Acasă

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Acasă

Ultimele ştiri

23 Sep 2018: Vizita Sfântului Părinte în Ţările Baltice

Vizita Sfântului Părinte în Ţările Baltice Comuniune şi Speranţă, mesajul Sfântului Părinte din prima zi a vizitei în Lituania 25 de ani se împlinesc de când un Suveran Pontif nu a mai vizitat ţările baltice. O bună ocazie de a aduce un omagiu celor ce au suferit pentru credinţă, după cum explică directorul Sălii de Presă al Sfântului Scaun, Greg Burke. Între 22 şi 25 septembrie Papa Francisc realizează o călătorie apostolică în Lituania, Letonia şi Estonia. Deşi cele trei ţări au fost întotdeauna asociate ca fiind ţări-surori, din punct de vedere confesional situaţia este alta, ţinând cont că ... (citeşte tot articolul)
Alina Maria Balaj

22 Sep 2018: A trecut la Domnul, Părintele Iosif Balint

A trecut la Domnul, Părintele Iosif Balint În după amiaza zilei de 22 septembrie 2018, Părintele Iosif Balint, fost paroh al Parohiei nr. 1 din Oradea, s-a mutat la Casa Tatălui Ceresc. Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, alături de preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii Eparhiei se roagă în aceste momente pentru odihna sufletului Părintelui Iosif. „La Tine s a mutat sfinţitul Tău slujitor, îndumnezeindu-se acum, prin taina cea făcătoare de viaţă, Hristoase. Primeşte sufletul lui ca pe o pasăre în mâinile Tale, Mântuitorule; aşează-l pe el în curţile Tale cu ... (citeşte tot articolul)
Eugen Ivuţ - Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

22 Sep 2018: Episcopul greco-catolic Ioan Inocenţiu Micu-Klein

Episcopul greco-catolic Ioan Inocenţiu Micu-Klein -250 de ani de la stingerea din viaţă- „Înţelepciunea vieţii e simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine ca înainte”. Nicolae Iorga Acei oameni „care au tras omenirea înainte, care au trăit pentru toţi ceilalţi” sunt puţini. Ei sunt „sarea pământului”, fără ei ar fi pustiu, ei sunt aceia ce aduc în lume „lucruri bune care înainte nu existau”... Şi tot ei sunt aceia care au darul să deschidă drumuri spre viitor, să facă ... (citeşte tot articolul)
Profesor Otilia Bălaş

21 Sep 2018: Martiriul şi curăţia Veronicăi Antal

Martiriul şi curăţia Veronicăi Antal "În veac va triumfa purtând coroană, pentru că a învins lupta întrecerilor neîntinate" (Înţ 4,2). În după-amiaza zilei de 25 august 1958, pe drumul care leagă satele Hălăuceşti de Nisiporeşti, pe undeva pe la fântâna zisă "a lui Vangheauă", într-un lan de porumb, tânăra Veronica Antal, cunoscută ca "Veronica lui Binu", de pe numele tatălui ei, era ucisă cu 42 de lovituri de cuţit de Pavel Mocanu care nu şi-a recunoscut niciodată fapta criminală, probabil el însuşi uimit, şi cine ştie, poate scârbit, de ce grozăvie a putut ... (citeşte tot articolul)

20 Sep 2018: COMUNICAT DE PRESĂ: Episcopii catolici reafirmă susţinerea proiectului de modificare a Constituţiei României

COMUNICAT DE PRESĂ: Episcopii catolici reafirmă susţinerea proiectului de modificare a Constituţiei României Şumuleu Ciuc, nr. 179/20.09.2018 Referendumul pentru revizuirea Constituţiei, incendiul care a distrus palatul episcopal din Oradea, tinerii şi educaţia au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România în cadrul sesiunii plenare a Conferinţei Episcopilor din România (CER). Adunarea a avut loc la Şumuleu Ciuc, la Centrul Jakab Antal, în zilele de 18-20 septembrie 2018, fiind găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia. La această sesiune de lucru a participat şi noul episcop de Timişoara, Excelenţa Sa ... (citeşte tot articolul)

20 Sep 2018: 152 de ani de la naşterea poetului greco-catolic George Coşbuc

152 de ani de la naşterea poetului greco-catolic George Coşbuc Astăzi, se aniversează 152 de ani de la naşterea marelui poet George Coşbuc, născut la 20 septembrie 1866, în Hordou, azi Coşbuc, judeţul Bistriţa-Năsăud; fiind al optulea dintre dintre cei 14 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coşbuc şi ai Mariei, fiica preotului greco-catolic Avacum din Telciu. Poetul s-a născut în anul fondării Academiei Române, al cărui membru va deveni după 50 de ani, respectiv la cei 50 de ani ai săi (1916), înscriindu-se într-o pleiadă de învăţaţi greco-catolici care au făcut parte sau au condus cel mai înalt for de cultură şi ... (citeşte tot articolul)

19 Sep 2018: Scrisoare la începutul noului An Pastoral

Scrisoare la începutul noului An Pastoral „Iubiţilor, să ne iubim unii pe alţii pentru că iubirea este de la Dumnezeu şi oricine iubeşte este născut din Dumnezeu şi-l cunoaşte pe Dumnezeu. Cine nu iubeşte nu l-a cunoscut pe Dumnezeu pentru că Dumnezeu este iubire.” 1 Ioan 4, 7. Preacucernici Părinţi, La începutul anului 2017 am ales să aprofundăm la nivelul Eparhiei de Oradea cele trei Virtuţi Teologale: Credinţa, Speranţa şi Iubirea. După ce în anii 2017 şi 2018 am acordat o atenţie deosebită virtuţii Credinţei, respectiv a Speranţei, în acest nou an pastoral care tocmai s-a deschis vom ... (citeşte tot articolul)
† Virgil BERCEA

19 Sep 2018: Argumentarea martiriului episcopului Tit Liviu Chinezu

Argumentarea martiriului episcopului Tit Liviu Chinezu Scurtă biografie Fiul lui Ioan Paul, preot greco-catolic, şi al Elenei Ceuşan, s-a născut la 22 decembrie 1904, la Iernuţeni (Reghin), Judeţul Mureş. A primit Botezul şi Mirul la 26 decembrie 1904. După şcoala elementară la Huduc şi cea secundară la Reghin, a urmat ultimii doi ani şcolari la Blaj, la Liceul Sfântul Vasile cel Mare, pe care l-a absolvit cu examenul de maturitate în 1925. A fost apoi trimis la Roma, la Colegiul Pontifical Grec, ca seminarist al Arhieparhiei de Alba Iulia şi Făgăraş. Acolo a obţinut doctoratul în filozofie în 1927, la Ateneul De ... (citeşte tot articolul)

19 Sep 2018: Persecuţia împotriva episcopului Vasile Aftenie

Persecuţia împotriva episcopului Vasile Aftenie 2. Persecuţia împotriva episcopului Martiriul episcopului Tit Liviu Chinezu a avut loc în cadrul unei largi persecuţii împotriva Bisericii Greco-Catolice Române şi implicit împotriva credinţei, persecuţie care prevedea „lichidarea” acestei Biserici (v. capitolul „Desfăşurarea pe teren a «lichidării» Bisericii Române Unite în 1948”). Arestarea episcopilor greco-catolici şi a celor 25 de canonici şi preoţi cu responsabilităţi în Biserică nu a fost decât un punct al planului de „lichidare” a Bisericii. După arestarea simultană a acestora, s-a urmărit, ... (citeşte tot articolul)

19 Sep 2018: Sinodul Episcopilor în slujba Poporului lui Dumnezeu

Sinodul Episcopilor în slujba Poporului lui Dumnezeu Marţi, 18 septembrie, la ora 11, la Sala de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc conferinţa de presă de prezentare a constituţiei apostolice "Episcopalis communio", a papei Francisc, despre structura Sinodului Episcopilor. La prezentarea documentului au luat cuvântul cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor; mons. Fabio Fabene, sub-secretar al Sinodului Episcopilor şi profesorul Dario Vitali, consultor al secretariatului general al Sinodului Episcopilor şi profesor de Teologie Dogmatică la Universitatea Pontificală ... (citeşte tot articolul)

19 Sep 2018: Voluntariatul, "un capital plin de viaţă al Bisericilor noastre": Episcopii CCEE la Poznan

Voluntariatul, "un capital plin de viaţă al Bisericilor noastre": Episcopii CCEE la Poznan «Misiunea noastră de Păstori ne conduce în mijlocul oamenilor şi inimile noastre ascultă strigătul numeroaselor suferinţe fizice, de aproape şi de departe», se spune în Mesajul final redactat la încheierea adunării plenare a Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE), care a avut loc în Polonia, la Poznan, între 13 şi 16 septembrie 2018. Participanţii şi-au concentrat atenţia în mod deosebit asupra solidarităţii şi, implicit, asupra voluntariatului care "pune în mişcare mii de creştini în Europa şi se prezintă ca un fenomen consistent şi ... (citeşte tot articolul)

17 Sep 2018: FĂURITORI AI MARII UNIRI

FĂURITORI AI MARII UNIRI Centenarul desăvârşirii unităţii statale reprezintă un moment de apogeu al dezvoltării naţiunii române. Unul din cele mai vechi popoare ale acestei părţi a continentului a ajuns astfel la o împlinire. Timp de veacuri, românii trăiseră în state diferite şi, de asemenea, sub stăpâniri străine. În 1859, cele două state româneşti, care se formaseră în veacul al XIV-lea, s-au unificat prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza şi totodată a fost accentuat procesul de integrare în modernitate. România – statul rezultat din acest proces istoric – şi-a ... (citeşte tot articolul)

17 Sep 2018: Manifestări dedicate Anului Centenar la Vintere

Manifestări dedicate Anului Centenar la Vintere Manifestările dedicate Anului Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 au fost marcate de către Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Vintere, în colaborare cu Primăria Holod, Consiliul Judeţean Bihor, Asociaţia „Episcop Vasile Aftenie” şi Prefectura Judeţului Bihor printr-o amplă manifestare. Autorităţile, preoţii invitaţi şi Preasfinţia Sa Dr. Virgil Bercea au fost întâmpinaţi la monumentala Biserică din Vintere cu flori de către preotul paroh dr. Florin Jula. Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de către de Preasfinţia Sa împreună ... (citeşte tot articolul)
Consiliul Parohial

17 Sep 2018: Papa Francisc a făcut cadou participanţilor la Angelus un crucifix

Papa Francisc a făcut cadou participanţilor la Angelus un crucifix Duminică, 16 septembrie 2018, după ce a recitat rugăciunea ”Îngerul Domnului” şi a salutat romanii şi pelerinii prezenţi duminică în Piaţa San Pietro, papa Francisc a făcut un anunţ mai puţin aşteptat: un cadou ”mic dar preţios” din partea sa. În contextul recentei sărbători a Înălţării Sfintei Cruci, papa Francisc a făcut o surpriză participanţilor la rugăciunea ”Angelus” de duminică, 16 septembrie a.c., şi le-a dăruit un crucifix. ”Este cadoul papei”, a spus Sfântul Părinte prezentând iniţiativa celor aproximativ 35.000 de persoane ... (citeşte tot articolul)

17 Sep 2018: Papa Francisc: Trebuie să alegem între iubire şi egoism

Papa Francisc: Trebuie să alegem între iubire şi egoism După vizita în Piazza Armerina, Papa Francisc a luat elicopterul până în Palermo, unde a celebrat Liturghia într-un parc, în amintirea celor 25 de ani trecuţi de la moartea lui Don Giuseppe „Pino” Puglisi, asasinat de mafia pe 15 septembrie 1993. „Astăzi în urmă cu douăzeci şi cinci de ani, când a murit în ziua sa de naştere, a încoronat victoria sa cu zâmbetul, cu acel zâmbet care l-a făcut să nu doarmă pe ucigaşul său, care a spus: ‘era un soi de lumină în zâmbetul acela’. Părintele Pino era lipsit de apărare, însă zâmbetul său transmitea forţa ... (citeşte tot articolul)

17 Sep 2018: Întâlniri oficiale ale Cardinalului Parolin la Chişinău

Întâlniri oficiale ale Cardinalului Parolin la Chişinău Eminenţa Sa, Cardinalul Pietro Parolin, a avut în dimineaţa zilei de sâmbătă o întrevedere oficială cu Preşedintele Igor Dodon. Şeful statului i-a mulţumit Eminenţei Sale pentru participare la Congresul Mondial al Familiei, care se desfăşoară zilele acestea la Chişinău. Igor Dodon a exprimat recunoştinţă Sfântului Părinte Papa Francisc pentru ospitalitatea cu care a fost primit în cadrul vizitei sale la Vatican, în noiembrie 2017. De asemenea, şeful statului a mulţumit Sfântului Scaun pentru tot sprijinul acordat cetăţenilor moldoveni aflaţi în Italia. Tot ... (citeşte tot articolul)

17 Sep 2018: Cursuri de formare pentru preoţi şi soţiile lor

Cursuri de formare pentru preoţi şi soţiile lor În perioada 1-8 septembrie 2018, în Italia, a avut loc Cursul de formare pentru preoţi şi soţiile lor, la care au participat un număr de douăzeci de preoţi cu soţiile din Eparhia greco-catolică de Oradea. Participanţii au sosit la Scorzè di Treviso (parohia San Benedetto) sâmbătă, 1 septembrie, în jurul orelor 17.00, fiind întâmpinaţi de don Massimo Gallina şi de familiile care i-au găzduit. În ziua următoare, preoţii din Eparhia de Oradea împreună cu soţiile lor au vizitat parohia, au participat la o conferinţă pe tema sacramentelor căsătoriei şi preoţiei, ... (citeşte tot articolul)

14 Sep 2018: Papa Francisc efectuează o vizită pastorală în Sicilia pe 15 septembrie 2018

Papa Francisc efectuează o vizită pastorală în Sicilia pe 15 septembrie 2018 Sâmbătă, 15 septembrie 2018, Sfântul Părinte efectuează o vizită pastorală în diecezele de Piazza Armerina şi Palermo. Vizita pontifului este prilejuită de împlinirea a 25 de ani de la moartea Fericitului Iosif (Pino) Puglisi, preot, martir, ucis de grupările mafiote în faţa bisericii. Sfântul Părinte efectuează sâmbătă, 15 septembrie a.c., o vizită pastorală în două dieceze din Sicilia, Piaţa Armerina şi Palermo. Vizita pastorală de o zi este prilejuită de comemorarea a 25 de ani de la moartea Fericitului Iosif Puglisi, preot, martir, ucis în aceeaşi zi de ... (citeşte tot articolul)

14 Sep 2018: ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI

ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI Prima sărbătorire solemnă a Crucii a avut loc în anul 335, cu prilejul consacrării celor două bazilici ridicate la propunerea mamei împăratului Constantin, Sfânta Elena: Bazilica Martyrium sau Ad Crucem, pe Golgota, şi Bazilica Anastasis, adică a Învierii. Consacrarea s-a făcut în ziua de 13 decembrie. Sub numele de „Înălţare”, sărbătoarea a trecut în Occident şi, cu începere din secolul al VII-lea, la 14 septembrie se comemora redobândirea preţioasei relicve de către împăratul Heraclie, în anul 628. Cu paisprezece ani în urmă, regele persan Cosroe Parviz, ... (citeşte tot articolul)

14 Sep 2018: Expoziţia „Făuritorii Marii Uniri”, vernisată în Cetatea Oradea

Expoziţia „Făuritorii Marii Uniri”, vernisată în Cetatea Oradea Feţe bisericeşti, istorici şi orădeni interesaţi de istorie au participat, joi, la vernisarea unei noi expoziţii dedicate Centenarului, în Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural. Este vorba despre o expoziţie itinerantă, ce cuprinde obiecte originale aparţinând unor persoane care au contat în procesul Marii Uniri, respectiv fotografii şi hărţi. Aceasta este organizată de Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi, alături de Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Episcopia Greco-Catolică Cluj, Gherla, Biblioteca ... (citeşte tot articolul)

Ultimele evenimente foto

23 Sep 2018: Vizita Sfântului Părinte în Ţările Baltice
23 Sep 2018: Vizita Sfântului Părinte în Ţările Baltice
17 Sep 2018: Manifestări dedicate Centenarului la Vintere
17 Sep 2018: Manifestări dedicate Centenarului la Vintere
17 Sep 2018: Cursuri de formare pentru preoţi şi soţiile lor
17 Sep 2018: Cursuri de formare pentru preoţi şi soţiile lor
14 Sep 2018: Expoziţia „Făuritorii Marii Uniri”, vernisată în Cetatea Oradea
14 Sep 2018: Expoziţia „Făuritorii Marii Uniri”, vernisată în Cetatea Oradea
13 Sep 2018: Întâlnirea Naţională a Reuniunii Mariane de la Cluj-Napoca
13 Sep 2018: Întâlnirea Naţională a Reuniunii Mariane de la Cluj-Napoca
11 Sep 2018: Deschiderea anului şcolar 2018-2019 la LTGC
11 Sep 2018: Deschiderea anului şcolar 2018-2019 la LTGC
11 Sep 2018: Deschiderea anului şcolar la Liceul “Don Orione” 2018 – 2019
11 Sep 2018: Deschiderea anului şcolar la Liceul “Don Orione” 2018 – 2019
10 Sep 2018: Părintele Tarciziu Albert Omfv.Conv. - 25 ani de preoţie
10 Sep 2018: Părintele Tarciziu Albert Omfv.Conv. - 25 ani de preoţie
7 Sep 2018: Tinerii… şi muzica zilelor noastre
7 Sep 2018: Tinerii… şi muzica zilelor noastre
5 Sep 2018: Sinagoga Ortodoxă a fost reinaugurată: După câteva decenii, Oradea are din nou prim-rabin
5 Sep 2018: Sinagoga Ortodoxă a fost reinaugurată: După câteva decenii, Oradea are din nou prim-rabin
1 Sep 2018: CONT SPECIAL PENTRU RECONSTRUIREA PALATULUI EPISCOPAL GRECO-CATOLIC DIN ORADEA
1 Sep 2018: CONT SPECIAL PENTRU RECONSTRUIREA PALATULUI EPISCOPAL GRECO-CATOLIC DIN ORADEA
1 Sep 2018: PELERINI DIN ROMÂNIA LA ÎNTÂLNIREA MONDIALĂ A FAMILIILOR DE LA DUBLIN
1 Sep 2018: PELERINI DIN ROMÂNIA LA ÎNTÂLNIREA MONDIALĂ A FAMILIILOR DE LA DUBLIN
30 Aug 2018: Resfinţirea bisericii din Ghenci
30 Aug 2018: Resfinţirea bisericii din Ghenci
27 Aug 2018: Înainte de incendiu
27 Aug 2018: Înainte de incendiu
27 Aug 2018: Palatul Episcopal după incendiu
27 Aug 2018: Palatul Episcopal după incendiu
25 Aug 2018: Hramul Bisericii Greco-Catolice din Ştei şi Întâlnirea Reuniunii Mariane din protopopiatul Beiuş.
25 Aug 2018: Hramul Bisericii Greco-Catolice din Ştei şi Întâlnirea Reuniunii Mariane din protopopiatul Beiuş.

Ultimele ştiri pe site-urile partenere

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Deschiderea anului şcolar la Liceul “Don Orione” 2018 – 2019 » Titlu: 27068.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Deschiderea anului şcolar la Liceul “Don Orione” 2018 – 2019
Titlu: 27068.jpg