018: Relicva Sfântului Anton la Beiuş
17 Mai 2018: Relicva Sfântului Anton la Beiuş
16 Mai 2018: Violonistul Alexandru Tomescu alături de elevii Liceului Greco-Catolic
16 Mai 2018: Violonistul Alexandru Tomescu alături de elevii Liceului Greco-Catolic
15 Mai 2018: Vizita Superiorului General al Congregaţiei „Don Orione ” la Oradea
15 Mai 2018: Vizita Superiorului General al Congregaţiei „Don Orione ” la Oradea
15 Mai 2018: Elevii Liceului „Iuliu Maniu” în pelerinaj
15 Mai 2018: Elevii Liceului „Iuliu Maniu” în pelerinaj
15 Mai 2018: Pelerinajul comunităţilor greco-catolice române din Austria la Mariazell
15 Mai 2018: Pelerinajul comunităţilor greco-catolice române din Austria la Mariazell
14 Mai 2018: Paşii pelerinului
14 Mai 2018: Paşii pelerinului
14 Mai 2018: Relicva cu moaştele Sfântului Anton la Oradea
14 Mai 2018: Relicva cu moaştele Sfântului Anton la Oradea
14 Mai 2018: Lansări de carte la Târgul Gaudeamus - Cărţile Memoriei
14 Mai 2018: Lansări de carte la Târgul Gaudeamus - Cărţile Memoriei
14 Mai 2018: Pelerinajul anual la Sighet
14 Mai 2018: Pelerinajul anual la Sighet

Ultimele ştiri pe site-urile partenere

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae” » Titlu: 25816.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Titlu: 25816.jpg